Korisnički login

U Osnovnoj školi Cestica predstavljena i druga knjiga Evice Lazar

Ftrgni mi kukurjek

        Pred tri godine u predvorju Osnovne škole u Cestici predstavljena je prva knjiga pjesama Evice Lazar „Cvietje za Matildu“,  a eto tri godine nakon toga tiskana je i druga autoričina knjiga cestičkog narječja. Knjiga je izašla pod nazivom „Ftrgni mi kukurjek“, a izdala ju je  nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica, u biblioteci Lirika.

        Predstavljanje knjige održano je 17. rujna, u četvrtak, a u glazbeno-književnoj večeri sudjelovali su i članovi KUD-a općine Cestica, učenici Osnovne škole i članice pjevačkog sastava „Križarice“ koji vodi autorica knjige. Na predstavljanju se okupilo stotinjak uzvanika i gostiju, a tu je bila i Nevenkia Turščak, ravnateljica OŠ Cestica, zamjenik načelnika Josip Borak, te učitelji koji su nekad radili na Osnovnoj školi u Babincu, prof Marijana i Stanko Slunjski, Marija Jug, Teodor Sedlar, direktor škole koji je pred više od trideset godina vodio izgradnju zdanja u kojem je održana promocija. Tu su bile i učiteljice Jelena Kreć i Željka Posavec Malog i brojni drugi gosti.

       Program predstavljanja vodila je urednica i lektorica Katica Obadić, a u uvodnom dijelu stihove pjesme Kak si liepi, ti muaj kraj govorila je unuka Draženka Ivančić. Zatim je nastupio zbor Kulturno umjetničkog društva Cestica koji je vodila prof. Gordana Kolar Kos, a kojem su se za ovu priliku priključile i Križarice. 

Nakon upućenih čestitki urednica knjige Katica Obadić je rekla: -  Mislim da je odlično i hvale vrijedno kad netko, još k tome naš, učini nešto čime se možemo svi ponositi. A izdati lijepu knjigu dijalektalne poezije, posebno u današnje recesijsko i globalističko moderno doba, nije mala stvar. Već sam na prošloj prezentaciji rekla, a ne mogu ne ponoviti opet: potrebno je čuvati vlastitost, identitet, kako pojedinca, tako i naroda. Potrebno je poticati sve što nas čini vrjednijima i boljima, samosvjesnijima, jer nas samo to može očuvati. Hrvatski jezik je mali jezik, njegovi govori i narječja već pomalo i rijetkost i lako je zamisliti što će biti u budućnosti… Upravo zato je potrebno zapisati, govoriti, snimiti… Sačuvati.

To Evica marljivo radi. Pred nama je knjiga koja oslikava njezin dar za opažanje, njenu suptilnu osobnost kojom percipira i najneznatniji detalj iz svijeta koji ju okružuje, knjiga koja dokazuje svu raskoš davno usnulih riječi koje  očaravaju i danas. A noviji stihovi koje je slagala, pomagali su i njoj samoj u njenoj životnoj borbi. Njezine pjesme pokazuju istančanu senzibilnost koja ne dopušta da nestane ono što ju čini posebnom: bogatstvo sjećanja na slike iz nezaboravnoga djetinjstva prepunog mirisa, okusa, boja – kakvih danas više gotovo i nema – osim u ovoj knjizi. Ali u njima pronalazimo i umjetničku sposobnost oblikovanja misli i poruka na našem izvornom idiomu.  U ovoj ćete knjizi, dakle,  naći, ako želite, našu cestičku bit, ono dublje, što se ne vidi na prvi pogled, ali se osjeća toplim srcem koje kuca za rodni kraj.

        O knjizi su govorili i recenzenti, Ivanka Horvatić, Ivanka Kunić prof i kajkavski pjesnik, književnik Stanislav Petrović iz Čakovca, rodom iz Križanča, te Stjepan Pintarić, predstavnik nakladnika. Dio pjesničkog repertoara izvele su Patricija Dugi, Helena Šinjur, Barbara Hohnjec, Valentina Pongračić, Anja Horvat i Dijana Vajsbaher, učenice osmih razreda Osnovne škole Cestica i Vesna Ivančić, a glazbeni dio upotpunjen je izvođenjem uglazbljenih autoričinih pjesama koje su izvele Katarina i Nevenka Pajtlar i sama autorica.  

Na 168 stranica knjige većinu, 128 stranica zauzimaju pjesme, a tu je i dosta prigodnih crteža, skica i ilustracija. Zatim slijede viže, notni zapisi uglazbljenih pjesama, a posebno poglavlje su predstave.

28_153811_36.jpg 28_153822_26.jpg 28_153834_51.jpg 28_153844_19.jpg 28_153900_82.jpg 28_153911_49.jpg 28_153920_59.jpg 28_153931_61.jpg