Korisnički login

U povodu 99 rođendana bake Ane Arklinić

Čestitke uputio načelnik Mirko Korotaj i članovi Socijalnog vijeća općine

             U povijesnim knjigama zapisano je da se početkom prosinca 1910. godine, upravo na blagdan Svetog Nikole, 6. prosinca, u Kolarovcu rodila Ana Rodeš,  kći Franje i Josipe rođene Težak, kao peto od devetero djece u obitelji. U matične knjige krštenih župe Križovljan Ana je upisana pod rednim brojem 132, a krstio ju je dva dana kasnije tadašnji križovljanski kapelan Martin Pižeta dok su kumovali Lujza i Imbro Kokot.

       Opće siromaštvo kao i nadolazeći rat nisu obećavali lagodan život žiteljima tadašnje općine Križovljan Cestica, kao ni ostalom stanovništvu, a oskudica i ratne i poratne prilike prvog svjetskog rata u kojima se živjelo početkom dvadesetog stoljeća kao da su dodatno ojačale žitelje ovog kraja. Udajom za Jurja Arklinića baka Ana preselila je s mužem na Falinić Breg gdje su živjeli u podstanarstvu, kao „vencelini“ u klijeti obitelji Kolar koje je tamo posjedovala vinograd i posjed, a tu se obitelj povećala. Prvo se rodio sin Stjepan koji je kao dijete umro, a kćeri Josipa i Danica kasnije su se s roditeljima, 1947. godine, preselile u novosagrađenu kućicu u Kolarovcu, gdje baka Ana i danas živi. Odrastanjem kćeri su se udale i s  muževima nastavile živjeti u vlastitima domaćinstvima i novosagrađenim kućama, a odlaskom kćeri iz obiteljske kuće baka Ana nastavila je živjeti s mužem u kućici koja je sagrađena pred sedamdeset godina.

      Josipa sklapa brak s Mirkom Veselnik, a Danica se udaje za Ivana Pintarića. Nakon muževljeve smrti pred 27 godina djeca su je zvala da se preseli k njima, ali baka Ana nekako najviše voli samostalnost vlastitog doma i život kojim je naučila živjeti u mladosti. U posljednje vrijeme zdravlje je baš i ne služi, a svaki dan vatru joj naloži kćer Josipa koja živi u susjedstvu. Baka Ana ponosna je i na svoje unuke Slavicu, Božidara, Borisa i Mirka, a u posjet baki rado dođu i praunuke Marijeta i Tatjana, te praunuci Mario, Renato, Mano i dvadesetogodišnji Mihael koji naglašava da bi se baka još vozila biciklom da joj ga pred dvije godine nisu ukrali noćni posjetitelji.

      Na poljoprivrednom gospodarstva u Kolarovcu, gdje baka Ana još hrani nekoliko kokoši, baka se najsigurnije kreće uz pomoć hodalice, a veći dio skrbi o gospodarstvu preuzela je kćer Josipa sa susjedne strane ulice. 

          Unatoč godina baka Ana je dobrog raspoloženja, a na sam rođendan čestitke su joj uputili članovi obitelji, a sretan rođendan, dug život i dobro zdravlje najstarijoj osobi općine Cestice uputio je načelnik Mirko Korotaj i članovi socijalnog vijeća, Snježana Juričinec, Stjepan Mumlek i Vlado Vinter. Članovima obitelji i čestitarima baka Ana nazdravila je čašom vina, a uz slasnu tortu razgovor je nastavljen o prošlim starim dobrim vremenima.

 

 

13_231208_96.jpg 13_231221_19.jpg 13_231231_52.jpg