Korisnički login

U općini Cestica započeo novi Euro projekt

Sudjeluju općine Mlinarci, Cestica, Cirkulane i Heiningen 
           Prvi susret predstavnika vatrogasnih udruga iz općine Cestica, Mlinarci (Molnari) iz Mađarske, Cirkulane iz Slovenije i Heiningen iz Njemačke, započeo je u subotu 7. svibnja u 11 sati u Babincu, a prisustvovalo mu je dvjestotinjak vatrogasaca iz spomenutih općina i brojni gosti. U prvom dijelu, nakon dočeka gostiju, u dvorani DVD-a Babinec održana je zajednička konferencija za novinare pod kojom su prisutni gosti i predstavnici medija upoznati s realizacijom programa ''Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije'', koji se financira sredstvima Europske unije, a sam projekt na hrvatskom i njemačkom jeziku predstavila je Gabrijela Kos, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela. Dobrodošlicu gostima uputio je Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica koji je istaknuo da je općina Cestica i prije sudjelovala u projektima Europske unije, a svoje sredine predstavili su i načelnici ostalih općina koje sudjeluju u projektu. Tako je iz  slovenske općine Cirkulane govorio župan Janez Jurgec, općinu Mlinarce predstavio je načelnik Ištvan Vuk i naglasio da većinu stanovnika te općine čine Hrvati, a dobra suradnja odvija se i sa susjednim općinama iz Međimurja. Norbert Aufrecht, načelnik njemačke općine Heiningen na video zidu prezentirao je zemljopisni položaj, prirodne, kulturno povijesne i ostale znamenitosti općine koja ima oko 6000 stanovnika, a u naselju postoji evangelička i katolička crkva, dok je među sportovima najpopularniji rukomet.

     U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravio i Milan Pavleković, zamjenik župana, a rad i organizaciju Vatrogasne zajednice Varaždinske županije predstavio je vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, koji je istaknuo da u Varaždinskoj županiji djeluje preko 130 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja okupljaju oko deset tisuća članova. Od 28 gradova i općina u svakoj je barem jedno vatrogasno društvo, a jedna od aktivnijih općinskih vatrogasnih sredina je upravo Vatrogasna zajednica općine Cestica. Potom je Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica istaknuo da je VZO cestica osnovana 1993. godine i u njoj djeluje šest Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Središnje vatrogasno društvo je DVD Lovrečan Dubrava, a tu su još Babinec, Gornje Vratno, Gradišće, Križovljan Cestica i Virje Križovljansko. Najstarije je DVD Gornje Vratno, osnovano 1920, a najmlađe je DVD Babinec koje ove godine obilježava 30 godina rada. VZO Cestica udružena je u Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije, a vatrogasna društva posjeduju 3 navalna vozila, 4 kombi vozila i jedno zapovjedno vozilo. U vatrogasnim društvima je preko devetsto članova, od toga 77 operativnih, koji godišnje izvedu tridesetak intervencija. U svom radu vatrogasna društva dobro surađuju s osnovnom školom i medijima, a odlična je suradnja i sa susjednim društvima iz Slovenije. U ovom projektu prepoznali smo priliku za daljnju suradnju ne samo sa slovenskim društvima već i s drugim društvima iz Europske unije, iz Njemačke i Mađarske, rekao je Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica i nastavio: Također treba spomenuti da nismo mogli odabrati bolji dan održavanja susreta budući da se obilježava Dan Europe, dan vatrogastva Republike Hrvatske i Sveti Florijan, zaštitnik vatrogastva, a i mjesec svibanj je mjesec zaštite od požara.

    UZ načelnika Mirka Korotaja susretu su prisustvovali i ostali iz općinske vlasti, Josip Borak, zamjenik načelnika, Ivan Hohnjec, predsjednik Vijeća općine, kao i ostali vijećnici, članovi savjeta načelnika i predstavnici udruga. Osim predstavnika vatrogasnog društva Cirkulane susretu je prisustvovalo izaslanstvo Regionalnog vatrogasnog saveza Podravske regije iz Ptuja u kojem su bili  Janez Liponik, zapovjednik i član Upravnog odbora Vatrogasnog saveza Slovenije, a tu su još bili i Milan Majer, Zvonko Glažar i Marjan Meglić, predsjednik te Branko Skok, zapovjednik PGD-a Zavrč i ostali gosti. Čelnici općina izmijenili su prigodne poklone, a u svoje sredini predstavnici općina ponijeli su i početkom mjeseca otisnutu knjigu „Općina Cestica naselja i stanovništvo“. Za uspomenu na boravak u Babincu i općini Cestica na stadionu NK Dinamo snimljena je i zajednička fotografija svih sudionika.   

         Nakon uvodnog dijela druženje je nastavljeno natjecanjem vatrogasnih ekipa, a u razgledavanju općine gosti su upoznati i s prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima. Tako su se gosti autobusima prevezli kroz općinu Cestica i upoznali i središte općine, ribičke terene Športsko ribolovnog kluba Cestica u Lovrečanu, a predstavljeni su i sadržaji Vinske ceste Klampotic i pješačko-planinarske staze. Jedan grupa autobusom je pošla u vinorodni kraj na Lovrečan Bregu gdje je u Lovrinim vinogradima upoznat asortiman proizvedenih i odnjegovanih vina u podrumu sagrađenom pred 150 godina, a druga gruba imala je mogućnost kušanja vina u Vinskom hramu Kotolenko na Dubrava Bregu.

     Prvi zajednički susret predstavnika četiriju općina i sudionika u vatrogasnom natjecanju završen je u nedjelju, a predstojeće aktivnosti vezane uz projekt održavat će se redom, u lipnju (4. i 5 lipnja) je u Cirkulanama folklorni festival. Potom je, u srpnju mjesecu ( 9. i 10.) nogometni turnir kojem će domaćin biti općina Mlinarci iz Mađarske, a planinarske aktivnosti održat će se početkom kolovoza (6. i 7.) u Heiningenu, te potom 15. listopadu u općini Cestica i završna konferencija.   

    Na projektu Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije radila je Petra Žunec i stručnjaci iz Agencije za razvoj Varaždinske županije, a tu je bio i Josip Borak, direktor AZRA-e  koji je istaknuo da je agencije za uspješniju realizaciju programa financiranih  iz sredstava Europskih fondova otvorila i urede u Bruxellesu i Beču.     Nositelj projekta koji traje do kraja kalendarske godine je Općina Cestica, a isti je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije koje su za realizaciju osigurale iznosi od 56.448,70 Eura.

      Nekoliko fotografija  

12_010837_67.jpg 12_010846_60.jpg 12_010857_19.jpg 12_010907_61.jpg 12_010919_29.jpg 12_010929_06.jpg 12_010940_64.jpg 12_011051_03.jpg 12_011108_02.jpg 12_011118_83.jpg