Korisnički login

U Cirkulanama u Sloveniji održan festival folklora

Drugi dio projekta ''Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije'' nastavljen nastupom družina iz četiri države

      Nastupom folklornih skupina i Kulturno umjetničkih društava započeo je u subotu, 4. lipnja u Cirkulanama, slovenskoj općini u pokrajini Haloze nedaleko rijeke Drave u Ptujskoj regiji, drugi dio projekta ''Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije'', a u uvodnom dijelu goste iz Hrvatske, Mađarske i Njemačke na ulazu u zgradu Općine pozdravio je i dočekao župan Janez Jurgec. Dočeku su prisustvovali i predstavnici Kulturnog društva Cirkulane, a dobrodošlica gostima iskazana je tradicionalnom ponudom „borovničevca“.

     Potom je prijem za goste iz općine Cestica, Mlinarci iz Mađarske i Heiningen iz Njemačke priređen u sportskoj dvorani, a u predstavljanju programa, uz župana Jurgeca, sudjelovali su Antonija Žumber, Aleš Klinc i Gabrijela Kos. Susretu je prisustvovalo je preko stotinu članova kulturno umjetničkih društava, a svaku od općina predstavili su čelnici koji su izmijenili i prigodne poklone. Tako je općinu Mlinarce predstavio načelnik Ištvan Vuk, o kulturno-povijesnim, prirodnim i ostalim znamenitostima Cestice govorio je načelnik Mirko Korotaj, a općinu Heiningen iz Njemačke predstavio je Norbert Aufrecht, koji je budućoj majci Gabrijeli uručio  dva komada podbradka za bebe u roza i plavoj boji, što su prisutni popratili pljeskom.

       Nakon predstavljanja općina predstavila su se i kulturno umjetnička društva, a razmijenjeni su i prigodni pokloni koje su u ime KUD-a općine Cestica uručile Grodana Kos Kolar i Davorka Golubić, predsjednica KUD-a. U razmjeni poklona sudjelovao je i Aleš Klinc iz Cirkulana, Tünde Szekr, predstavnica kulturnog društva Mlinarci iz Mađarske i Ralf Schwantzer, predsjednik glazbenog sastava Musikverein Heiningen iz Njemačke. 

      O radu KUD-a općine Cestica Davorka Golubić je istaknula da KUD u sadašnjem obliku djeluje od 1998. godine, a cilj članova društva je očuvanje kulturne tradicije i običaja sjeverozapadne Hrvatske i posebnosti cestičkog kraja kroz glazbu, ples i pjesmu, skupljanje i očuvanje kulturnih, umjetničkih i etnoloških vrijednosti kraja. U KUD-u djeluje sedamdesetak članova različitih dobnih skupina, od mladih predškolske dobi do umirovljenika. U društvu djeluje dramska i tamburaška sekcija te križarice, a folklor obuhvaća malu, srednju i veliku folklornu skupinu. Kroz naše nastupe promoviramo narodnu nošnju, pjesme, plesove i običaje našeg zavičaja, a isto tako upoznajemo i narodnu baštinu drugih krajeva. Veoma smo aktivni tijekom cijele godine. Organizatori smo druženja dramskih amatera. Od samog osnutka održavamo i Božićno druženje uz kolače, folklornu priredbu, koja je prerasla u tradicionalnu međunarodnu manifestaciju u kojoj ugošćujemo mnogobrojna kulturno-umjetnička društva iz svih krajeva naše domovine, kao i iz susjednih zemalja.Folkloraši su se na brojnim susretima, nastupima i gostovanjima predstavili vlastitim programom, te zanimljivim odabranim plesnim koreografijama i uvježbanošću oduševili poklonike folklora.

     Bilježimo mnogobrojne nastupe, sveprisutni smo u društvenom životu općine Cestica jer gotovo nema značajnijeg događaja gdje mi ne sudjelujemo. Nastupamo diljem naše zemlje, u Sloveniji, a prošle godine predstavljali smo našu Županiju na folklornom festivalu u Pragu. Kao što i sami znate za kulturno-umjetnički amaterizam potrebno je izdvojiti puno vremena za probe, pripreme, nastupe i ostale aktivnosti, a najveća nam je nagrada nastup pred ispunjenom dvoranom i iskreni pljesak publike. Hvala svima koji nam pomažu i podržavaju nas u našim aktivnostima. I na kraju želim zahvaliti našim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu i čestitati na organizaciji, a nama svima skupa puno uspjeha u radu, uživajmo u šarolikosti pjesama i narodnih nošnji. Želim da nam ovo današnje i sutrašnje druženje ostane u prelijepom sjećanju i naravno da se održi i nastavi što dulje. Kod predstavljanja kulturnog amaterizma naglašeno je da kulturno društvo u Cirkulanama ima veoma dugu tradiciju, a 1899. godine osnovano je čitalačko društvo u kojem djeluje knjižnica, muški pjevački zbor, tamburaši i dramska skupina. Danas kulturno društvo Cirkulane okuplja preko stotinu članova i djeluje u osam sekcija.  Predstavila su se i ostala kulturna društva, a potom je za sudionike folklornog festivala u „đačkom domu“ u Ptuju organiziran ručak.

    Popodne je iskorišteno za razgledavanje središta Cirkulana, a u 19 sati započeo je subotnji večernji program, koji se održavao u velikom šatoru postavljenim na igralištu tamošnje osnovne škole. Predstavili su se plesači, pjevači i glazbenici iz spomenutih općina, a uz pjesmu i ples druženje je nastavljeno do kasnih noćnih sati. Tu se pjesmom i plesom predstavilo nekoliko domaćih skupina, a nastupio je i trinaesteročlani pjevački zbor iz Petribe u Mađarskoj koji su izveli nekoliko pjesama na mađarskom i hrvatskom jeziku. Profesionalnošću nastupa oduševili su glazbenici iz Heinengena, a folklorna skupina KUD-a općine Cestice svoj program izvela je uz pratnju tamburaša kojima su se ovaj puta pridružile članice mlađe tamburaške sekcije, Teodora Gerbus i Marija Majhen i Lucija Vočanec. U završnom dijelu programa na pozornici su mogli zaplesali svi sudionici folklornog festivala, a nakon večere druženje je nastavljenu uz taktove glazbenog sastava. Nagradu za promotivni ples osvojili su Slavica Obadić i Antonio Kišić, a uz zvukove roka, u opuštenoj atmosferi na plesnom podiju zaplesali su i mladi i nešto stariji sudionici druženja.

   Druženje folklornih, pjevačkih i glazbenih skupina završeno je u nedjelju, 05. lipnja, posjetom seoskom gospodarstvu Arnečić i kušanjem vina, a uz predstavnike domaćina susretu i opraštaju prisustvovao je i Josip Borak, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije, koja je osmislila projekt.

      Nositelj projekta''Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije'' je Općina Cestica, a isti je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije koje su za realizaciju osigurale iznosi od 56.448,70 Eura, rekao je Mirko Korotaj, cestički načelnik. U sedmom mjesecu, 9. i 10. srpnja održat će se u Mlinarcima sportski susret u kojem će snagu odmjeriti nogometaši, a 6. i 7. kolovoza u Heiningenu će se održati susret planinara te 15. listopada u Cestici završna konferencija.   

      Folklornom festivalu u Cirkulanama s podrčja Općine Cestica prisustvovali su, iz KUD-a Cestica Davorka, Stanko i Matija Golubić, Gordana Kos Kolar te Sara i Nenad Kolar, Lucija i Monika Kanjir, Ana Hojsak, Ana Vrbnjak, Monika Vunderlih, Evica Lazar, Danijel Korotaj, Teodora Gerbus i Marija Majhen, Adrijana i Luka Furjan, Emanuel Čižić, Dorotea Ivančić, Helena Juričinec, Viktorija Milec, Petra Vunderl, Maja Težak, Slavica Obadić, Elizabeta Majhen, Lucija Vočanec, Marko Premuž, Tamara Drašković, Natalija Kostanjevec, Tamara Rodeš, Dejan i Kristijan Kolar, Marija Križanić, a susretu su nazočili i nastupu prisustvovali Stjepan Obadić, Vladimir Lazar, Sašo Vučak, darko majhen, Gabrijela Kos, Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica i predsjednik Vijeća Ivan Hohnjec, te Franjo Težak, Vlado Vinter, Josip Sambolec, Denis Kotolenko, Ivana Majer, Jožica i Miljenko Biškup, Marija i  Ivan Dobrotić, Zvonimir Deduš i Antonio Kišić koji je kamerom zabilježio događaj i Josip Borak, zamjenik načelnika koji se druženju priključio u nedjelju 5. lipnja.      

    U nastavku nekoliko fotografija snimljenih u Cirkulanama

10_170019_64.jpg 10_170028_45.jpg 10_170036_28.jpg 10_170044_47.jpg 10_170053_09.jpg 10_170102_34.jpg 10_170111_50.jpg 10_170129_05.jpg 10_170137_05.jpg 10_170145_30.jpg 10_170155_90.jpg 10_170205_28.jpg