Korisnički login

Anemona u Babincu otvorila novi prodajno izložbeni prostor

U novi objekt obitelj Korotaj uložila preko 700 tisuća kuna

       Sredinom studenoga u Babincu, naselju smještenom u općini Cestica svečano je otvoren novi prodajno izložbeni prostor tvrtke Anemona u vlasništvu obitelji Korotaj koja se proizvodnjom cvijeća i ukrasnog grmlja počela baviti 1.  travnja 1994. godine.

      U počecima cijela proizvodnja bazirala se na iskustvu Marije Korotaj koju je ljubav prema cvijeću još u djetinjstvu, koje je provela s roditeljima i sestrama na Falinić Bregu, usmjerila u Vrtlarsku školu u Vinici gdje je završila obrazovanje za vrtlara hortikulturno pejzažne struke, a potom se zaposlila u vrtlarsko-cvjećarskom poduzeću Florina Maribor gdje je radila na proizvodnji ukrasnog grmlja i lončanica, rezanog cvijeća i aranžiranju. U Mariboru je radio i suprug Josip, a za otvaranje vlastitog posla supružnici su se odlučili zbog djece Marijana i Tomice, koja su ostajala bez prisutnosti roditelja. U sadnji i njegovanju cvijeća dečki su pomagali majci, a sin Tomica krenuo je maminim stopama završivši Vrtlarsku školu smjer cvjećar i aranžer. Posao se polako širio, a dečki su se u međuvremenu poženili i dobili vlastito potomstvo. U proizvodnju cvijeća, rezanog i u lončanicama polako su se uhodale i snahe, Dušanka rođena Bednjanić i Gordana r Juričinec, a u sezonskom razdoblju pomogne i rodbina i unuci Luka, Krešimir, Lovro i Marino.

       S jedne strane sve veća potražnja i proširenje tržišta, a  s druge strane i nemogućnost dobivanja posla u ostalim djelatnostima ponukali su obitelj na izgradnju suvremenog prodajno izložbenog prostora. Površina zgrade iznosi stotinjak četvornih metara, dimenzija zgrade je 13,30 x 7,50 metara, a uz prodajni prostor tu je i izložbeni dio u kojem će biti i pogrebna oprema, skladište, sanitarni čvor i kancelarija. Za spomenutu izgradnju utrošeno je preko sedamsto tisuća kuna, a ispred zgrade je uređeno i parkiralište. Veći dio investicije osiguran je preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja je za izgradnju prodajno izložbenog prostora odobrila kredit od 60 tisuća Eura, s kamatom od 4 posto i rokom otplate od deset godina, a ostalo je namaknuto iz vlastitih sredstava obitelji i tvrtke, rekao je sin Tomica koji je preuzeo poslovanje. Naime s 10. studenim Marija je otišla u mirovinu, a brigu o poslovanju Anemone prenesena je na sina.

      Veliku podršku u razvoju vlastite cvjećarske djelatnosti dao je suprug Josip koji je cijeli radni vijek proveo u Sloveniji, a obitelji je pomogao i kod podizanja nove zgrade za koju su projekti napravljeni pred četiri godine , rekla je nova umirovljenica Marija. Ideje za unutarnje uređenje dala je likovna umjetnica Katarina Juričinec, a uređenje okoliša izvedeno je u vlastitoj režiji.

     Anemona danas zapošljava četiri djelatnika, a većina prodajnih artikala dolazi iz vlastite proizvodnje koja se odvija pod plastenicima i na otvorenom zemljištu. Povodom otvaranja novog prodajno izložbenom prostora zgradu Anemone posjetio je načelnik Mirko Korotaj. U upućenoj čestitci zahvalio je vlasnicima na odvažnosti i upornosti kojom su, uz mukotrpni rad, štednjom i odricanjem, podigli novi objekt te osigurali temelj za daljnji razvoj koji su nastavili sinovi sa svojim obiteljima.

 

 

U nastavku nekoliko fotografija snimljenih na otvaranju objekta 10. studenoga  2012. 

30_214122_02.jpg 30_214207_08.jpg 30_214250_78.jpg 30_214419_69.jpg