Korisnički login

U Domu Matija vatrogasci 19. svibnja 2012. održali javnu vježbu

Gasili vatru, a zbog sigurnosti unesrećeni su bili članovi vatrogasne mladeži

      Na području općine Cestica djeluje šest vatrogasnih društava, a tu su i četiri doma za smještaj starijih i nemoćnih osoba. U domovima je smješteno preko dvjesto korisnika o kojima brigu vodi više desetaka stručno zaposlenih djelatnika, a svake godine u svibnju mjesecu vatrogasci priređuju vježbu gašenja i spašavanja te je ove godine odlučeno, u dogovoru s rukovodstvom Doma Matija u Babincu, da se za vježbu razradi plan gašenja i spašavanje unesrećenih osoba iza zapaljene zgrade ustanove. Sama vježba dogovorena je za subotu 19. svibnja s početkom u 17 sati. U zakazano vrijeme vatrogasne sirene oglasile su se na svim vatrogasnim domovima te su na intervenciju krenule vatrogasne postrojbe iz Gradišća, Velikog Lovrečana, Virja Križovljanskog, Gornjeg Vratna, Cestice i dvjesto metara udaljenog spremišta DVD-a Babinec koji su po nalogu zapovjednika Slavka Furjana, a u skladu s ranije donesenim planom gašenja i spašavanja, pristupili polijevanju krova zapaljene zgrade i gašenju vatre vodom. Ubrzo je stigla i vatrogasna postrojba DVD-a Lovrečan Dubrava koja je opremljena opremom za kretanje u prostorijama zahvaćenih dimom ušla u požarom zahvaćene prostorije gornjeg dijela doma, a u zgradu su ušli i članovi društva osposobljeni za iznošenje unesrećenih koji su iznosili korisnike iz potkrovlja doma. Spašavanje korisnika iz vatrom zahvaćene zgrade odvijalo se na zapadnoj strani, kroz pomoći izlaz, a dio unesrećenih na nosilima dopremljen je i na južni izlaz.

     Prva pomoć unesrećenima pružena je na vanjskoj terasi, a istu su potrebnima pružile medicinske sestre Marina Mikec i Tajana Mijatović. O vježbi i spašavanju korisnika iz Doma Igor Šemuga, pomoćnik ravnatelja je rekao: - Vježba je zapravo bila simulacija požara u potkrovlju Doma koji se proširio na jedan dio prizemlja. Smatramo da nam je taj dio najkritičniji pa smo se upravo za taj dio odlučili i stvarno pripremiti. Unesrećeni su tom prilikom, također radi sigurnosti bili pripadnici DVD-a Babinec, a ozljede koje smo predvidjeli bile su razne blaže i teže opekotine ruku, trovanje dimom, stanje šoka.  Samu evakuaciju nadzirala je tvrtka Konspekt – sigurnost d.o.o iz Zagreba sa kojom već dugi niz godina surađujemo po pitanju zaštite na radu, a vježba je dogovorena sa zapovjednicima vatrogasnih društava koje djeluju na području općine Cestica.

      Kompletnom vježbom rukovodio je zapovjednik Milenko Biškup, a na lokalizaciji požara bili su još vatrogasci DVD Virje Križovljansko, Gornje Vratno, Gradišće i DVD Križovljan Cestica koje je uspješno pogasilo požar koji je buknuo na prostoru za odlaganje otpada. Od vatrogasne opreme na vježbu gašenja požara i spašavanja unesrećenih vatrogasne postrojbe pristigle su sa tri navalna vozila – cisterne i kombi vozilima te odgovarajućom opremom za spašavanje iz dimom ispunjene zgrade.

Po održanoj vježbi vatrogasci su se postrojili ispred zgrade DVD-a Babinec, a uz predstavnike Doma za starije i nemoćne osobe Matija istom je prisustvovao i zamjenik načelnika Josip Borak, i Antun Knezoci, predsjednik vatrogasnog društva i počasni predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica te pripadnici vatrogasne mladeži iz mjesnog društva i DVD-a Lovrečan Dubrava koji su kao „unesrećeni“ sudjelovali u vježbi. Iz DVD-a Babinec bili su Luka Hohnjec, Domagoj Furjan, Denis Smotar, Rajko Lazar, Stiven Habijnić, a iz susjednog društva  Martin Borak i Antonio Iz Lovrečana.

   Nazočnima se obratio Darko Majhen predsjednik VZO Cestica koji je čestitao na dobro izvedenoj vježbi i naglasio da su vatrogasci Zajednice u svibnju mjesecu, proslavili vatrogasnog zaštitnika Svetog Florijana, podijelili svim domaćinstvima na području općine Cestica letke s osnovnim podacima o opasnostima i potrebnim postupcima kod spaljivanja suhog raslinja i biljnih otpadaka i mjerama koje je potrebno poduzeti ako dođe do požara, a istaknuo je da su, svaki na svom području, utvrdili ispravnost hidrantske mreže. Na besprijekorno odrađenoj vježbi vatrogascima je od strane Vatrogasne zajednice Varaždinske županije čestitao Boždar Plečko, te naglasio potrebu daljnjeg usavršavanja i školovanja kadrova, a što je potrebno zbog sve većih izazova koji pred vatrogastvo stavljaju potencijalne nesreće koje donose nove tehnologije, tehnološki razvoj i opasnosti koje su s time povezane. Čestitku na odrađenoj vježbi vatrogascima je uputio načelnik Mirko Korotaj, a u svom izlaganju napomenuo je da će općina Cestica unatoč krizi s istim iznosom podupirati rad vatrogasnih društava i nabavu vatrogasne opreme.

    Završni dio vatrogasnog druženja nastavljen je prigodnim domjenkom koji je priređen u dvorani vatrogasnog doma  DVD-a Babinec.

     Nekoliko fotografija s održane vježbe

 

30_114704_97.jpg 30_114720_25.jpg 30_114840_70.jpg 30_114929_04.jpg 30_114938_49.jpg 30_114949_62.jpg 30_115001_52.jpg 30_115013_84.jpg 30_115025_49.jpg 30_115038_18.jpg 30_115050_29.jpg 30_115133_21.jpg