Korisnički login

Na groblju u Cestici 28. siječnja 2012. pokopan Antun Posavec

Vatrogasci se oprostili od dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Gornje Vratno

   U četvrtak, 26. siječnja, nakon dužeg pobolijevanja umro je Antun Posavec, dugogodišnji član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornje Vratno kojem je u dva mandata i predsjednik,  a za svoj doprinos razvoju vatrogastva dobio je i više vatrogasnih priznanja i zahvala.

       Tijelo pokojnog Antuna pokopano je na groblju u Cestici u subotu 28. siječnja, u 14 sati, a sprovodne obrede i misu zadušnicu služio je vlč Ivan Košić, križovljanski župnik. Od pokojnog Antuna oprostilo se i više stotina stanovnika naselja, župljana župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan i općine Cestica te brojna rodbina i prijatelji.

     U ime DVD-a Gornje Vratno, kod grobne kućice na sprovodu od pokojnog predsjednika oprostio se Darko Majhen, predsjednik DVD-a i Vatrogasne zajednice općine Cestica.

    Nakon riječi oproštaja lijes s pokojnim Antunom do posljednjeg počivališta prenijeli su i u grob spustili kolege vatrogasci, Stjepan Grmec, Lovro Korotaj, Elvis Majhen i Mladen Ščuric, a prethodno su se na počasnoj straži smjenjivali i Stjepan Štehec, Ivica Lukaček, Ivo Šušković, braća Ivan i Stjepan Majhen,  te predsjednik DVD-a Darko Majhen. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su vatrogasci DVD-Križovljan Cestica, Stjepan Žunec, Milan Županić, Ivan Oković, Antun Zagorec, Mirko Vočanec, Božo Slunjski, Marijan Klasić, Ivan Pavlović, Milan Borak i Ivan Kralj, predsjednik Društva, a na čelu pogrebne povorke križeve su ponijeli David i Fabijan Podgorelec, pripadnici vatrogasne mladeži DVD-a Gornje Vratno. Tijelo pokojnog predsjednika Antuna pokopana je na desnoj strani cestičkog groblja, red XVI, grobno mjesto broj 4, a putem do posljednjeg počivališta pjesmom su se oprostili i pjevači izvodeći marijanske pjesme koje je Antun posebno volio.

      Antun Posavec sin je Jurja i Marije rođene Štehec, rodio se 19. travnja 1934. godine, u siromašnoj poljoprivrednoj obitelji, nedaleko župne crkve u Radovcu gdje je završio i tadanju obvezatnu četverogodišnju školu. Siromaštvo i oskudica u predratnim, ratnim i poratnim danima Drugog svjetskog rata ponukale su Antuna na traženje posla kojeg je pronašao u pedeset kilometara udaljenim Hočama kod Maribora, u susjednoj Sloveniji kamo je svakodnevno preko deset godina odlazio biciklom. Oženio se 1. veljače 1958. godine Terezijom Ivančić iz Gornjeg Vratna, kći Antuna i Franciske rođene Golubić. Mladi su u početnim godinama živjeli kod Terezijini roditelja, gdje su se rodila i djeca, sin Ivan (1960.), Ana (1963.) i Marija (1964.), a u svoju kuću preselili su 1967. godine. Po izgradnji kuće napustio je posao u Sloveniji te se posvetio poljoprivredi i zajedno sa suprugom odgoju djece, a u poljoprivrednim poslovima pomagao je susjedima i rodbini kao i na poslovima u župi. Odrastanjem djeca su formirala vlastite obitelji, a djedu Antunu i baki Tereziji mirnu starost uveseljavali su unuci  Ivana, Jurica, Sandra, Romana, Matija, Mateja i Luka te posljednjih godina i praunuci Manuela, Lucija, Terezija i Sofija. Bio je primjer praktičkog vjernika, a rado je odlazio na nedjeljne mise dok su mu to zdravstvene prilike dozvoljavale. Rado je hodočastio i u marijanska svetišta posebno na Mariju Bistricu te je posebno volio pjesme posvećene Mariji s kojima su ga pjevači ispratili do posljednjeg ovozemnog počivališta.

        Problemi sa zdravljem kulminirali su 2006. godine kada su Antunu u bolnica Magdalena u Krapinskim Toplicima ugrađene premosnice što mu je za jedno vrijeme poboljšalo kvalitetu života. U studenome 2011. godine smješten je u varaždinsku bolnicu, a potom ponovno u bolnicu Magdalena Krapinske Toplice gdje je planirana ugradnja srčanog defibrilatora. , ali se u međuvremenu dogodio srčani zastoj od kojeg se nije oporavio unatoč naporima liječnika što je u konačnici dovelo i do smrti.

         Član DVD-a Gornje Vratno bio je punih 56 godina, predsjednikom društva bio je dvadesetak godina, sve do 18 veljače 1990. kada ga nasljeđuje Ivan Dugi. Za svoj radu u vatrogastvu dobio je brojna priznanja i nagrade, a na proslavi 90 obljetnice vatrogasnog društva, održanoj 21. kolovoza 2010. zlatnu medalju uručio mu je Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

  Počivao u miru Božjem i hvala mu za sve dobro što učini za razvoj vatrogastva i napredak zavičaja.

18_174935_38.jpg 18_174950_72.jpg 18_175002_39.jpg 18_175014_09.jpg 18_175027_37.jpg 18_175038_27.jpg 18_175053_98.jpg 18_175106_89.jpg 18_175118_40.jpg 18_175127_35.jpg 18_175139_64.jpg 18_175152_46.jpg