Korisnički login

Uz Dan općine Cestica 2011. godine

Otvoren pogon tvrtke Frasson u Gospodarskoj zoni Cestica

    U petak popodne nešto pred 18 sati  najprometnija prometnica u Općini Cestica bila je relacija od Cestice prema Otok Virju gdje je bilo svečano otvaranje pogona tvrtke Frasson koji zapošljava preko četrdeset radnika, i jedan je od proizvodnih pogona koji na cestičkom području zapošljava najveći broj ljudi. Sama tvornica sagrađena je u Gospodarskoj zoni Cestica, s lijeve strane lokalne ceste Cestica – Virje Križovljansko – Otok Virje (LC 25005), nekoliko stotina metara prije samog naselja, a automobili s kojima su na svečanost pristigli gosti i uzvanici bili su parkirani u dvorištu tvornice te većim dijelom uz cestu i nešto na livadi preko puta nove tvornice.  

       Tvrtka Frasson u Italiji postoji već  više od 100 godina. U početku, je proizvodila ručno izrađene drvene cipela, a od 1984. počela se baviti proizvodnjom gume za cipele. Od 1996. godine, tvrtka se počela baviti proizvodnjom gumenih potplata koje koriste alpinisti, policajci, vatrogasci odnosno svi kojima je potrebna visokokvalitetna obuća koja može podnijeti ekstremne uvjete. Prije pet godina proizvodnje se preselila i u Hrvatsku, a u novosagrađenom pogonu, u suradnji s tvrtkom Marconato zaposlilo se za sada oko 40 ljudi, a brojka se kroz par godina namjerava utrostručiti. Ove godine završena je izgradnja jedne hale,  s radovima oko nove kreće se krajem ove godine.

   Novosagrađeni pogon podignut je na zemljištu površine 7852 m², a u novosagrađenom objektu površine tisuću četvornih metara nalazi se proizvodni prostor, skladište, uredi, restoran  za radnike i sanitarni čvor. Vlasnicu su za proizvodni pogon utrošili oko  4.500.000,00 kuna, a građevinske radove izvela je tvrtka Meteor iz Varaždina.

   Okupili smo se ispred ulaza, jugoistočno od zgrade bili su djelatnice tvrtke Frasson, iza njih su postavljena četiri jarbola sa zastavama Republike Hrvatske, Italije, Europkse unije i tvrtke, a ispred ulaza u zgradu, više prema sjeveru, bio je posebno uređen plato na kojoj je upriličen program otvaranja pogona. Uzvanika i gostiju bilo je i na sjeveroistočnoj i istočnoj strani uz ogradu koja se proteže i uz već prije spomenutu prometnicu. 

      Vlasnicima tvrtke Frasson doo čestitke i zahvalu za zapošljavanje novih radnika uputio je  načelnik Mirko Korotaj: - O razvoju Gospodarske zone Cestica počeli smo govoriti pred sedam godina i tada smo govorili da će za dvije godine počele nicati tvornice. Tada sam dobio savjetnike iz Europskih unije koji su rekli da za razvoj jedne gospodarske zone treba deset godine. Danas vidim da su bili u pravu, znači sedam godina iza naših prvih razgovora počeli su nicati tu prvi pogoni. S firmom Frasson imali smo teške pregovore i danas mogu reći da mi je drago da smo se i jedni i drugi držali ugovora i dogovora i danas smo potpisali još jedan ugovor, tu na slijedećoj parceli koju je kupila tvrtka Frasson također će se sagraditi još jedna hala u slijedeće dvije godine. Moram spomenuti i firmu Markonato, koja organizira proizvodnju. Vjerujem da će naši djelatnici koji su zaposleni u ovoj firmi za sebe i svoje familiji zaraditi pristojne plaće i da će na taj način jačati standard ovoga kraja. Obitelji Frasson, vlasnicima ove hale i obitelji Markonato želim da tu uspješno ulažu za što će imati dobru suradnju i potporu u općini Cestici, i firma Frasson, kao i  svaki investitor koji tu ulaže. Hvala svima koji su se danas odazvali, a vlasnicima želim puno uspjeha u radu i da ova firma radi dugo godina na dobrobit ovog kraja i vlasnika.

          Prisutnima se potom obratio i veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj, Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, a u ime vlasnika, Giovani Frasson, zahvalio je svima koji su pomogli da dođe do realizacije izgradnje pogona, te potom naglasio da tvrtka radi već četiri generacije. U posljednje vrijeme specijalizirala se za zahtjevnu izradu potplata za proizvodnju visokokvalitetne obuće za vatrogasce, vojsku i policiju koja se isporučuju klijentima po čitavome svijetu, od sjeverne Amerike i Europe preko Rusije. Ništa nije lagano i ovo su sada vrlo teški trenuci za sve zemlje u Europi. Ali mi se ne smijemo brinuti, ne smijemo biti pesimisti i smatram da uz suradnju s ostalima možemo zadovoljiti uvjete tržište koje je veoma zahtjevno, a u ove četiri godine pokazali smo da možemo raditi dobro. Ako nastavimo ovim putem sigurno ćemo imati uspjeha.

Smatram da se trebamo jednostavno još više primiti posla za naše obitelji, za našu zemlji i za našu budućnost, istaknuo je gospodin Giovani Frasson i u završnom dijelu svog govora  još jednom zahvalio načelniku i Općini Cestica na svemu što su napravili za tvrtku.

        Čestitke na otvaranju pogona uputio je i župan Predrag Štromar, a potom je vlč Ivan Košić blagoslovio novosagrađeni objekt i radnike koji će u njemu raditi. Uslijedilo je simbolično rezanje vrpce i otvaranje pogona koji su sa zanimanjem svi razgledali.

   Nekoliko fotografija s otvaranja pogona

 

13_233947_42.jpg 13_234003_28.jpg 13_234011_13.jpg 13_234020_60.jpg 13_234028_92.jpg 13_234046_80.jpg 13_234055_35.jpg 13_234103_25.jpg 13_234113_01.jpg 13_234121_86.jpg 13_234130_99.jpg 13_234140_81.jpg