Korisnički login

Proslava Dana općine Cestica 2011

Za razvoj Općine bitno je svako radno mjesto, a potencijali su i u turizmu

     Kako je bilo i planirano središnja proslava Dana općine Cestica ove godine održana je u petak, 9. rujna, u dvorani Osnovne škole Cestica, a svečanom programu je u 16 sati prisustvovalo više stotina posjetitelja, gostiju i učenika škole. Uz ostale uzvanike i goste tu su bili predstavnici talijanskih tvrtki Frasson i Markonato koje su zaslužne za realizaciju izgradnje pogona proizvodnje obuće u Gospodarskoj zoni Cestica, a proslavi se odazvao i Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, veleposlanik Italije u Republi Hrvatskoj i tajnik  Veleposlanstva Republike Italije Paolo Palminteri.

     Proslava je započela hrvatskom himnom Lijepe naša, koju su izveli članovi Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, a potom su prisutni minutom šutnje odali počast hrvatskim braniteljima i svima koji su svojim životom i dijelom doprinijeli stvaranju Hrvatske kao i preminulim vijećnicima Općine Cestica. Predsjednik Vijeća Ivan Hohnjec potom je uputio riječi dobrodošlice gostima i uzvanicima te na kraju svim prisutnima čestitao Dan općine i blagdan Uzvišenja svetoga Križa, a svim uzvanicima poželio ugodan boravak.

    Prisutne je pozdravio i načelnik općine Mirko Korotaj koji se osvrnuo na rad Općine u proteklom razdoblju i naglasio da se razdoblje od 1993. godine može podijeliti u nekoliko karakterističnih cjelina. Tako se do 1997. godine ustrojavala uprava te se do 2001. godine radilo na pripremi i izgradnji  komunalne infrastrukture, a od 2001. općina Cestica općina Cestica bilježi snažan razvitak. U tom razdoblju izgrađen je i dograđen dječji vrtić za smještaj 120m djece, moderna trodijelna školska sportska dvorana, dograđena i proširena škola za deset učionica, a adaptirana je i dograđeno područna škola u Lovrečanu. Sve su to uvjeti da bi mladi mogli ostati i živjeti na ovim prostorima. U ovih 18 godina izgrađeno je preko 60 kilometara nerazvrstanih cesta, preko 40 kilometara vodovodne mreže, desetak trafostanica i rekonstruirana niskonaponska mreža. Sve to govori da su Vijećnici Općina Cestica u proteklih 18 godina dobro vodili računa, bez obzira na stranačku pripadnost, o razvoju Općine. Moram reći da zadnji popis stanovništva govori o rastu stanovništva, a to je znak da smo stvorili osnovne preduvjete za ostanak života na ovim prostorima. Zato nam je bitno i svako radno mjesto i zato smo se bez obzira na tešku situacija općinsko Vijeće i ja kao načelnik odlučili smo se za ulaganje za svako radno mjesto, za razvoj gospodarstva i Gospodarske zone koja je opremljena uz pomoć Varaždinske županije, Elektre Varaždin, Varkoma i Ministarstva gospodarstva koje je uvijek imalo sluha kad smo se obraćali i dobili smo sredstva za razvoj Zone.

    Jedan veliki potencijal za Općinu Cestica su i Domovi za starije i nemoćne, koji su uz svoju humanu funkciju za zbrinjavanje osoba treće životne dobi, prije svega generator zapošljavanja radne snage na području općine Cestica. Normalno da svim tim investitorima, imamo četiri doma, zahvaljujem što su investirali na našem području  jer se i na taj način osiguralo stotinu radnih mjesta.

    Razvoj turizma kroz europske projekte sigurno je jedan od budućnosti našeg kraja i povezati vinogradarstvo, rijeku Dravu, lijepu prirodu i naša seoska domaćinstva te omogućiti razvoj i na ovom području. Vjerujem da svi oni koji su kao turisti  već boravili na ovom području prenijeti informacije i da će i drugi doći. Posebno mi je drago da su danas tu i naši gosti iz Slovenije, prijatelji iz Cirkulana, Ormoža, ljudi s kojima surađujemo na europskim projektima i gdje Cesticu pripremamo za ulazak u Europsku uniju. 

        Prigodnim govorom nazočnima se obratio i veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, i istaknuo da Italija podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i zaželio dobrodošlicu za ulazak u Eurou. Znamo da su talijanski investitori dobro došli te smatram da će to još više povezati Italiju i Hrvatsku. Naš moto je Italija i Hrvatska zajedno u Europu. Za uspomenu na boravku u općini Cestica načelnik općine Mirko Korotaj poklonio je veleposlaniku Italije suvenir, rukom izvezeni ručnik, rad udruge Vezilja Cestica. 

      Čestitke na ostvarenim rezultatima uputio je i Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, a nazočnima se obratio i saborski zastupnik Zlatko Koračević.

     U sklopu kulturno umjetničkog programa nastupio je Kud općine Cestica i gosti s otoka Vira, Kud Sveti Ivan, djeca dječjeg vrtića Cestica i učenici Osnovne škole, a u večernjem programu nastupile su članice slovenske skupine Navihanke.

     U petak, 9. rujna 2011. proslava Dana općine Cestica održana je u tri dijela, u 16 sati održane je središnji dio, svečana sjednica, potom je u 18 sati u Otok Virju otvoren pogon tvrtke Frasson, a završno druženje bilo je u večernjem programu.

      Možemo reći da je na proslavi sudjelovalo i staro i mlado. Uz više stotina učenika Osnovne škole Cestica tu su kao najmlađi sudionici bili, tri tjedna stara gospođica Marta Kos, kći Darka i Gabriele r. Furjan, u pratnji roditelja bio je i nešto stariji Filip Malčec, sin Stjepana i Danijele r. Košutar koji se rodio pred sedam mjeseci, 8. veljače, a kao jedan od najstarijih, ni ove godine proslavu nije propustio Mirko Bešvir, sin Mirka i Drage r. Ceglec iz Cestice, rođen u Križovljangradu 7. prosinca 1929. godine, kojem su kumovi na krštenju bili vlasnici dvorca Elek Varady i sestra mu Franjica. Mirko s posebnom radošću prati razvoj i napredak rodnog mu kraja, a sa zanimanjem je razgledao i izložbene štandove, pa i udruge umirovljenika koje je član.  

 

Nekoliko fotografija s proslave svečane sjednice održane u dvorani OŠ Cestica 9. rujna 2011. 

13_135508_46.jpg 13_135517_60.jpg 13_135526_40.jpg 13_135536_52.jpg 13_135547_92.jpg 13_135604_88.jpg 13_135617_69.jpg 13_135626_54.jpg 13_135635_76.jpg 13_135645_37.jpg 13_135655_58.jpg 13_135703_71.jpg