Korisnički login

Na blagdan Svetog Nikole

U dvorani Osnovne škole Cestica

 

Nakon priredbe Sveti Nikola dijelio darove

     Stariji se dobro sjećaju kako su nekad, kad su bili djeca, s radošću iščekivali dolazak „Mikule“, koji je obično dolazio na večer, dan prije samog blagdana, a da bi mogli odgovoriti na   pitanja koja je obično postavljao Sveti Nikola prisjećali su se dobrih stvari koji su učinili protekle godine. Najmlađi su već naučili i pokoju kratku molitvu, a stariji su se već mogli  pohvaliti kako su pomagali roditeljima, djedu i baki, u obavljanju lakših poslova, dok su školarci s ponosom nabrajali zapamćeno u školi. Na putu u obilasku domova, u pratnji Svetog Nikole obično je bio i „Krampus“, vrag, crna spodoba koja je zločestu djecu trpala u koš i odvodila, a da bi neposlušne mogao odvesti koristio je i lance kojima je zveckao pred vratima izazivajući strah kod djece koja su tako znala zaboraviti i već naučenu molitvu i dobra djela koja su učinila tako da su im u brojnim situacijama pomogli roditelji, ponekad i baka i djed. Kako su djeca uglavnom dobra Krampus je ostao bez posla i zlovoljan što je ostao s praznim košem još žešće bi lupao lancima te poskakivanjem i galamom iskazivao svoje nezadovoljstvo. 

      Kako je za normalan rast i razvoj svakog djeteta potreban miran san Sveti Nikola često nije  stigao u sve domove u doba dok su djeca još bila budna te je darove znao ostaviti u još toplim  cipelicama, čizmicama i ponekad čarapama, a oni koji baš i nisu bili samo dobri Krampus bi znao ostaviti i p koju šibu, tek toliko da podsjeti kako zlo još uvijek nije otišlo s ovoga Svijeta. Da Svetom Nikoli ne bi promaklo da u kući žive djeca, koja s radošću očekuju njegov dolazak, očišćene čizmice najčešće se stavljaju u prozor ili drugo vidno mjesto, a ujutro se primljeni pokloni s radošću dijeli među najmlađima.

       Da bi sva djeca imala prilike doživjeti radost dolaska Svetog Nikole općina Cestica već niz godina organizira podjelu darova, a ovogodišnji program održan je na sam blagdan, u nedjelju, 6. prosinca u dvorani Osnovne škole Cestica. Tu se okupilo preko tristo djece koji su zajedno s roditeljima, bakama i djedovima i starijom braćom zauzeli sva mjesta na tribinama dvorane, a da bi dolazak Svetog Nikole protekao u što ljepšoj atmosferi pobrinuli su se najmlađi članovi KUD-a općine Cestica koji su izveli prigodni plesno recitacijski program. U uvodnom dijelu dobrodošlicu djeci i posjetiteljima poželjela je Snježana Juričinec, predsjednica Socijalnog vijeća općine Cestica, a nakon toga uslijedio je plesni nastup dječjeg sastava KUD-a u kojem je naprosto briljirao Tomislav Milec. U scenskom nastupu, kojeg su pripremile, Monika Vunderlih i Gordana Kos Kolar, istaknule su se Lorena Levanić i Marta Cestar, a pljesak izvođačima uputili su svi prisutni u dvorani među kojima se nalazio i načelnik cestičke općine Mirko Korotaj i predsjednica KUD-a Davorka Golubić.

       Podjela darova izvedena je po godištima rođenja, a Sveti Nikola osobno je darove uručio nekolicini najmlađih, rođenih ove godine. Najbrojnija generacija djece prisutnih u dvorani bili su rođeni 2005. godine, 27 dječaka i 25 djevojčica, a iz lanjske godine bilo je tek 38 djece. Djeca rođena pred šest i sedam godine uglavnom su već u školskim klupama gdje su dobili darove ranije, a iz najmlađe generacije na popisu za darove našlo se 36 djece među kojima je bio i dvomjesečni Ivan Dugi iz Gornjeg Vratna i nešto starija Ana Arklinić.  Za djecu predškolske dobi pripremljeno je 335 poklon paketa, a po prvi puta u sklopu priredbe, poklon pakete primilo je 15 učenike Područne škole Natkrižovljan.

     Iz proračuna općine Cestica podmireni su troškovi za kupnju 185 poklon paketa koje su u petak 4. prosinca primili učenici nižih razreda Osnovne škole Cestica kao i njihove kolege iz područne škole u Lovrečanu koja je ovog ljeta navršila osamdeset godina postojanja.   

 

15_142738_51.jpg 15_142746_64.jpg 15_142754_89.jpg 15_142806_64.jpg 15_142818_81.jpg 15_142830_08.jpg 15_142838_52.jpg 15_142853_56.jpg 15_142901_65.jpg 15_142943_36.jpg 15_142951_53.jpg 15_143001_41.jpg