Korisnički login

Povodom Božića u dvorani Osnovne škole Cestica

Božićnom priredbom i živim jaslicama čestitali Božić

             I ove godine učenici i učitelji Osnovne škole Cestica pripremili su i održali već tradicionalnu Božićnu priredbu u kojoj su nastupili đaci škole svih uzrasta, a po prvi puta, na kraju programa priređene su i žive jaslice koju su pljeskom popratili svi prisutni u dvorani. Božićna priredba u dvorani cestičke škole održana je u srijedu, 23. prosinca s početkom u pola pet sati popodne, a dan prije priredba je održana i u područnoj školi u Lovrečanu, u zgradi koja je većim dijelom sagrađena pred osamdeset godine.

       Sama priredba započela je glazbenim dijelom u kojem su nastupili školski zbor i tamburaški orkestar koji je vodila učiteljica Slavica Požgajec, a nastavak programa najavile su Elena Ivančić i Valentina Skupnjak. Kao što je već i uobičajeno u prvom dijelu nastupili su učenici prvog a i b razreda skupnom recitacijom „Mi smo đaci prvaci“ te ritmičkom točkom iza koje je uslijedio „Bužić“ učenika četvrtih razreda, a plesnim nastupom predstavili su se učenici šestih razreda. Lutkarskom predstavom „Tri bora“ na pozornici su se predstavili učenici drugog a razreda, a nastupom u predstavi „Ka mi je se to bilu treba“ pljesak publike zaslužili su Benard Posavec i kolege iz b razreda. Cijelo vrijeme trajanja programa vezilje iz trećeg b razreda su s lijeve i desene strane pozornice izrađivale ručni rad, a scenskom igrom u predstavama „Betlehemsko dijete“ i „Novogodišnje želje“, učenika trećeg a razreda završio je središnji dio programa.

     Uslijedilo je kratko zatišje u kojem su najavljene žive jaslice, a ekipa pod vodstvom vjeroučitelja Davora Hohnjeca iznijela je pred pozornicu potrebni inventar za žive jaslice koje su u izvođenju učenika dramsko-scenske skupine po prvi puta prikazane u OŠ Cestica. Tako je na podu prvo postavljena zaštitna prostirka na koju je postavljena štalica, i jasle kao i ograda koja je dijelila jaslice od ostalog dijela dvorane. Slama se nalazila rasuta po podu štalice i ograđenog prostora, a sijenom su ispunjane bile jasle, uz koje je bila i zbijena slama u bali. U predviđeni prostor štalice prvi uđe Josip, a Marija u naručju s Isusom sjedne kraj jaslica. Cijeli prostor okružiše pastiri koji su se došli pokloniti, a na pozornici bili su anđeli koji su slavili Boga. O tome je zapisano: - U one dane izađe zapovijed od cara Augusta, da se popiše sav svijet. 2 Ovo je bio prvi popis. Bio je pod Kvirinijem, namjesnikom Sirije. 3 Svi su išli, da se upišu, svaki u svoj rodni grad. 4 Josip je bio iz kuće i porodice Davidove. Tako uziđe on iz grada Nazareta u Galileji u Judeju u grad Davidov, koji se zove Betlehem, 5 Da se upiše s Marijom, zaručenom svojom ženom, koja je bila trudna. 6Kad su bili ondje, ispuniše se njezini dani. 7 Ona rodi svojega prvorođenog Sina, povi ga u pelenice i položi ga u jasle. U gostioni nije bilo mjesta za njih. 8 U onom kraju imali su pastiri u polju noćnu stražu kod stada svojega.9 Tada stupi anđeo Gospodnji k njima, i slava ih Gospodnja obasja. I uplašiše se vrlo. 10 A anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja će biti svemu narodu: 11 Danas vam se u gradu Davidovu rodi Spasitelj, Krist i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: "Naći ćete dijete, što je povito u pelenice i leži u jaslama." 13 Ujedanput pridruži se anđelu velika vojska nebeska, koja je hvalila Boga i pjevala: 14 "Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje." 15 Tada otidoše anđeli od njih na nebo. A pastiri su govorili jedan drugome: "Poći ćemo tamo u Betlehem i vidjet ćemo, što se je dogodilo i što nam je Gospodin obznanio!" Otidoše brzo tamo i nađoše 16 Mariju i Josipa i dijete, što je ležalo u jaslama.

17 Pošto su bili to vidjeli, pripovjediše, što im je bilo rečeno za ovo dijete.18 Svi, koji su to čuli, divili su se tome, što im pripovjediše pastiri.19 A Marija je čuvala sve riječi ove i razmišljala o njima u srcu svojemu.20 Pastiri se vratiše natrag, i hvalili su i slavili Boga za sve, što su bili čuli i vidjeli, kao što im je bilo rečeno. – riječ su o Isusovu rođenju zapisane u Evanđelja po Luki koje je za vrijeme  dok su se pastiri okupili oko štalice čitala Ana Marija Babić, a za to vrijeme anđeli su na pozornici slavili Boga.

         Nakon pročitanog Evanđelja djevojke koje su vodile Božićni program pozvale su prisutne na razgledavanje jaslica, a u nastavku slijedi, zahvaljujući razumijevanju i pomoći učiteljica, Katice Obadić, Jelene Kreć i Željke Posavec Malok, i popis učenika koji su sudjelovali u realizaciji prvih živih jaslica u cestičkoj školi, na području općine Cestica i župe Križovljan.

       Na pozornici su se nalazili, u bijela odijela obučeni anđeli, učenici petih i šestih razreda.  Dajana Barukčić, Teodora i Terezija Gerbus,  Marija Majhen, Nensi Kovačić, Karla Vinter, Lora Kelić, Martina Sudec, Kaya Mojzeš, Patricija Hrnčić, Barbara Kokot i Maja Hohnjec. U pastire obučeni bili su slijedeći đaci, polaznici petih, šestih i sedmih razreda, Simon Trančar, Lea Obadić, Helena Talan, Magdalena Vujasinović, Elena Ivančić, Dejan Humek, Tea Lazar, Rebeka Knezoci i Matija Hrman. Josipu Cestar povjerena je uloga Josipa, Martina Košutar iz Virja bila je Marija, a prvu ulogu u životu dobio je i tromjesečni brat Gabriel Košutar, koji je bio Isus te je za cijelo vrijeme programa šutke živim očicama promatrao što se oko njega zbiva. 

          Iako škola u Cestici postoji od 1980. godine priredbe povodom Božića održavaju se tek uspostavom samostalne Hrvatske, od 1991. godine potvrdila je danas umirovljena učiteljica Marija Jug koja je do odlaska u mirovinu redovite pripremala glazbeni dio božićnog programa.

Čestit Božić i svako dobro u novoj godini i svima čitateljima cestičkih web stranica, ma gdje bili, od onih u Hrvatskoj do onih u Europi, sjevernoj i južnoj Americi, Australiji i Africi, a svim učenicima i učiteljima OŠ Cestica, koji su sudjelovali u pripremanju i realizaciji božićnih priredbi sada i u proteklom razdoblju iskrena hvala.           

    U nastavku nekoliko fotografija snimljenih na božićnoj priredbi – 2009. godine.

26_140638_36.jpg 26_140713_26.jpg 26_140723_96.jpg 26_140734_83.jpg 26_140744_25.jpg 26_140754_30.jpg 26_140804_30.jpg 26_140814_43.jpg 26_140823_74.jpg 26_140838_72.jpg 26_140851_66.jpg 26_140903_52.jpg