Korisnički login

U nedjelju proslava osnivanja vatrogasnog društva

Prvi predsjednik DVD-a Križovljan Cestica bio je Ivo Marčec

U nedjelju, 23 kolovoza 2009. godine članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica organiziraju svečanu proslavu osamdesete obljetnice postojanja DVD-a Križovljan Cestica. Prema programu, proslava započinje jutarnjom budnicom koja će biti u 6 sati, a nakon toga u vremenu od pola deset (9,30 do 10,15), ispred vatrogasnog doma, predviđen je doček gostiju i uzvanika. U 10,25 održat će se postrojavanje vatrogasnih jedinica, a nakon toga slijedi odlazak u Sportsku dvoranu Osnovne škole Cestica gdje će nakon hrvatske himne, Lijepa naša domovino, uslijediti program proslave u kojoj će se zaslužnim članovima dodijeliti prigodna priznanja, a i zahvalnice onima koji su pomogli rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Glavni pokrovitelj proslave je općina Cestica, a u sklopu obilježavanja osamdesete obljetnice rada DVD-a održat će se i blagoslov novog kombi vozila.

      Iz povijesnih zapisa i dokumenata znade se da su prve aktivnosti za formiranje Dobrovoljnog vatrogasnog društva na području tadašnje općine Križovljan Cestice započele još u tijeku 1922. godine, a da bi se za tu namjenu prikupila i neka sredstva održana je 6. kolovoza  u gostioni Lazara u Cestici zabava te je namaknuto tadašnjih 78 dinara. Narednih godina po selima su se skupljali dobrovoljni prilozi i poljoprivredni proizvodi, uglavnom kukuruz, a 26. kolovoza 1928. godine započeto je s izgradnjom vatrogasnog spremišta i doma koji je trebao biti visok 4,2 metra ukupne površine preko 150 četvornih metara. Iduće godine zgrada je stavljena pod krov te je 9. lipnja održana osnivačka skupština kojoj je prisustvovalo 58 žitelja, predsjedao je Pavao Kreć iz Križovljana, kaže se u sačuvanoj spomenici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica. Kasnije je vatrogasna zgrada, na istočnoj strani proširena, a u dograđenom prostoru potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća tu je preseljen i poštanski ured.

     Zgrada sagrađena pred osam desetljeća očuvala je i danas prepoznatljiv oblik i u naselju je jedini građevinski objekt koji je i nakon obnove ostao u izvornom obliku. U spomenici se navodi da su prvi upravni odbor društva, izabran na osnivačkoj skupštini, sačinjavali  predsjednik Ivo Marčec, funkciju tajnika i blagajnika povjerena je Josipu Grdjanu, a za vojvodu je izabran načelnik općine Ivan Oković. Upravljanje spremišta povjerenu je susjedu Jakobu  Pavloviću, a odbornici su još bili Blaž Veljačić, Stjepan Slunjski i Dragutin Pongračić. U odbor za ispitivanje blagajne i računa, ili danas nadzorni odbor izabrani su: Elek pl. Varady, Stjepan Korotaj i Franjo Rugani. Na sjednici održanoj 25 kolovoza 1929. godine, zbog odlaska tadanjeg tajnika i blagajnika Josipa Grđana, na isto mjesto izabire se Josip Knezoci, a društvenim dušobrižnikom imenuje se Martin Pižeta župnik križovljanski.  

      U proteklom periodu  Društvo je djelovalo u četiri države, u Kraljevini Jugoslaviji,  Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, komunističkoj Jugoslaviji i danas u Republici Hrvatskoj, a DVD Križovljan Cestica danas djeluje na području naselja Cestica (uključen i Križovljangrad), Križovljan Radovečki, Radovec i Radovec Polje.  Prema popisu iz 2001. godine u tim naseljima je živjelo 22 posto stanovništva općine Cestica, a prema knjizi „Hrvatski prezimenik – pučanstvo Republike Hrvatske na početku 21.stoljeća“, autora Franje Maletića i Petra Šimunovića tu su te godine živjele slijedeće obitelji:

     U Cestici:  Babić, Bamfić, Barulek, Bednjanić, Bešvir, Borak, Bosilj, Božić, Bratovščak, Bukovec, Butija, Cikojević, Cmrečak, Denac, Dobrotić, Domjan, Dugi, Džinić, Erdelji, Franjković, Furjan, Golubić, Grmec, Henčić, Hip, Horvat, Hranić, Hrnčić, Humek, Hutinski, Ilović, Ivančić, Ivanek, Jakopanec, Juričinec , Klasić, Kokot, Kolar, Korotaj, Koser, Kralj, Kranjc, Kreč, Križanić, Kunštek, Kutnjak, Lazar, Levanić, Majhen, Maračić, Martan, Martinčević, Matijašec, Maučić, Milec, Milošević, Mišak, Mojzeš, Mumlek, Murai, Navoj, Notersberg, Paro Matijašec, Pavlović, Petek, Pižeta, Posavec, Premuž, Premužić, Pšag, Pucko, Punčec, Rodeš, Romeo Catanzaro, Rugani, Simon, Šignjar, Šinjur, Šme, Šoštarić, Težak, Topolovec, Tot, Varga, Velečić, Veselnik, Vidrač, Vočanec, Voćanec, Vori, Zagorec i Županić.

       U Križovljanu: Banfić,Borak, Cestar, Cvetko, Daljavec, Gavrić, Glavica, Hohnjec, Horvat, Hošnjak,  Hrnčić, Juričinec, Kelić, Kišić, Klasić, Kokot, Korotaj, Košutar, Kralj, Kranjčić, Kreč, Kreć, Kušter, Kuzmić, Lazar, Leskovar, Levanić, Lopac, Majhen,  Maksimović, Martan, Martinčević, Mihin, Milec, Mužek, Obadić, Pavlović, Pongračić, Posavec, Pšag, Roljić, Slunjski, Svetec, Ščuric, Šoštarić, Šprem, Štromar, Talan, Tot Djerdj, Turščak, Vidrač, Vincetić, Vočanec, Winter, Zagorec,

       U Radovcu su bila slijedeća prezimena: Banfić, Barukčić, Borak, Cumin, Čolić, Daljevec, Dobrotić, Domjan, Dregarić, Dreven, Fazlija,  Galović, Gerbus, Golubić, Grmec, Habjanić, Hereka, Hip, Horvat, Hrženjak, Humek, Hutinski, Ivančić, Jaklin, Jambrek, Juričinec, Klasić, Klinec, Kokot, Korotaj, Košić, Košutar, Kralj, Krleža, Lazar, Lucić, Majhen, Miholić, Mumlek, Obadić, Oković, Petric, Pongračić, Ponudić, Posavec, Pšag, Rakas, Ščuric, Šipek, Šprem, Šušković, Vidrač, Vincetić, Vočanec i Žunec.

     U Radovec Polju 2001. godine bila su slijedeće prezimena: Banfić, Borak, Bosak, Ceglec, Furjan,Golubić, Jurković, Kovačić, Kralj, Kramperger, Kukec, Lazar, Makovec, Medved, Milec, Mislović, Notersberg, Panić, Pongračić, Posavec, Premuž,  Pšag, Pšak,  Somerščak, Šinjur, Šiprak, Talan, Težak, Trančar, Vunderl i Žlibar.

    O povijesti DVD-a Križovljan Cestica vjerojatno će biti još govora, a među pravim znamenitostima i povijesnim rijetkostima su i sačuvane slike i fotografije minulih vremena. Najstariju fotografiju članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica dobio sam kod Anđele Slunjski rođ. Pavlović, a identitet osoba na slici trebalo je potražiti kod starijih stanovnika. Fotografija koja je ostala sačuvana zahvaljujući prisebnosti vlasnika je snimljena na samom početku rada DVD-a, a na slici su slijedeće osobe  Popis osoba načinjen je prema slici koja se još uvijek nalazi u posjedu obitelji Slunjski Anđele, a prepoznavanje  osoba pomogli su Marija Korotaj rođ. Daljavec (1922.) iz Radovca, Josip Talan iz Križovljana (1930.), Anđela Slunjski rođ. Pavlović iz Križovljana, Pavlović Josipa rođ. Bednjanić (1925.) iz Cestice, Terezija Majhen (1914.) iz Križovljana, obitelj Šinjur iz Kolarovca i Dragica Martan rođ. Bednjanić iz Cestice, a u petak, 21. kolovoza 2009. godine na Lovrečan Bregu, na slici je identitet učitelja Nikole Ramuščaka, potvrdila kćer Darinka.

       Dakle na slici u prvom redu su, sjede, slijeva na desno Težak Antun (Jedinićuv) iz Cestice, Velečić Blaž (Gubezuv) iz Cestice, Pavlović Jakov (Jakub Pavluvićuv) iz Cestice, Oković Ivan iz Radovca, Marčec Ivo iz Cestice, Knezoci Josip iz Babinca, Grđan Josip, Pšag Josip (Frnteš) iz Križovljana i Bregović Antun iz Križovljana

    2.red (u sredini), stoje: Cestar Stjepan iz Križovljana, Kolmačić Ivan (Kovačec) iz Cestice, Šoštarić  (Megla) Antun  (Hegedićuv Tonek) iz Cestice, Majer Ivan iz Cestice, Posavec Stjepan iz Radovca, Borak Antun (Lekićuv Tujnča) iz Radovca, Lazar Ivan (Zidarek) iz Cestice, Ramuščak Nikola, učitelj iz Radovca

3 red, gornji red,  slijeva na desno su Hrnčić Franjo iz Križovljana, Majhen Stjepan iz Cestice, Zagorec Josip (Joškic) iz Cestice, Posavec Ivan (Mižnarikuv Vajnča) iz Radovca, Daljavec Franjo (Franc Kularov) iz Radovca, Kreć Stjepan (Tišlar) iz Križovljana, Šinjur Antun (Altov Tujnča) iz Cestice i Majhen Ivan iz Križovljana.

      Na drugoj fotografiji snimljeni su članovi DVD-a u godinama nakon Drugog svjetskog rata, a treća fotografija nastala je negdje 1957-58 godine u doba dogradnje prostorije za ured Pošte, a sadašnje stanje zgrade snimljeno je osobno 2002. godine.

   

 

 

 

22_003705_32.jpg 22_003754_34.jpg 22_003803_03.jpg 22_003824_67.jpg