Korisnički login

U domu DVD-a Virje proslavili Majčin dan i Dan obitelji

U programu sudjelovale sve sekcije KUD-a i učenici OŠ Cestica

    Tradicionalno svake godine povodom Majčina dana, koji se slavi druge nedjelje mjeseca svibnja, Kulturno umjetničko društvo općine Cestica organizira proslavu dana posvećenog majkama. Priredba se svake godine održava u drugom mjestu, pa je tako domaćin ovogodišnje proslave bilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje Križovljansko, a priredbi su prisustvovali i brojni stanovnici iz susjednih naselja. Zbog realizacije euro projekta Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije proslava Majčina dana održana je 15. svibnja na međunarodni Dan obitelji, a sam program je pred ispunjenom dvoranom započeo u 15 sati.  Tu su bili i čelnici Općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj i zamjenik mu Josip Borak, vijećnici i predstavnici udruga, a izložbom ručnih radova koji su se nalazili s lijeve i desene strane dvorane predstavile su se i članice udruge Vezilje.
       U uvodnom dijelu programa izvedena je himna KUD-a, „F cestičkom kraju“, koju su uz glazbenu pratnju starije grupe tamburaša, Kristina Talan, Lucija Vočenac, Matija Golubić i Saša Vučak, izveli pjevači starije skupine, a potom su voditeljice programa, Teodora Gerbus i Marija Majhen, pozdravile prisutne te majkama i bakama čestitale praznik koji se oto ove godine slavio na Dan obitelji. Uslijedile su prigodne recitacije učenika OŠ Cestica, koji su bili u pratnji učiteljice Katice Obadić, a među prvima su nastupile Izidora Obadić i Vida Kelić, učenice prvog razreda. Uslijedile su čestitke recitiranjem prigodnih pjesama koje su na programu imali učenici trećih razreda, Filip Rodeš, Lana Domjan i Mirna Furjan.
    U drugom djelu programa na rasporedu su bili plesovi i pjesme, a uz pratnju mlađeg tamburaškog sastava, Elena Ivančić, Teodora Gerbus, Marija Majhen, Luka Juričinec i Luka Furjan, prvi su zaplesali najmanji članovi KUD-a. Pjesmama Tak dugo te ni i Daj se vrni predstavile su se Križarice, a potom su odrasli članovi folklorne sekcije izveli koreografiju o odlasku mladića u carsku vojsku. Pod nazivom Pronađi se, autorice Jelene Milec, članovi dramske sekcije, Tomislav Milec, Natalija Vočanec i Elizabeta Majhen, na šaljiv i  pomalo tužan način predočili su ponekad žalostan odnos prema starijim članovima obitelji za koje u „modernim“ obiteljima često nedostaje vremena i razumijevanja.
       Plesni program nastavila je srednja grupa plesača, a potom je pjesmu Moja majka otpjevala Petra Furjan. Pred kraj programa nastupila je, s pjesmom Na te mislim,  ženska pjevačka skupina Križarice, a žene su ovaj puta zapjevale u sastavu Evica Lazar, Irena Jamnik, Alojzija Denac, Marija Obadić, Anka Horvat, Josipa Spevan i Marta Šobak. U završnom dijelu programa plesovima Zašla sneha flake prati, Žena muža po strnišči pasla, Oj, ti lepa moja či i Žena išla u gosti od publike se oprostila skupina odraslih plesača i pjevača koja je nastupila u sastavu: Ana Mihin, Elizabeta Majhen, Lucija Kanjir, Ana Vrbnjak, Kristijan Kolar, Tamara Drašković, Dejan Kolar, Maja Težak, Danijel Korotaj, Gordana Kos Kolar, Nenad Kolar, Davorka Golubić, Stanko Golubić, Vjekoslava Obadić, Marija Križanić, Natalija Vočanec, Natalija Kostanjevec, Viktorija Milec, Helena Juričinec, Viktorija Kostanjevec i Dorotea Ivančić. U malom folkloru zaplesali su, u mlađoj i srednjoj skupini: Sara Kolar, Veronika Štromar, Veronika Mihin, Dora Jamnik, Paula Pavlović, Karolina Kovačić, Klara Ivančić, Ena  Mihin, Ivan Horvat, Dunja Obadić, Klara Josipa Majhen, Ivona Lazar, Lana Domjan, Sara Ciglar, Magdalena Cestar, Tomica Milec, Lucija Skupnjak,  Izidor Galović, Ivana Furjan, Marta Cestar, Valentina  Skupnjak, Lana Milec, Tea Domjan, Jelena Vunderl, Hana Ivančić, Petra  Dobrotić, Lorena Levanić i Tea Galevski.
     Na kraju programa publici je na odazivu zahvalila predsjednica KUD-a općine Cestica Davorka Golubić koja ja naglasila da se priredba KUD-a povodom Majčina dana svake godine održava u drugom mjestu, zahvalu je uputila i nastavnicima OŠ Cestica koji svake godine pripreme djecu za obilježavanje majčinog dana. Naglasila je da KUD općine Cestica okuplja šezdesetak članova različitih dobnih skupina koji kroz razne aktivnosti nastoje sačuvati i promovirati naše tradicionalno blago i kulturu, a na gostovanjima i susretima s kulturno-povijesnom baštinom nastoje upoznati i širi krug ljudi. Tako članovima KUD-a predstoje nastupi u Ptuju i Cirkulanama te u Bogdanovcima kod Vukovara, a u ljeti je tradicionalni nastup na Viru.
             Na kraju obraćanja predsjednica je pozvala sve zainteresirane da se uključe u rad KUD-a i tako doprinesu očuvanju kulturno povijesne baština zavičaja. 
   Nekoliko fotografija snimljenih na priredbi

21_154814_62.jpg 21_154827_26.jpg 21_154834_73.jpg 21_154843_13.jpg 21_154850_73.jpg 21_154858_73.jpg 21_154907_76.jpg 21_154918_57.jpg 21_154927_16.jpg 21_154933_51.jpg 21_154943_11.jpg 21_155103_18.jpg