Korisnički login

Župa Križovljan na susretu s papom Benediktom 16

Poruka biskupa - Svako dijete ima pravo na tatu i mamu

       Središnje euharistijsko slavlje povodom Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji održano je u Zagrebu, a misu je s početkom u deset sati na Hipodromu, u koncelebraciji s kardinalima i biskupima predvodio sam Papa Benedikt 16. Na misi se očekivalo više stotina tisuća vjernika, a u pripremi za susret s Papom sudjelovale su biskupije i župe. Na susret s Papom u Zagreb krenulo je pedesetak hodočasnika i iz župe Križovljan, a polazak autobusa za Zagreb bio je zakazan za nedjelju u 6 sati, s Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu. Okupljati smo se počeli oko pola šest sati, a kiša koja je padala primorala je hodočasnike na ulazak u autobus.

     Vođa puta bio nam je vjeroučitelj Davor Hohnjec, a nešto iza šesta sati autobus je krenuo prema Varaždinu, te se obilaznicom uputio na auto cestu. Odmah na početku vjeroučitelj nas je upoznao s planom puta, a za sretan put izmolili smo i molitvu Oče naš. Zahvaljujući Obitelji Borak iz Križovljana (Mariji i Stjepanu Borak, roditeljima svećenika pok. Zdravka i Vlade op ft) putnici u autobusu mogli su dezinficirati grlo „orehovcem“ spravljenim po receptu vlč Vlade, a na putu prema Zagrebu kraće zadržavanje bilo je na odmorištu auto ceste Sesvete. S auto-ceste, pravilnije bi bilo reći sa zagrebačke obilaznice sišli smo kod izlaza Zagreb jug – Velika Gorica, te se uputili prema Hipodromu gdje će se održati susret s Papom Benediktom, a tu je bila i misa kojoj je nazočilo više stotina tisuća ljudi, hodočasnika. Već na silasku s auto ceste i ulasku u Novi Zagreb policija je preusmjeravala hodočasnike prema parkiralištu, odnosno Hipodromu te je naš autobus parkiran u Ulici Savezne Republike Njemačke, prema Bundeku, između naselja Zapruđe i Središće, odmah do Parka Vjekoslava Majera. Izašli smo iz autobusa, i tu snimili jednu zajedničku fotografiju te se uputili prema Hipodromu, koji je sjeverno od ulice Joszefa Antala, s južne strane je Zagrebački velesajam. S istočne strane Hipodroma, preko ceste, Avenije Večeslava Holjevca, kojom su iz smjera Grada, preko savskog mosta također stizale kolone hodočasnika,  je park i jezero Bundek, a sjeverno je rijeka Sava.

      Mi smo imali ulaznice za polje 13, više prema zapadnoj strani Hipodroma, na koji smo mogli ući prethodno provjereni od strane policije, a pošto je misa bila dijelom na hrvatskom i dijelom na latinskom jeziku organizatori su pripremili tiskani vodič koji je mogao uzeti svaki sudionik. Na ulaz u Hipodrom stigli smo nešto prije 8,00 sati, a kolona se u mnoštvu otegnula-razvukla. Sa visoko podignutom zastavicom vodio nas je naš vođa puta koji je prije osam sati s grupom hodočasnika uspio ući u predviđeno polje, a tad su se ulazi zatvorili te je ostatak grupe ostao u „gužvi“ na ulazu. Srećom bilo je dosta slobodnog mjesta prema Velesajmu te smo se izvukli iz mase i na miru čekali dolazak Pape koji se zajedno s kardinalom Bozanićem provezao u Papamobilu nešto iza pola deset sati, a kod prolaska radosno smo ga pozdravili. Sudeći po desetak slovenskih zastava koje su na vjetru vijorile ispred nas na vrijeme u predviđena polja nisu uspjeli ući ni susjedi iz Slovenije, a ni brojni ostali hodočasnici.

     Kad su službene osobe omogućile ulazak u rezervirano polje svi smo se smjestili ispod i oko jednog stabla breze, u polju 13, koja nam je služila i kao orijentir, a sama misa započela je nakon pozdrava kardinala Bozanića. Uvodni dio mise Papa je predvodio na hrvatskom jeziku, a dio na latinskome što smo mogli pratiti iz dobivenog vodiča. Čitanja pod misom bila su na hrvatskom jeziku, kao i evanđelje, a na staroslavenskom jeziku naviještanje evanđelja povjereno je grkokatoličkom svećeniku Križevačke eparhije. Propovijed je Papa izrekao dijelom na hrvatskom i talijanskom jeziku, među ostalim Papa je naglasio: - U današnjem je društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu! Uz riječ Crkve, veoma je važno i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece.

    Oko podneva bila je pričest koju su vjernici mogli primiti na više mjesta, bilo je prisutno i oko tisuću svećenika, a potom je Papi zahvalio i vjernicima se obratio krčki biskup Valter Župan, predsjednik Biskupskog vijeća HBK-a za obitelj,  donosimo nekoliko misli: - Sveti Oče! U ime okupljenih vjernika izričem Vam zahvalu što ste došli u Hrvatsku i predsjedali slavlju našeg prvog Obiteljskog dana i tako pridonijeli da se konačno čuje glas hrvatskih obitelji…  Ako se danas svima priznaje pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, onda izjavljujemo da i mi, koji predstavljamo većinu hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske, imamo neotuđivo pravo da živimo, javno iznosimo i naviještamo vrijednosti po kojima nam je darovan život. Imamo pravo i hoćemo da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom 'mama' i 'tata'. Ona imaju naravno pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život.

      Kratkim nagovorom potom se Papa obratio vjernicima, a zatim je pozdravio vjernike  na slovenskom, srpskom, makedonskom, mađarskom, albanskom i njemačkom jeziku. Prije blagoslova na kraju mise zbor je zapjevao "Kraljice neba", a nakon mise Papa je pozdravljen od vjernika papamobilom napustio Hipodrom, a zbor je pjevao Ljiljane bijeli i Do nebesa nek se ori.

     Na prilazima oltaru bilo je postavljano cvijeće u boji zastave Vatikana, u teglama uz stepenice prema oltaru bile su žute boje i bijele, u podnožju, a iste su mogli za uspomenu ponijeti i hodočasnici. Krenuli smo prema oltaru ali cvijeće je ubrzo nestalo, najprije žuto, a potom i bijele boje. Za vrijeme dok je još bilo nade da će se koja ružica moći dobiti upitah policajca na osiguranju koliko je ljudi, rekao je oko 700 tisuća, mislim da je bilo manje, no to i nije bitno vrijeme nas je poslužilo, nije padala kiša, a sve je, po meni bilo dostojanstveno organizirano i provedeno, za što sigurno zasluge pripadaju i hodočasnicima.

    Sat nakon mise travnati teren Hipodroma bio je tek s kojim otpatkom, a više stotina postavljenih WC kabina, samo na istočnoj strani bilo ih je 286, južni i sjeverozapadni dio nije bio manje zastupljen, i područje uz  koje su stalno obilazili i svježim papirom nadopunjavali dežurni djelatnici omogućavali su besprijekornu čistoću i na tom području. Za ilustraciju u Rimu je 1. svibnja bilo tek nekoliko desetaka kabina, a redovi su bili predugački, sadržaj nitko nije praznio te je sve teklo unaokolo. Doduše u Rimu se besplatno dijelila hladna voda, jabuke…, ali čistoćom i urednošću Zagreb je oduševio. Na povratku prema autobusima, ljudi su se osvježili i odmarali u parkovima, ali smeća nije ostajalo, bilo je sve čisto, barem u dva sata popodne dok sam je krenuo prema autobusu. Kako sam na prolazu do „našeg“, križovljanskog autobusa prolazio kraj hodočasnika iz Svetog Đurđa nisam mogao odbiti hladni gemišt, a naravno ni pozdraviti vlč Vladu koji je putovao sa svojim župljanima. Kako sam do autobusa došao pola sasta ranije bilo je još vremena za srediti dojmove, snimiti koju fotografiju te smo u dogovoreno vrijeme krenuli prema Križovljanu.

       Četvrti posjet pape Hrvatskoj započeo je u subotu, 4. lipnja, a na aerodromu Pleso dočekali su ga vjernici velikogoričke župe blaženi Alojzije Stepinac. Riječi dobrodošlice Papi je uputio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, nadbiskup Marin Srakić, predsjednik HBK-a, a tu su bili i predstavnici Vlade i državni dužnosnici na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. U završnom dijelu subotnjeg dana Papa se susreo s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, a u uvodnom dijelu  susreta gradonačelnik Milan Bandić predao je Papi „ključeve grada“. Tu je na molitvenom bdijenju nazočilo nekoliko desetaka tisuća mladih koji su ispunili Trg, molili s Papom, a na večer ispratili ga pjesmom „Krist na žalu“ (ostali podaci o susretima i protokolu mogu se pronaći i u ostalim medijima, vidi Glas koncila od 12. lipnja strana 1- 21 op ft).

         Papa Benedikt 16 Hrvatsku je napustio u nedjelju na večer. U zračnoj luci bio je planirani svečani ispraćaj koji je zbog olujnog nevremena izostao te  Papa nakon kratkog pozdrava s predstavnicima Države i Crkve ulazi u zrakoplov Croatia Airlinesa kojim je oko 22 sata stigao u Rim, a na putu su ga pratila dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestili su mediji.

     Prvi organizirani susret s papom župljani križovljanske župe ostvarili su 1970. godine. Naime te je godine vlč Ivan Dugi poveo grupu vjernika na proglašenje Svetim Nikole Tavelića, a koje je bilo u Rimu 21. lipnja, za Pape Pavla Šestog. Na susretu s Papom hodočasnici iz Križovljana hodočastili su i za pontifikata Ivan Pavla Drugog, a na Hipodromu u Zagrebu, 11. rujna 1994. godine bili su i „Križovljančani“, kao i na kasnijem susretu na Mariji Bistrici 1998. godine, a na povratku s hodočašća i susretu u Osijeku 2003. godine poginuo je i svećenik Zdravko Borak.

U nešto manjem broju hodočasnici su sudjelovali i kod posjeta pape Ivana Pavla Drugog susjednim državama: Austriji 1988. godine i poslije Sloveniji i Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.., te na susretu mladih u Rimu 1986. godine i kasnije u Španjolskoj 1989. godine, a jedan među prvim hodočasnicima s područje općine Cestica koji su posjetili Rim bio je i vlč. Janko Šašel, župnik župe Svete Barbare Natkrižovljan, to je bilo 26. lipnja 1900. kada su iz Zagreba na hodočašće u Rim iz Kotara gornjovaraždinskoga krenuli i vlč. Milan Kučenjak, župnik ivanečki i Juraj Čvek, župnik iz Bele, danas  župa Margečan.

         U nedjelju 05. lipnja 2011. godine, iz župe Križovljan na susretu s Papom u Zagrebu bili su,  Davor Hohnjec, vjeroučitelj – vođa puta, a ostali u autobusu bili su: Marija i Stjepan Borak, Barbara, Danica i Lucija Hohnjec, Valentina Martinčević, Ana, Danijel, Mila i Robert Veršić, Branka i Vlado Županić, Franjo Talan, Marija Obadić, Marta Šobak, Štefanija Barulek, Štefica lazar, Ana Horvat, Josipa Spevan, Janko Kukec, Katarina Hereka, Marija Mjahen, Anka Kukec, Milan Borak, Božica, Josip i Valentina Pongračić, Ana Špernjak, Elizabeta Juričinec, Ana Košutar, Magdalena, Marta, Josip, Mare i Stjepan Cestar, Doroteja Ivančić, Blanka i Karolina Vnuk, Helena Talan, Tamara Šobak i Jasmina Hip. Sa župom Petrijanec bili su Nadica i Tomo Levanić iz Cestice, Đurđa Dobrotić iz Babinca i Snježana Slunjski iz Križovljana, a na susretu su bili i naši svećenici vlč Vlado Borak župnik u Svetom Đurđu i vlč Vjekoslav Pavlović župnik na župi Sveti Ivan Nepomuk u Stupniku kod Zagreba. Na susretu sa Svetim Ocem iz župe Sveta Barbara - Natkrižovljan bili su Jelena i Marina Breški, Jadranka i Slavko lazar i Josip Kočet.

             Nekoliko fotografija s hodočašća u Zagreb, 5. lipnja 2011. godine

12_114827_23.jpg 12_114841_97.jpg 12_114852_74.jpg 12_114901_40.jpg 12_115524_90.jpg 12_115608_47.jpg 12_115623_94.jpg 12_115641_96.jpg 12_115701_98.jpg 12_115724_24.jpg 12_115736_98.jpg 12_115748_43.jpg