Korisnički login

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Izaslanstvo Općine Cestica položilo vijenac u Parku hrvatskih branitelja

        Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine. Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika čemu je prethodila volja građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine, kada se više od 94 posto izjasnilo za samostalnu državu. Na temelju tako očitovane volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. (poadci s http://www.sabor.hr)
       Obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske pridružila se i Općina Cestica, a tim povodom je izaslanstvo općine, u petak, 24. lipnja s početkom u 18 sati položilo vijenac kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu. Općinsko izaslanstvo predvodio je

 Darko Majhen, županijski vijećnik Varaždinske županije, a nakon polaganja vijenca kod spomenika hrvatskom branitelju Janku Kukecu, prisutni su se minutom šutnje prisjetili i ostalih žrtava, poginulih, nestalih i stradalih u obrani Republike Hrvatske. Uz pokojnog Janka s područja cestičke općine živote na oltar domovine položili su Damir Bednjanić iz Babinca i Mirko Lazar iz Natkrižovljana, a za Marijanom Vučakom, nestalim u obrani Vukovara obitelj i danas traga. U izaslanstvu općine bili su još Darko Rodeš, Vlado Hip, Vlado Vinter, Zvonko Majer, Josip Sambolec, Stanislav Hošnjak i Denis Kotolenko.

       Podsjećamo da je na prijedlog mještana Gornjeg Vratna u parku podignut je spomenik, a odlukom Vijeća općine Cestica park uz državnu cestu, na ulazu u naselje iz smjera Varaždina imenovan je Parkom hrvatskih branitelja.

      Nekoliko fotografija s odavanja počasti

30_111853_14.jpg 30_111903_91.jpg