Korisnički login

Na župskom proštenju, na Malo Križovu

Poziv na dijamantnu misu

      Iako je već prošlo dva tjedna od našeg župskog proštenja, blagdana Uzvišenja Sv. Križa, koji popularno zovemo i Malo Križovu, red je da se zbog čitatelja i posjetitelja web stranica koji žive daleko od zavičaja i rodnog doma o tome zapiše koja riječ. Naime stegnuli su poslovi, a ove godine je i berba grožđa započela nešto ranije. Tako su ranije sorte brane već na početku mjeseca, uglavnom u dane vikenda, dok je za kasnije sorte berba bila potkraj mjeseca rujna, a protegnula se i u mjesec listopad. Vjerojatno je upravo zbog poslova glavni župski blagdan, koji je proglašen i od strane Vijeća općine Cestica za Dan općine, nešto manje posjećen od vjernika za razliku od blagdana Spasovo, Uzašašće Kristovo, za koje se udomaćio izraz Veliku Križovu koji stalno pada u četvrtak, četrdeset dana nakon Uskrsa. Na proljetnom proštenju, koje je ove godine bilo 21. svibnja, ujedno smo se podsjetili i na dan kada je pred 73 godine na Spasovo župu Križovljan posjetio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a ovogodišnje jesenje proštenje ostat će zabilježeno i po pozivu fra Zvonka Pšaga, rođenog Križovljanščana, na dijamantnu misa koje će biti iduće godine na blagdan Spasovo u križovljanskoj župnoj crkvi. Možda su i  jesenji poslovi razlogom manje posjete glavnom župskom proštenju, a jedan od razloga veće posjete u proljetnim danima vjerojatno je i u činjenici da Križovim započinju topliji dani i mjeseci koji obiluju rastom biljaka i dužim sunčanijim razdobljima, dok Malo Križovu nekako nagovještava kraće i nešto hladnije dane.

        Ovogodišnje župsko proštenje uzveličali su i susjedni svećenici, a svečanu koncelebriranu poldanju misu predvodio je fra Zvonko Marija Pšag, kapucin iz Osijeka, dok je pod misom propovijedao fra Bono Zvonimir Šagi iz Varaždina. Kod oltara su bili i susjedni svećenici iz Gornjovaraždinskog dekanata, vlč. Alojzije Pakrac iz župe Margečan, vinički župnik i dekan Valent Posavec, vlč Janko Bunić, župnik iz susjedne Svete Barbare, vlč Martin Mezak iz Maruševca te naš Križovljančan, vlč Vlado Borak, župnik u Svetom Đurđu. Ministrirali su David i Fabijan Podgorelec, a  svečanosti je doprinio i župski zbor koji je na orguljama pratio Marijan Županić. Na kraju mise vlč Ivan Košić zahvalio je vjernicima i svećenicima na dolasku, a fra Zvonko pozvao je prisutne na dijamantnu misu koju će proslaviti na blagdan Spasovo, kada će u rodnoj župi obilježiti 60-tu obljetnicu svećeništva. Fra Zvonko Marija Pšag, najpoznatiji je živući crkveni glazbenik iz Hrvatske kapucinske provincije Svetog Leopolda Bogdana Mandića, koji je posebne glazbene pouke primio za vrijeme gimnazijskih dana u Varaždinu, gdje mu je profesor bio o. Kamilo Kolb, a potpunu glazbenu formaciju dobio sam od našeg kapucina o. Anzelma Canjuge, naglašava se u članku objavljenom u Glasu koncila od 30. kolovoza, strana 12. Glazbenik, zborovođa i orguljaš Zvonko Marija Pšag rođen je u Križovljanu 18. srpnja 1924. godine, a posebno smo ponosni na pjesmu Tebi slavu pjevajmo, za koju je stihove napisao pokojni Modesto Josip Borak, rođen u Radovcu 1918. godine. Pjesma je prihvaćena kao himna župe Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, gdje je župnu crkvu gradio upravo fra Zvonko Pšag.

        Na sam blagdan u župnoj crkvi služene su još dvije mise, ujutro u 8 i pred večer u 18 sati, a učenici Osnovne škole Cestica iskoristili su slobodan školski dan za posjet crkvi i sudjelovanju na župskom proštenju. Kišno jutro ponukalo je mnoge da ponesu kišobrane, a na „placu“ mogle su se kupiti razne kućne potrepštine i oprema za podrume dok su djeca najviše uživala na štandovima s igračkama. 

    Na  fotografijama neki detalji zabilježenu u crkvi i kasnije na placu („sajmu“)

28_132907_61.jpg 28_132919_26.jpg 28_132935_20.jpg 28_132943_65.jpg 28_132953_79.jpg 28_133005_30.jpg 28_133016_21.jpg 28_133029_24.jpg 28_133057_10.jpg 28_133117_67.jpg 28_133134_72.jpg 28_133146_08.jpg