Korisnički login

Vatrogasci DVD-a Križovljan Cestice proslavili osam desetljeća rada

 Najzaslužnijima uručena vatrogasna priznanja, plakete, plamenice i diplome, kao zahvala za dugogodišnji rad

      Kako je i najavljeno, pozivima i plakatima, 23. kolovoza 2009. godine održana je proslava osnivanja osamdesete obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica. Doduše proslava je održana u predvorju Osnovne škole Cestica, a ostali dio protokola održan je kako je i zamišljeno i unaprijed određeno. Nakon himne sudionike proslave pozdravio je predsjednik DVD-a Ivan Kralj, a nakon toga povijest vatrogasnog društva iznio je tajnik Marijan Voćanec, koji je u svom izlaganju naglasio da je osnivačka skupština održana 9. lipnja 2009. godine u već pod krov stavljenoj zgradi koja je i danas zadržala svoj prvotni izgled.

         Aktivnosti vezane oko izgradnje vatrogasnog spremišta i prostorija započele su davno ranije, već 1922. godine, a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Ivo Marčec, općinski bilježnik,  povjerenje za tajnika i blagajnika dobio je Josip Grđan, općinski blagajnik, a načelnik općine Križovljan Cestica Ivan Oković izabran je za vojvodu, dok je povjerenje za upravljanje spremišta dobio Jakob Pavlović. Humanitarni rad članova DVD-a Križovljan Cestica osjetio se i u teškim danima rata i poraća, a naglašeno je da su vatrogasci nakon osnivanja i izgradnje vatrogasnog doma najaktivnije razvojne godine imali za predsjednikovanja Franje Vunderlina sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća koje posljednjih godina uspješno slijedi i sadašnje rukovodstvo.

            Prva službena vatrogasna intervencija bila je već nakon nekoliko dana, a vatrogasci su u noći 15. lipnja bili na gašenju drvena kuće Jelke Marčec na Falinić Bregu, supruge predsjednika vatrogasnog društva. Na slijedećim vatrogasnim izborima održanim 1932. godine, na mandat od tri godine bira se ponovo isto rukovodstvo s time što je poslove tajnika i blagajnika još u kolovozu 1929. preuzeo Josip Knezoci iz Babinca, novi općinski blagajnik, a prvo priznanje za rad u vatrogasnom društvu, 16. travnja 1937,. godine, dobio je Ivan Oković zapovjednik DVD-a koji je odlikovan Križem za zasluge od Vatrogasne Župe u Varaždinu, te se vodi kao prvi odlikovan vatrogasac vatrogasnog društva Križovljan Cestica, saznalo se između ostalog iz izlaganja Marijana Vočanec, tajnika DVD-a Križovljan Cestica koji je u završnom govoru naglasio: -   Ove godine održana je izborna skupština, a u Upravni odbor su izabrani Ivan Kralj, Stanko Klasić, Marijan Vočanec, Ivan Pavlović, Ivo Milec, Nikola Pavlović, Ivan Črepinko. Milan Borak, Ivan Oković, Vlado Horvat i Mirko Furijan. U Nadzorni odbor su imenovani Zdravko Slunjski, Antun  Zagorec i Božo Slunjski. Danas društvo broji 59 članova,  od toga 2 počasna člana, 8 pričuvnih, 26 aktivnih, 13 žena, 10 članova mladeži i 114 članova podupiratelja.

     U lipnju ove godine vatrogasno društvo Križovljan Cestica uspjelo je kupiti novo kombi vozilo za prijevoz ljudi i opreme, vrijednosti 230 tisuća kuna, a izvršena je i sanacija vanjske garaže i podruma na kojima je obnovljena fasada i izrađene stepenice.

       U drugom dijelu svečanosti kojoj je prisustvovalo dvjestotinjak gostiju i članova vatrogasnih društava čestitke DVD-u Križovljan Cestica uputili su Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica, Zvonko Biškup predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a uspješan razvoj rukovodstvu i članovima slavljeničkog društva poželio je i zamjenik župana Milan Pavleković.  Čestitke slavljenicima uputio je i Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica, koji je u pratnji zamjenika Josipa Boraka, prisustvovao proslavi, a u svom govoru obećao je daljnju podršku razvoju vatrogastva te izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u rad vatrogasnog društva uključuje i velik broj mladih.

       U nastavku proslave predsjednik DVD-a Ivan Kralj je uz pomoć tajnika Marijana Vočanec, uručio plakete  sa zlatnim obilježjima zaslužnim za razvoj i napredak vatrogasnog društva Križovljan Cestica, a primili su ih prisutni na proslavi Općina Cestica, Varaždinska županija, Antun Daljavec i Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, a u ime Karlovačke pivovare plaketu je primio Mario Majhen iz Križovljana. Plaketu sa srebrnim obilježjima primio je vlasnik tvrtke Fasadni radovi Anutun Majhen, a svi ostali dobitnici zlatnih i srebrnih plaketa iste će se uručiti naknadno istaknuo je Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Križovljan Cestica.  U nastavku proslave Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Ivan Kralj, povodom obilježavanja 80 godina postojanja uručio je, za dugogodišnji rad i doprinos razvoju vatrogastva, a primili su ih Mirko Mumlek, Franjo Talan, Nevenka Kanjir, Trgovina Milec i Marijan Matijašec dok će se ostalima koji nisu mogli prisustvovati proslavi iste uručiti naknadno.

Potom su; Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Ivan Kralj, predsjednik slavljeničkog društva, uručili odličja Hrvatske vatrogasne zajednice koja su primili. Medalju sa zlatnim obilježjem primio je Ivan Košutar (82), najstariji član vatrogasnog društva, Božo Slunjski, Mirko Vočanec i Ivan Kralj. Srebrnu plamenicu primio je Antun Zagorec, a  diplomu za 40 godina rada u DVD-u primio je Ivan Oković, dok su Antun Zagorec i Milan Borak diplome primili za 30 godina rada u vatrogastvu. Na slici su s lijeva na desno Božo Slunjski, Ivan Oković, Ivan Košutar, Zvonko Biškup, predsjednik VZ Varaždinske županije, Mirko Vočanec, Antun Zagorec, Milan Borak i predsjednik društva Ivan Kralj. Brončane medalje i plamenice uručio je, uz predsjednika DVD-a, Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, a dobili su ih Štefanija Klasić, Dragica Vočanec, Antonija Slunjski, Antonija Klasić, Ivan Črepinko, Zdravko Slunjski, Ivan Oković, Vlado Horvat Milan Borak i Marijan Vočanec dok je Darinka Kralj zbog obveza u kuhinji priznanje primila kasnije. Za dvadeset  godina provedenih u društvu priznanje su primili, Zdravko Slunjski,Marijan Klasić, a za deset godina provedenih u vatrogasnoj organizaciji priznanje su primili : Anita Klasić, Branka Kralj, Štefica Pšak, Marko Milec,  Mario Petric,  Mirko Vidrač i Goran Dregarić.  

Povodom obilježavanja osamdesete godišnjice DVD-a zahvalnice su uručene sponzorima, suradnicima, pokroviteljima i vatrogasnim društvima i udrugama s kojima uspješno surađuju cestički vatrogasci, a primili su ih vatrogasci DVD-a Nova Ves, Strmec, Vinica, Gornje Vratno, Lovrečan-Dubrava, Virje Križovljansko, Gradišće, Babinec i vatrogasno društvo Hardek iz Slovenije. Za Udrugu vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica diplomu je primio Danijel Kukec, za Udrugu umirovljenika diplomu je preuezo tajnik Stjepan Mihin, a diploma je uručena i Josipu Kolmačiću, predsjedniku Lovačkom društvu Sveti Hubert Cestica, dok će ostalima koji nisu mogli biti na proslavi iste biti dodijeljene kasnije.

     U drugom dijelu proslave, na dvorištu, ispred općinskih i vatrogasnih prostorija, Dravska 1a u Cestici, vlč Ivan Košić blagoslovio je novo kombi vozilo, a potom je načelnik Mirko Korotaj predao ključeve vozila Ivanu Črepinku koji je isto i isprobao. U Završnom dijelu svečanosti vrijedni vatrogasci priredili su ručak za dvjestotinjak osoba, a u spremanju jela najviše su  sudjelovali  Štefanija Zagorec, Ljubica Črepinko, Anita Klasić, Darinka Kralj, Biserka Pavlović, Stanko Klasić, Višnjica Galinec i Snježana Slunjski (na slici). Uz muziku i dobro vino s Lovrečan Brega slavlje se protegnulo i u popodnevnom satima, a ovaj poduži tekst neka bude prilog brojnim primljenim čestitkama i ujedno zahvala za humanitarni rad i brojna odricanja koja su vatrogasci DVD-a Križovljan Cestice tijekom proteklih osam desetljeća ugradili u razvoj svojeg zavičaja i ovog pograničnog dijela Varaždinske županije i Hrvatske.

    Na kraju ovog teksta napominjem da je DVD Križovljan Cestica, jedno od rijetkih društava i udruga, koje je osnivačku skupštinu održalo u vlastitim prostorijama. Inače je običaj, barem je danas tako prvo osnovati udrugu i formirati tijelo koje će voditi brigu o temeljnim zadacima udruge i paralelno rješavati smještaj  i graditi prostorije, nabavljati opremu i voditi brigu o ostalim neophodnima stvarima potrebnim za rad.

    Fotografije redom prikazuju

1-      zajednička fotografija sudionika proslave u predvorju OŠ Cestica

2-      postrojavanje pred početak proslave, u dvorištu u Dravskoj ulici

3-      najznačajnije događaje iz povijesti DVD-a iznio je Marijan Vočanec, tajnik

4-      sudionici proslave okupljeni u predvorju Škole

5-      sudionici proslave – s druge strane

6-      priznanje za dugogodišnji rad primio je i Ivan Košutar, najstariji član DVD-a

7-      zajednička fotografija dobitnika priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice

8-      Predstavnici županijske i općinske vlasti, te čelnici Županijske i općinske vatrogasne zajednice i dobitnici brončanih medalja i plamenica kao i članovi koji su u vatrogastvu proveli dvadeset i deset godina: Na slici su, s lijeva na desno. Prvi red: Mario Petric, Marijan Klasić, Štefanija Klasić, Dragica Vočanec, Antonija Slunjski, Mirko Kortaj, načelnik Općine Cestica, Ivan Košutar i Marijan Vočanec, tajnik DVD-a Križovljan Cestica. Na stepenicama stoje: Milenko Biškup zapovjednik VZO Cestica, Milan Pavleković zamjenik župana, Marko Milec, Ivan Oković, Branka Kralj, Vlado Horvat, Zvonko Biškup, predsjednik VZ županije, Ivan Črepinko, Zdravko Slunjski, Milan Borak, Goran Dregarić, Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, Antonija Klasić, Mirko Vidrač, Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Križovljan Cestica i Josip Borak, zamjenik načelnika Općine Cestica.

9-      Novo kombi vozilo blagoslovio je vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik

10-  Uručenje ključeva obavio je načelnik općine Mirko Korotaj

11-  Novo kombi vozilo DVD-a Križovljan Cestica

12-  Domjenak za popodnevno druženje pripremila je kuharska ekipa DVD-a

 

29_112827_06.jpg 29_112836_28.jpg 29_112844_94.jpg 29_112855_09.jpg 29_113115_23.jpg 29_113124_90.jpg 29_113136_32.jpg 29_113216_19.jpg 29_113225_82.jpg 29_113236_86.jpg 29_113245_79.jpg 29_113255_66.jpg