Korisnički login

Za Majčin dan priredba u Otok Virju

Mamama praznik čestitali najmlađi, učenici i članovi KUD-a 

      Majčin dan obilježava se na drugu nedjelju mjeseca svibnja te je tako i ove godine mamama, a i bakama te svima koji drže do majčinstva i odgoja djece KUD općine Cestica uputio čestitku. Po tradicija čestitka se izriče priredbom, a ove godine ista je održana u sali društvenog doma u Otok Virju, na sam dan, u nedjelju, 13. svibnja. Sam program započeo je u 17 sati, a u jednosatnoj priredbi nastupile su sve sekcije Kulturno umjetničkog društva općine Cestica i učenici nižih razreda cestičke škole. U uvodnom dijelu prigodnim recitacijama majčin dan su okupljenim majkama praznik čestitale učenice prvog razreda cestičke škole, Franka Bogadek i Sara Kolar, a potom i Ivona Košutar, Sara Bosak i Ana Rudolf. Kroz program su vodile Teodora Gerbus i Marija Majhen, a uz mještane naselja programu je prisustvovao i zamjenik načelnika Josip Borak i učiteljice.

    Od članova KUD-a prvi su nastupili članovi dječje folklorne skupine, a nastup je održan uz pratnju KUD-ovih mladih tamburaša za koji su ovaj put svirali uz pomoć harmonikaša Tomislava Mileca, Luka Furjan, Emanuel Čižić i Tomica Banfića, a pridružile su se i voditeljice programa te kasnije i Kristina Talan. U jednosatnom programu nastupio je i ženski pjevački sastav „Križarice“, a dramska sekcije predstavila se priredbom „Dala sam mu“ autorice Jelene Milec koja je u predstavi glumila Iveka. Tu su bile i Liza Majhen, Zdenka Gerić, Slava Obadić, a i Ivekove kćeri (Monika kanjir i Kristina Talan).

      Na kraju programa čestitku svima majkama uputila je i Davorka Golubić  predsjednica KUD-a i istaknula da se kroz razne sekcije u društvu okuplja šezdesetak članova, a posebno su u društvu ponosni na najmlađe koje vodi Monika Vunderl. Članice KUD-a su u istočnom dijelu dvorane pripremile izložbu ručnih radova od tekstila, a koje se čuvaju kao ostavština naših predaka. Članovi KUD-a i mještani Otok Virja za sve prisutne priredili su druženje uz kolače i sokove, a mogla se dobiti i kava te odrasli i čašu vina.

   Nekako me zanimalo kada se prvi put slavio Majčin dan, te sam došao do nekih zanimljivih saznanja, pa mislim da bi ih bilo dobro zabilježiti:

    Ideja o proslavi Majčinog dana koji se danas slavi u cijelom svijetu rodila se tek u 19. stoljeću u SAD-u. Prva koja je o tome razmišljala bila je poznata feministica, pjesnikinja, novinarka, reformatorica i mirotvorka Julia Ward Howe (1819.-1910.) koja je maštala o Danu majki koji bi se obilježavao velikim skupom majki iz cijelog svijeta na kojem bi se raspravljalo o njihovom doprinosu miru u svijetu, te tako i o očuvanju djece od svih nedaća i užasa koje donose ratni sukobi.
     O Danu majki je razmišljala i druga poznata aktivistica, socijalna radnica i veliki borac za ženska prava Marie Reeves Jarvis, koja se posebno zalagala za poboljšanje katastrofalno loših materijalnih i higijenskih uvjeta u kojima su siromašne majke rađale i odgajale svoju djecu, a koji su bili među glavnim uzrocima tadašnje velike smrtnosti novorođenčadi i djece.
     Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis, kći Marie Reeves. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan. Na njenu inicijativu 8. svibnja 1914. godine Američki je kongres donio odluku da svaka druga nedjelja u svibnju postane nacionalni praznik Majčin dan.

(http://pulski.hr/vijesti-svijet/item/2619-maj%C4%8Din-dan )

    Praznik se proširio, a u zahvalnost za brigu koju majke pokazuju za odgoj djece red je da im nekom lijepom gestom na brizi i zahvalimo.

U nastavku nekoliko fotografije  održane priredbe u Otok Virju

18_230838_85.jpg 18_230854_39.jpg 18_230913_11.jpg 18_230926_93.jpg 18_230945_10.jpg 18_230956_12.jpg 18_231009_75.jpg 18_231031_43.jpg 18_231054_24.jpg 18_231112_88.jpg 18_231133_39.jpg 18_231147_46.jpg