Korisnički login

Uskrsno čestitanje 2013. godine

Djeca iz vrtića izrađivala uskrsne čestitke, a predstavnici Socijalnog vijeća Uskrs čestitali korisnicima domova

            Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, a ove godine blagdan je pao 31. ožujka, na zadnju nedjelju u mjesecu. Priprema za Uskrs je korizma koja započinje u srijedu na pepelnicu, ove godine  to je bilo 13. veljače. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica, a te nedjelje na blagoslov u crkvu nose se grančice. U nas je običaj da se na spomendan sv. Vinka, 22. siječnja oreže nekoliko čokota vinove loze koje se zatim stavljaju u posudu s vodom, a po zametnutim plodovima procjenjuje se berba u novoj vinogradarskoj godini. Uz par grana prolistalih loze na blagoslov se nosi i nekoliko grančica drena, a pridodaju se i ostale grane koje su formirale listice ili cvjetove. Poslije Cvjetne nedjelje dolazi Veliki tjedan koji uključuje  i Vazmeno trodnevlje - Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. Proslave uskrsnuća započinje u subotu kad se odlazi na bdijenje pod kojim je i blagoslov jela, kao i na uskrsnim misama.

       Blagdanski uskrsni „meni“ obuhvaća šunku i kobasice uz koji ide i hren koji se na blagoslov nosi u komadu, a u košarici domaćice na blagoslov ponesu i doma pečeni kruh, orehnjaču, bidru i neizbježne pisanice ... Zbog snijega koji je potrajao i cijeli mjesec ožujak i kiše koji je nekoliko navrata, kao i na samu veliku subotu padala ove godine bio je nešto manji broj vuzemlica, a obred velike subote započeo je pred crkvom blagoslovom vatre na kojoj se zapalila uskrsna svijeća i svijeće prisutnih na bdijenju, nakon čega je obred velike subote nastavljen u crkvi unošenjem uskrsne svijeće.

       Pripreme za Uskrs obuhvaćaju i izradu raznih uskrsnih ukrasa i predmeta, a izradu pilića i uskrsnog zeca kao i bojanje jaja-pisanica s ponosom na mlađe prenose starije generacije. Pojavom interneta i mobitela smanjilo se slanje uskrsnih čestitki koje se danas uglavnom upućuju preko e-maila ili pak slanjem poruka, a članovima uže obitelji, djedovima i bakama prikladnije je čestitku uputiti osobno posjetom  na sam blagdan.

Uskrs čestitala djeca Dječjeg vrtića Zeko – Cestica

    Izradu raznih uskrsnih predmeta njeguju i u dječjem vrtiću Zeko u Cestici, a tu su posebno aktivni polaznici starije odgojne skupine. Tako su tijekom mjeseca ožujka, do Cvjetne nedjelje,  djeca izrađivala uskrsne čestitke, piliće i zečevi od papira i vune, radila su i uskrsne košarice i bojali pisanice, a u srijedu 27. ožujka posjetila su i Općinu Cestica te načelniku Mirku Korotaju i zaposlenicama u Općini poklonila uskrsnu košaricu i čestitala praznik. Na tradicionalnom prijemu najmlađi su recitacijom Zeko zahvalila za susret i slatkiše te otpjevala pjesmicu Proljeće, a sobom su ponijela čokoladnog zeca. U uskrsnom programu dječjeg vrtića sudjelovalo je tridesetak djece, a zbog toga jer je dio djece ostao kod kuće sa starijom braćom koja su na uskrsnim praznicima na čestitanje se u općinsku zgradu uputilo tek njih petnaest. Uskrsni program s djecom su realizirale odgojiteljice Andreja Borak i Marijeta Kokot, a nakon odrađenog dječjeg programa djeca su s načelnikom i prisutnima popričala o proslavi blagdana Uskrsa. Prisutni na prijemu, prema slici, slijeva na desno, čuče: Gabrijel Smotar, Karla Košić, Jan Letonja, Marko Kunštek, Ema Hrnčić, Lea Premuž i Dario Humek. Stoje s lijeva na desno: Karlo Žličar, Lucija Bednjanić, Jakov Borak, Vito Petric , Ivan Furjan, Ema Kovačić, Doris Lazar i Leon Milec. U zadnjem redu su: Ksenja Borić, Andreja Žiher, Gabrijela Kos, Andreja Borak, Tanja Vuzem, voditeljica cestičkog vrtića i načelnik Mirko Korotaj.

    Povodom Uskrsa čelnici Općine Cestica posjetili staračke domove 

Članovi Povjerenstvo za socijalnu skrb Općine Cestica u sastavu Snježana Juričinec, Stjepan Mumlek i  Vladimir Vinter, posjetili su u petak, 28. ožujka domove za starija i nemoćne osobe na području Općine Cestica te korisnicima i zaposlenicima u ustanovama čestitali Uskrs.

    Obilazak domova započeo je u 15 sati posjetom domu Matija U Babincu. Čestitare je dočekao i sam vlasnik Zdravko Šemuga, a predstavnici Općine tu su posjetili i Mariju Lazar (1928.) iz Brezje Otoka koja je u posljednjoj poplavi ostala bez kuće.

Čestitke u Domu Matija primio nas je vlasnik Boris Solomun i voditeljica doma Violeta Ivančić, a predstavnici Općine čestitku su uputili svima zaposlenicima i korisnicima Doma.

    Uslijedio je posjet udomiteljskoj obitelji Jamnik u Otok Virju, a tu su čestitanju prisustvovali i vlasnici Nada i Miran Jamnik sa zaposlenicima.

       Ove godine zadnji u rasporedu bio je dom Svete Ane u Babincu, a tu se čestitarima priključio i načelnik Općine Mirko Korotaj. Čestitari su prvo čestitku uputili korisnicima koji su se zatekli u dnevnom boravku. Čestitanju je tu prisustvovala Ana Borak (1920) iz Lovrečana, a potom su predstavnici Općine u pratnji Anice Mumlek i zaposlenica ustanove  posjetili korisnike po sobama čestitajući im Uskrs.

  U četiri cestička doma smješteno je preko 260 korisnika, a posebno su bili radosni susreti s poznatim sumještanima koji iz zdravstvenih razloga i bolesti više nisu u mogućnosti samo voditi domaćinstvo.

 

U prilogu nekoliko fotografija s uskrsnog čestitanja 2013. godine

 

1. do 4. – Posjet djece starije odgojne skupine Dječjeg vrtića Zeko Općini Cestica, 27. ožujka

 

5. 6. u Domu Matija u Babincu predstavnici Općine posjetili su i Mariju Lazar (1928)

7. i 8. Čestitanje u Domu Novi život, a tu su čestitku primili Ivan Banfić iz Virja Križovljanskoga i Marijan Knezoci iz Babinca

9. Čestitanju u udomiteljskoj obitelji Jamnik bili su prisutni i vlasnici Nada i Miran Jamnik, osoblje i korisnici

10. do 12.  Čestitanju u Domu sveta Ana bila je prisutna i Ana Borak (1920) iz Lovrečana, a radosni su bili susreti i s ostalim korisnicima.

    Načelnik Mirko Korotaj osobno je čestitku uputio Josipi Križanić iz Kolarovca, a potom i Dragici Martan iz Cestice i Dragici Vnuk iz Babinca koje su u istoj sobi.

 

01_144957_54.jpg 01_145006_86.jpg 01_145016_66.jpg 01_145047_06.jpg 01_145057_50.jpg 01_145114_92.jpg 01_145124_56.jpg 01_145136_16.jpg 01_145150_35.jpg 01_145201_99.jpg 01_145217_64.jpg 01_145228_74.jpg