Korisnički login

Vatrogasci općine Cestica proslavili Svetog Flrijana

Na proslavi bili i kolege vatrogasci iz Njemačke i Slovenije

      Vatrogasna zajednica u svojim redovima objedinjava rad šest vatrogasnih društava, a dogovorom između članova zajednice odlučeno je da svake godine drugo vatrogasno društvo organizira proslavu vatrogasnog zaštitnika Svetog Florijana, koji se po katoličkom kalendaru slavi 5. svibnja. Na dan proslave, koji se dogovorno obilježava u nedjelju koja je najbliže samom blagdanu, ujutro je okupljanje i dolazak na svetu misu koja se služi u crkvi Svete Barbare, kada su domaćini proslave vatrogasci DVD-a Gradišće, ili u kapeli Svetog Lovre kada proslavu organiziraju vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, a misa u župnoj crkvi u Radovcu služi9 se u nedjelju kada su domaćini ostala društva. Ove godine domaćin je DVD Babinec, a okupljanje vatrogasaca za ovogodišnju proslavu blagdana Svetog Florijana započelo je u nedjelju, 8. svibnja ispred prostorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva Babinec, u Školskoj ulici. U obilježavanju Dana vatrogastva Republike Hrvatske sudjelovali su i vatrogasne postrojbe vatrogasnih društava iz slovenske općine Cirkulane, kao i tridesetak članova vatrogasnog društva Heiningen iz istoimene njemačke općine. Svečanosti je prisustvovao i načelnik njemačke općine Heiningen Norbert Aufrecht, Barbara Antolić i Darko Majhen, vijećnici Skupštine Varaždinske županije, kao i vijećnici Općine Cestica, te Antun Knezoci, predsjednik domaćeg društva kao i čelnici ostalih vatrogasnih društava. Postrojavanje vatrogasnih postrojbi izvršio je zapovjednik Milenko Biškup, a okupljenim vatrogascima blagdan je čestitao Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica i Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica . 

     Potom se formirala povorka koje je kroz Cesticu i Križovljan Radovečki krenula prema župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa gdje je vlč Ivan Košić služio misu za vatrogasce. Kao što je i uobičajeno u prvim redovima svečane povorke stupali su stjegonoše koji su nosili barjake sudionika državna, a iza su bili barjaktari sa zastavama vatrogasnih društava. Državnu zastavu Republike Hrvatske nosio je Slavko Furjan, zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Babinec, u sredini je zastavu Europske unije nosio Mladen Dobrotić, a zastavu općine Cestica ponio je Dejan Kolar. Slijedili su barjaktari koji su ponijeli zastave Republike Slovenije, Mađarske i Savezne Republike Njemačke, a potom je ispred barjaktara koji su nosili zastave vatrogasnih društava bio Zvezdan Korotaj, zamjenika zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Cestica. Tu su bile zastave DVD-a Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Lovrečan Dubarava i Gradišće i zastave vatrogasnih društava Cirkulane i Heiningen, a potom su sliku vatrogasnog zaštitnika Svetog Florijana nosile Tamara Furjan i Klaudija Knezoci. Zatim je u povorci bila limena glazba DVD-a Vidovec te članovi glazbenog sastava Fanfarenzug FFW-Heiningen iz Njemačke, koji su se na dva i po kilometara dugom putu smjenjivali u izvođenju koračnica, a u drugom dijelu kolone bili su ostali članovi vatrogasnih društava.

        Misa za umrle i poginule vatrogasce započela je u jedanaest sati, a u uvodnom dijelu vlč Ivan Košić, križovljanski župnik upoznao je prisutne vjernike i vatrogasce sa životopisom vatrogasnog zaštitnika koji je mučeničkom smrću umro 4. svibnja 304. godine u današnjoj Austriji. Sveti Florijan živio je u gradu Lauriacumu, današnjem Enns-Lorchu, pokraj Linza gdje je braneći svojom čašću i vjerom proganjane kršćane koji su bili utamničeni i do smrti mučeni. Naređeno je da mu se veže mlinski kamen oko vrata i baci u rijeku Enns. Osoba koja ga je gurnula u rijeku oslijepila je, a rijeka je izbacila mrtvo tijelo na hrid, gdje ga je jedan orao čuvao. Potom se pojavio svetac i pokazao jednoj ženi (Valeriji) mjesto gdje se tijelo nalazilo te je ona upregla životinje i odvezla se do rijeke,  pronašla je mrtvo tijelo i odvezla ga do označena mjesta gdje je zbog progona kršćana kriomice pokopan. Na mjestu gdje je sahranjen oko 800. godine izgrađen je „Samostan Svetog Florijana“, koji postoji i danas, nedaleko Linza, a u njegovom sastavu je i velebna barokna crkva.

     Slika Svetog Florijana u župnoj crkvi u Radovcu nalazi se na pokrajinskom oltaru Svetog Antuna pustinjaka, a u crkvi Svete Barbare u Natkrižovljana freska sveca je na zapadnoj strani. Kip Svetog Florijana nalazi se i na zapadnoj strani glavnog oltara crkve Svetog Lovre u Lovrečanu, a slika vatrogasnog zaštitnika je i na južnoj strani vatrogasnog doma DVD-a Gradišće. Vatrogasci VZO Cestica zaštitnika vatrogastva obično slave u nedjelju koja je najbliža spomendanu, a ove godine proslava je održana u sklopu realizacije projekta „Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije“ u kojem sudjeluju općine Cestica, Mlinarci iz Mađarske, Cirkulane iz Slovenije. Projekt je financiran iz programa Europa za građane, a proslavi vatrogasnog zaštitnika svake godine domaćin je drugo vatrogasno društvo.

     Nakon mise i izlaska iz crkve, na Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu, izvedeno je postrojavanje vatrogasnih postrojbi te se povorka praćena zvukovima koračnica uputila prema Babincu. Na putu prema odredištu, na parkiralištu ispred ugostiteljskog objekta David, osoblje i vlasnik počastili su sudionike proslave blagdana Svetog Florojana sokovima i kavom, a poznati vinogradar Antuna Lazar tu je goste počastio poznatim vinima proizvedenim na obroncima Falinić Brega. Tu se moglo uživati u šest poznatih vinskih vrsta, od graševine do žutog muškata, za ljubitelje slađih vina. Na povratku za vatrogasni dom u Babincu vatrogasna povorka prošla je ulicama Antuna Mihanovića, Braće Radića i Varaždinskom odakle se uputila do Školske ulice i vatrogasnog doma DVD-a Babinec, gdje je priređen ručak i nastavljeno vatrogasno druženje za dvjestotinjak vatrogasaca iz spomenutih općina i prisutnih gostiju. Na kraju druženja domaćinima su na gostoprimstvu zahvalili Norbert Aufrecht načelnik općine Heieningen i Ivan Tetitković, zapovjednik vatrogasne postrojbe iz Cirkulana, a sretan put gostima iz Slovenije i Njemačke poželio je Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica i načelnik općine Mirko Korotaj koji im je za uspomenu na boravak u cestičkom kraju poklonio knjigu Općina Cestice naselja i stanovništvo.

 

U nastavku nekoliko fotografija s ovogodišnje proslave Svetog Florijana i Dana vatrogastva Republike Hrvatske, kao i mjeseca zaštite od požara

17_155900_47.jpg 17_155909_75.jpg 17_155921_77.jpg 17_155932_02.jpg 17_155951_27.jpg 17_160002_78.jpg 17_160020_26.jpg 17_160100_55.jpg 17_160121_19.jpg 17_160141_23.jpg 17_160206_07.jpg 17_160214_54.jpg