Korisnički login

Na groblju u Zavrču 26. srpnja 2012. godine

Oprostili smo se od Erike Korotaj

  U subotu 21. srpnja 2012. godine napustila nas je Erika Korotaj iz Dubrave Križovljanske. S nevjericom smo primili žalosnu vijest svi koji smo je poznavali i s njom surađivali na raznim područjima ljudskog stvaralaštva. Bili smo naučeni da je stalno tu, a ona je spremno pomagala kad ste je zatražili. Uspješno je prebrodila tešku bolest koja ju je snašla, a zajedno s ostalima planirala je za 4. kolovoza izlet na otok Krk i kupanje, no smrt ju je otela iz naše sredine.

      Pokop je održan na blagdan Svete Ane, 26. srpnja, na groblju u Zavrču, a obred sprovoda vodio je vlč. Jože Pasečnjak, zavrčki župnik. Kako je dan prije od 15 sati urna pokojnice bila u grobnoj kućici mnogi su već istoga dana došli zahvaliti za sve dobro što je učinila, a brojni su se upisali i u knjigu žalosti koja se nalazila na odru. Sućut djeci, sinu Berislavu, kćerki Višnji i zetu Romanu, i ostaloj rodbini, izrazilo je i izaslanstvo Općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom  Vijeća Ivanom Hohnjec, a vijenac svojoj dobrotvorki i počasnoj članici donijeli su  i predstavnici DVD-a Lovrečan Dubrava. Sućut obitelji i zahvalu Eriku došli su izraziti dugogodišnji zaposlenici MU Cestica, Stjepan Borak Pekić i sadašnji matičar Stjepan Mihin. Od pokojnice su se došli oprostiti i predstavnici Udruge umirovljenika općine Cestica i ostalih udruga, a prisutni su molitvu krunice izmolili na hrvatskom i slovenskom jeziku. 

        Ispraćaju pokojne Erike koji je bio u 17 sati prisustvovali su brojni Hrvati i Slovenci s obje   strane granice kao i rodbina i prijatelji iz susjednih mjesta i država. Na sprovodu se od pokojne Erike oprostio Peter Vesenjak iz Općine Zavrč, Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždin i predsjednica Skupštine Varaždinske županije, a u ime Općine Cestica i DVD-a Lovrečan Dubrava na groblju se od pokojnice oprostio i Franc Težak, predsjednik DVD-a i dopredsjednik Vijeća općine Cestica koji je rekao: - Štovana rodbino, predstavnici općinskih vlasti općine Cestica i Zavrč, prijatelji i ostali nazočni.

      Smrt duboko odjekuje u mislima ljudi i u dubini duše je bolna, jer sa svojim naglim dolaskom kruto i bez pitanja oduzme iz naše sredine ono što nam je  najmilije i ono što najviše volimo. Ovoga puta oduzela nam je, poslije teške bolesti, puno prerano, svima nama dragu gospođu Eriku Korotaj.

     Svijetlo života posvijetlilo joj je 17. 08. 1941. godine u Dubravi Križovljanskoj, u kući oca Alojzia i majke Hedvige koji su bili članovi i jedni od osnivača DVD-a Lovrečan Dubrava, poa je mala Erika već u najranijoj mladosti znala što je humani rad  što će se i te kako odraziti na njen kasnije život.

    Ratne godine Drugog svjetskog rata prisilile su obitelj na preseljenje u Vinicu, a u Dubravu se vraća tek nakon završetka rata.

    Osnovnu školu pohađala je u Zavrču i Gorišnici, Gimnaziju u Ptuju. Uz bistar um krasile su je i zavidne tjelesne predispozicije pogodno za pojačano bavljenje špšortom, posebice rukometom gdje je dominirala u svom uzrastu. 1959. godine zapošljava se u mjesnom uredu Vinica, a početkom  šezdesetih u mjesnom uredu Cestica kao administrator tehničkih poslova.

Uz posao završila je 1970. godine ekonomsku školu u Čakovcu, a 1977. unaprijeđena je na radno mjesto upravni referent – matičar te 1985. godine postaje voditelj mjesnog ureda Cestica. Na tom poslu radila je do umirovljenja 1990. godine kada je po višoj sili zakona umirovljena.

  Mnogi iz starije populacije vjenčani su u nazočnosti gospođe Erike, a mnogi susjedi i mejaši pomirili su se na mirovnom vijeću upravo uz njene savjete. Bila je od svekolike pomoći ondašnjim mjesnim zajednicama, vatrogasnim društvima i omladinskim organizacijama pružajući im savjetodavnu i stručnu pomoć. Bila je sukreator općeg razvoja našeg kraja u sedamdesetim i osamdesetim godinama, posebice u komunalnom razvoju, kod asfaltiranja cesta, uvađanju vodovodne mreže i izgradnji lovrečanskog mosta. Socijalu na području mjesnog ureda Cestica digla je na jedan viši nivo. Posebno se isticala kao tajnica ondašnjjih udruženih mjesnih zajednica na današnjem području Općine, te kao tajnica mjesne zajednice Lovrečan – Dubrava. Svojim znanjem i utjecajem na ljude koji su u ono vrijeme gospodarili novcem dala je nemjerljiv doprinos izgradnji vatrogasnog doma u Lovrečanu 1984. godine. Uza sve to obavljala je dužnost predsjednice antifašističkog fronta žena, kao i dužnost vijećnice u društveno političkom vijeću ondašnje općine Varaždin. 

     U privatnom životu, koji je nije mazio, posvetila se odgoju djece, sinu Berislavu rođenom 1960. i kćeri Višnji rođenoj 1964. godine. Životna opsesija bijaše joj odgoj djece do sposobnosti samostalnog privređivanja, a u kasnijem razdoblju unuk Romano bio joj je životna radost i nešto najsvetije u životu. Uz pomoć prijatelja i znanaca vodila je izgradnju kuće u Dubravi Križovljanskoj u koju se uselila 1981. godine.

    Nakon umirovljenja 1990. godine gospođa Erika Korotaj, puna života i energije   posvetila se   društveno političkom i humanitarnom radu. U ratnim vremenima Domovinskog rata organizirala je prikupljanje hrane i lijekova za borce na ratištu i ranjenike u bolnicama, a u svom domu udomila je i izbjeglice sa ratom stradalog područja.

   U više je navrata organizirala pomoć za bolesnu djecu na području Općine. Bila je motor zaganjač u organizacijskom i sportskom radu udruge umirovljenika. Poticala je rad aktiva žena u Dubravi i kao predsjednica foruma žena općine Cestica.

    Gospođa Erika bila je godinama podupirajući član DVD-a Lovrečan – Dubrava, a za svu pomoć i doprinos razvoju društva, 201. godine od strane Skupštine dobiva status počasnog člana. U svom je političkom djelovanju kroz SDP, aktivno sudjelovala u razvoju mjesnog odbora Dubrava, a kao općinska vijećnica Općine Cestica u mandatnom razdoblju 2001 – 2005., dala je znatan doprinos razvoju Općine. Za poseban doprinos u razvoju Općine Općinsko vijeće dodijelilo joj je 2010. godine najviše priznanje, Grb Općine Cestica.

     Iz svega navedenog složit ćete se sa mnom, gospođa Erika Korotaj bila je izuzetna osoba, legenda našeg kraja, a legende ne umiru. One ostaju duboko u našim srcima i mislima, zapisane zlatnim slovima na stranicama povijesti za sve buduće generacije.

    Poštovani! Danas kada se opraštamo od gospođe Erike, nismo ni svjesni da nas napušta i da zauvijek odlazi od nas. 

    U ime Općinskog vijeća Općine Cestica, načelnika i njegovog zamjenika, u ime DVD-a Lovrečan Dubrava i svoje osobno ime Franc Težak izrazio je sućut, a pokojnoj Eriki Korotaj još jednom je zahvalio.

     Erika je pokopana zajedno s majkom Hedvigom (1905. – 1982.) i ostalim članovima obitelji Zorko i Ribić.

       Životopis

Erika Korotaj rođen je u Dubravi Križovljanskoj 17. kolovoza 1941. godine, kći je Alojza i Hedvige rođene Zorko. Sestra Matilda Ditrich rođena je 17. veljače 1927. godine danas živi u Splitu, a stariji u obitelji bio je i brat Ruodlf, rođen 17. prosinca 1929. godine koji je kao pripadnik partizanskog pokreta poginuo u Čazmi u borbi protiv njemačke vojske u ožujku mjesecu 1945. godine. Mlađa sestra Kristina Korotaj Dionisio živi u Londonu, a rođena je 3. ožujka 1943. godine.

      Sin Berislav rođen je 5. kolovoza 1960. godine, a kći Višnja, rođena 5. lipnja 1964. godine, s mužem Romanom Pravdićem živi u Ptuju, kao i unuk Romano rođen 25. kolovoza 1993. godine. 

        Obitelji iskrena sućut, a poštovanoj Erika hvala za sve dobro što je učinila bližnjima s kojima je surađivala i radila i koje je s vedrinom srca i osmjehom lica susretala.

      Nekoliko fotografija snimljenih u popodnevnim satima 25, srpnja i s odijele općinskog priznanja.

04_002316_33.jpg 04_002328_32.jpg 04_002358_13.jpg 04_002412_37.jpg 04_002426_11.jpg 04_002438_34.jpg 04_002455_36.jpg 04_002510_65.jpg 04_002729_76.jpg 04_002801_57.jpg