Korisnički login

I u Švicarskoj vjerni zavičaju i Domovini

Na krizmi u Zürichu bili Marija i Dominik iz župe Križovljan

       Pretpostavlja se da je s područja naselja općine Cestica u dvadesetom stoljeću iselilo preko pet tisuća stanovnika. Mnogi su u potrazi za boljim životom otišli u susjedne gradove Hrvatske i Slovenije, a žitelji i potomci rođeni na području župe Sveta Barbara iz Natkrižovljana i župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan danas žive na gotovo svima kontinentima, od Australije, Južne Afrike do Sjeverne Amerike. Brojni su i u Europi, a osim susjedne Slovenije privremeni dom su pronašli i u Austriji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj ….

     Veza s rodnim krajem, rodbinom i prijateljima nisu se prekidale, a brojni u domovini posjeduju i kuće u kojima uglavnom borave kroz praznike, pogotovo iz bližih zemalja. Dok roditelji rade djeca obrazovanje dobivaju u tamošnjim, osnovnim i srednjim, školama te kasnije i na fakultetima, a da bi se materinji jezik sačuvao i nacionalna povijest naučila u slobodno vrijeme polaze se i dopunske, hrvatske škole. Nedjeljna okupljanja vezana su uz Hrvatske katoličke misije, pa tako Hrvati u Švicarskoj mogu prisustvovati jednoj od misa na hrvatskom jeziku, a tu su i mogućnosti za susrete s ostalim sunarodnjacima.

     Dio naših stanovnika, župljana župa Križovljan, danas živi u Zürichu i okolici, a tu u samom gradu i okolnih desetak mjesta imaju prilike sudjelovati i na misnim slavljima. Posebno svečano i tu se slave Božić i Uskrs i ostali crkveni blagdani u kojima,  s mislima na rodni kraj, ako nisu u Domovini, sudjeluju i naši iseljenici, a s ponosom sudjeluju i u svetim sakramentima.

    S ljubavlju primaju i biskupe iz Domovine, pa je tako, u domoljubnom duhu prošla i sveta potvrda koju je u crkvi sv. Josipa u Zürichu, podijelio mons Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.Biskup je predvodio misu i održao propovijed i podijelio sakrament svete Potvrde, a u koncelebraciji su, uz voditelja Misije fra Ivana Prusinu, bili i svećenici fra Stjepan Neimarević i fra Niko Leutar.

Riječi dobrodošlice biskupu mons. Valentinu Pozaiću uputio je fra Ivan Prusina u ime Misijske zajednice, a pozdravio ga je i jedan od krizmanika. Voditelji Misije biskupa je pozdravio  riječima: -  Oče biskupe dobro nam došli, riječi su preslabe da iskažemo svoje osjećaj svoje raspoloženje i svoju radost što ste danas s nama. Važna nam je i vaša poruka koju želimo s pozornošću poslušati. Ponekad smo u nedoumici glede naše budućnosti, osobito glede budućnosti naših mladih i naše djece. Ali uz sve to domovina se ne može zaboraviti i trajno je prisutna u našim promišljanjima u našem životu. Pa evo citirat ću riječi pjesnika: I ono dublje s Hrvatskom me veže, S Hrvatskom Hrvata, S patnjama njinim, Sa smijehom i nadom, S ljudima me veže, Te ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi. I kud god idem sa mnom je Hrvatska.

   Sa mnom je svaki prostor na kojem stoljećima žive Hrvati od Istre i Međimurja,  Bosne i Hercegovine, do Boke i Srijema i dalje gdje god žive Hrvati. Oče biskupe preporučamo se u Vaše molitve. Molite Krista da izlije svoj sveti blagoslov ne samo na naše krizmanike, nego i na njihove obitelji i cijelu našu Misijsku zajednicu da ostanemo vjerni njemu Kristu, Crkvi i našem hrvatskom narodu. Radosni smo što ste s nama. I još jednom dobro nam došli i ugodno se osjećajte u našoj zajednici. Pozdravljam naše drage krizmanike. Ova je vaš dan, koji je došao, koji ste dočekali, jer danas zapravo počinje vaš ozbiljni kršćanski život, primit ćete darove duha svetoga. Pozdravljam roditelje i kumove naših krizmanika i u vaše molitve dragi roditelji i kumovi preporučam ove naše mlade, pratite ih i dalje. Pozivam sve na zajedničku molitvu za našu Misijsku zajednicu i za cijeli hrvatski narod. Neka nas Gospodin sve blagoslovi i vodi.

Na početku misnog slavlja biskup, mons. Valentin Pozaić, je rekao:  Prvo prenosim pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, kojem ste se nadali, a koji nije mogao doći, doći će drugom prilikom., a zatim je nastavio, obraćajući se krizmanicima, Dugo ste se pripremali za ovaj dan. Velik je to i važan dan, uložilo ste mnogo truda i dobre volje, i žrtve. U ovaj sveti čas hoćemo biti dostojni, čista lica pred svetim licem božjim, čista lica i čiste savjesti. Požalit ćemo sve što nije dostojno našeg hrvatskog i kršćanskog imena i predati se velikom milosrđu Boga našega. Molimo, ispovijedam se ….

       Misno slavlje uzveličao je i zbor mladih, a u misnom slavlju sudjelovali su i brojni Hrvati, rodbina krizmanika, koji su na obiteljske proslave došli iz Domovine.

 Ovogodišnjoj svetoj potvrdi u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Zurichu pristupio je 101 krizmanik, a među njima su bili i potomci naših župljana, Marija Talan, kći Stjepana i Jadranke rođene Oreški i Dominik Vidrač, sin Danijela i Anite rođene Borak. Mariji je na krizmi kumovala Irena Borak iz Petrijanca, a Dominiku je kum bio Marko Dugandžić. mariji su iz Hrvatske na obiteljsku svečanost doputovali djed i baka, Stanko i Marija Oreški, i Monika Borak te Andreja, Blaž, Valentin i Franjo Talan, a obiteljskom slavlju krizmanika Dominika prisustvovale su i bake, Štefanija Borak i Katarina Vidrač, tu je bila i teta Kristina i Tomica Kos, te Andreja i Mario Borak s djecom Martom i Jakovom. Naravno da su u slavlju krizmanika sudjelovala i braća, Emanuel i Marko,  a proslavi se pridružila i obitelj Nade i Miriana Borak s djecom Manuelom i Michaelom, te prijatelji obitelji zaposleni u Švicarskoj.

      Na području Švicarske djeluje 13 Hrvatskih katoličkih misija, a Hrvatska katolička misija Zürich obuhvaća kantone Zürich i Glarus. U oba kantona prijavljeno je preko 7600 Hrvata s hrvatskim putovnicama, a tu su i Hrvati iz Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja te Hrvati državljani Švicarske. Hrvatska katolička misija Zürich obuhvaća nekoliko podružnica koje djeluju preko svojih Vijeća, a ta su: Grad Zürich, te Adliswil, Affoltern am Albis, Bülach, Dietikon, Glarus, Horgen, Stäfa, Uster, Wald i Winterthur. (http://www.hkm-zuerich.ch/index.html)
Nekoliko fotografija s krizme u Zürichu, u subotu 28. svibnja 2011.     

07_001132_66.jpg 07_001206_62.jpg 07_001224_77.jpg 07_001235_35.jpg 07_001320_69.jpg 07_001330_19.jpg 07_102013_13.jpg 07_102154_06.jpg 07_102211_62.jpg 07_102235_29.jpg 07_102253_25.jpg 07_102312_78.jpg