Korisnički login

Obitelj Lazar iz Vinogradske ulice u Radovcu

Sagradili zahvalnu kapelicu Svetog Marka Križevčanina

           U subotu 12. rujna naselje Radovec dobilo je novi vjerski objekt, naime uz župnu crkvu Uzvišenja Svetog križa i raspela na glavnoj cesti podignutog na raskršću Varaždinske, ulice Antuna Mihanovića i puta koji vodi za Radovec Polje, održan je blagoslov novopodignute kapelice koju je u brdovitom, vinorodnom dijelu naselja, u Vinogradskoj ulici podigla obitelj Jadranke i Slavka Lazara.

      Sama kapelica sagrađena je na južnoj strani parcela koju su nekad nazivali „Crkveni breg“ u Radovcu, na mjestu gdje se uz cestu prema Svetoj Barbari nekad davno nalazilo drveno raspelo koje je olaskom komunista na vlast jednostavno nestalo, prisjeća se prof Ivan Kreč iz Varaždina, koji na istočnoj polovici nekadašnjeg crkvenog posjeda danas ima kuću i vinograd. Nakon Drugog svjetskog rata posjed je župi oduzet, a parcela je dodijeljena novim vlasnicima od kojih, istočni dio kupuje prof  Ivan Kreć, a zapadni je došao u posjed Vjekoslava Lazara (38) koji je tu sagradio kuću u kojoj još živi supruga i dvoje djece. Stariji Mario uči za montera centralnog grijanja, a mlađi Marko, rođen 16. lipnja 1996. godine ide u Osnovnu školu u Cestici. Za Marka su u jednogodišnjoj dobi neki stručnjaci predviđali da nikad neće hodati, na sreću te prognoze se nisu obistinile te Marko danas zaigra i nogomet. U dosadašnjem liječenju bio je na četiri operacije, prvoj je bio podvrgnut u Varaždinu, a kasnije su ga operirali u Zagrebu. U zahvalu Bogu i nebeskom zaštitniku Sv. Marku Križevčaninu obitelj je odlučila sagraditi kapelicu, a radovi na podizanju objekta započeli su u svibnju mjesecu. U pomoć su priskočili i sponzori i prijatelji koji su gradnju pomogli dobrovoljnim radom ili financijski, a unutrašnjost kapele krasi unikatni kip Svetog Marka Križevčanina kojeg je načinio kipar Slavena Miličević iz Zagreba, a odljev od poliestera napravio je Mate Vlaho. Visina kipa je 1,5 metara, a izrada je trajala skoro tri mjeseca.

      Zahvalnu misu za zdravlje obitelji i dobročinitelje koji su pomogli izgradnju, susjedne vlasnike vinograda i putnike namjernike koji prolaze uz put ili budu prolazili cestom prema Svetoj Barbari ili pak se budu spuštali u nizini, predvodio je i blagoslov kipa održao vlč Ivan Žmegač, župnik varaždinske župe Sv. Josipa na Banfici. Misnom slavlju i blagoslovu prisustvovao je i vlč. Vlado Borak, župnik u Svetom Đurđu te svećenici vlč. Janko Bunić i Ivan Košić, križovljanski župnik. U uvodnom dijelu misnog slavlja župnik Žmegač naglasio je da su umjetnici Svetog Marka uglavnom prikazivali na slikama, a kip koji se nalazi u kapelici prvi je kip koji prikazuje Svetog Marka Križevčanina, koji je ujedno zaštitnik Varaždinske biskupije.

       Misi i blagoslovu prisustvovalo je osamdesetak vjernika, predstavnici općine Cestica, Darko Majhen i zamjenik načelnika Josip Borak, prijatelji i rodbina, susjedi i vlasnici susjednih vinograda i obližnjih klijeti, a vlč Ivan Žmegač u propovijedi je prisutnima predočio životopis Svetog Marka koji se rodio u hrvatskom kraljevskom gradu Križevcima 1580. godine. Marko je studirao na isusovačkom kolegiju u Grazu, gdje je stupio u Marijinu kongregaciju, a kasnije je kao kandidat zagrebačke biskupije bio primljen u glasoviti rimski kolegij Germanicum. U kolegiju je sačuvan i njegov vlastoručan potpis: „Markus Stephanus Crisinus Croata – Marko Križevčanin, Hrvat. I kao student rimskog čuvenog sveučilišta Gregorijane odlikovao se velikom bistrinom uma i krepošću. Čim je završio teološke nauke bio je zaređen za svećenika u Rimu. Ovjenčan znanjem i krepostima i učvršćen u pobožnostima vratio se u svoju domovinu Hrvatsku, u svoju Zagrebačku biskupiju. Tu se posebno posvetio dušobrižničkom životu, te se brinuo za spasenje duša, kako u svom rodnom gradu, tako i u okolnim mjestima. Marko je živom riječju iskorjenjivao zlo, a usađivao u srce svoga naroda dobro, potičući ih na krepostan život. I zbog svojih izvanrednih sposobnosti i sveta života bio je pozvan od ostrogonskog nadbiskupa i primasa u Ugarsku, gdje je bio imenovan profesorom i ravnateljem sjemeništa u Trnavi u današnjoj Slovačkoj. Zatim je imenovan kanonikom prvostolne crkve ostrogonske i arhiđakonom, što je jedna od najvećih časti u kaptolu ostrogonskom. Na svim tim časnim i visokim položajima Marko je uvijek ostao u svom srcu i duši ponizan i čedan, a svoje posljednje dane proveo je u Košicama gdje je mučeničkom smrću umro u 31 godini života.  Svetim ga je u Košicama, 2. srpnja 1995. godine proglasio Pappa Ivan Pavao Drugi, danas je uz Bl. Alojzija Stepinca suzaštitnikom Varaždinske biskupije.  
       Misno slavlje uzveličali su i pjevači, a pjevanje je uz prtanju na orguljama predvodio Marijan Hutinski, orguljaš župe Sveta Barbara. Nakon mise riječe zahvale uputio je sam vlasnika, Slavko Lazar. Gradnju kapelice pomogli su Pavao Leskovar, Pekara Leskovar, Marija i Josip Sambolec te obitelj Mihalinec, Petar Žitnik i Mladen Hižak iz Varaždina, kovač  Marko Šipek iz Vinice, Mirko Oreški, susjedi Dragica i Ivan Kreć, Franjo Talan, Slavko Lazar iz Rogoze u Sloveniji, obitelj Strelec, Marijan Lazar, Valent Suk, Marijan Borak, iz Varaždina, Matija Lazar, Ivan Mumlek, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj, Pavao Vrbnjak, Ivan Golubić – soboslikar i Marijan Lazar iz Svibovca i ostali dobročinitelji. 
     Vrijednost kapelice iznosi tridesetak tisuća kuna, a nakon mise i blagoslova nastavljeno je druženje kod obiteljskog stola uz pratnju zagorskih tamburaša.  
 U nastavku nekoliko fotografija s proslave i blagoslova

 

27_232527_06.jpg 27_232538_24.jpg 27_232549_63.jpg 27_232600_20.jpg 27_232612_60.jpg 27_232624_75.jpg