Korisnički login

Zapis o Osmom križnom putu mladih

Osmi Križni put mladih Varaždinske biskupije

Varaždinska biskupija utemeljena je 5. srpnja 1997. godine, odlukom pape Ivana Pavla drugog, a za prvog biskupa novouspostavljene biskupije ustoličen je mons. Marko Culej. Varaždinska biskupija obuhvaća kompletnu Međimursku županiju i veći dio Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije te župu Gornje Jesenje iz Krapinsko zagorske, Donji Mosti iz Bjelovarsko bilogorske i Pitomaču iz Virovitičko podravske županije. Biskupija je danas podijeljena na jedanaest dekanata u kojima djeluje više od stotinu župa. U Gornjevaraždinski dekanat ubrojene su župe Ivanec, Margečan, Petrijanec, Križovljan, Sveta Barbara – Natkrižovljan, Donja Voća, Vinica i Maruševec.

Mladi Varaždinske biskupije svake godine organiziraju Križni put župama pojedinog dekanata, a ove Korizme Križni put je održan u dijelu Gornjevaraždinskog dekanata, odnosno u župama Maruševec, Donja Voća, Vinica, Sv. Barbara – Natkrižovljan i župi Križovljan. Ovogodišnji Križni put mladih započeo je u subotu ujutro, 8. ožujka od župne crkve Sv. Jurja u Maruševcu, a okupljanju mladih prisustvovali su i brojni žitelji domaće župe koji su im priredili okrjepu. Nakon blagoslova u župnoj crkvi Sv. Jurja mladi su za križem krenuli prema Pešćenici i Donjoj Voći, a u pratnji vjeroučitelja Davora Hohnjeca na početnoj postaji iz župe Križovljan bili su Andreja, Ana, Saša, Matija, Franjo i Marko koji su se uključili u povorku više od šest stotina mladih koja se kretala za križem po ranije utvrđenoj trasi. Prvi dan trasa križnog puta vodila je stazama i šumskim putovima kroz polja, livade i šume, kraj vinograda i preko potoka, od Maruševca preko Pešćenice i Donje Voće do Marčana i župe Vinica gdje je nakon mise i održane priredbe, organizirano noćenje i odmor za završni dio križnog puta koji je bio u nedjelju 9. ožujka. Od župne crkve Sv. Marka mladi su krenuli za križem prema crkvi Svete Barbare u Natkrižovljanu kamo su prispjeli oko podneva, a zatim su se uputili prema kapeli Uznesenja Marijina u Križanču, prethodno su se zaustavili na „Gruntu“ kod kapelice Majke Božje u Natkrižovljanu, na granici istoimenog naselja i Gradišća, gdje je također bila jedna od postaja križnog puta. Dolazak do kapele Uznesenja Marijina bio je oko pola dva, a tu je na jednoj od najviših točaka općine Cestice (331 metar nadmorske visine op ft) dobrodošlicu mladima poželio i načelnik Mirko Korotaj. Kraće zadržavanje kod kapele u Križanču mladi su iskoristili za molitvu i pjesmu, a nakon toga uputili su se u prostorije DVD-a Gradišće gdje su im domaćini priredili okrjepu i osvježavajuće napitke-sokove. Za uspomenu na boravak u župama općine Cestice mladi su dobili razglednice s motivima crkava i kapela općine Cestica, a na raspolaganju su im bile i krunice koje su ponijeli na preostali dio pješačko planinarskog križnog puta. U kolonu križnog puta u Križanču uključili su se i brojni mještani župe Sveta Barbara Natkriožovljan i iz župe Križovljan, a pod vodstvom voditeljice zbora Sandre Premuž, križnom putu priključilo se i desetak članova župskog dječjeg zbora župe Križovljan.

Trasa križnog puta od vatrogasnog doma u Gradišću dalje se nastavljala preko naselja Jarki i Falinić Breg do župne crkve Uzvišenja svetog Križa u Radovcu, a na mostu, tromeđi naselja Jarki, Gradišće i Selci Križovljanski mladi su bili oko pola četiri popodne. Iz rubnog područja općine Cestica mladi su nastavili put prema Prekorju i posljednjoj postaji križnog puta kamo su pristigli, kroz polja, livade, šume i vinograde oko 16 i 45 minuta gdje su kod „planinarskog križa“ blagoslovljenog na Tijelovo, 7. lipnja 2007. godine nastavili s molitvom i pjesmom, a od posljednje postaje do Prekorskog vrha (318 metara nadmorske visine) put je, po prekrasnom jesenjem suncu koje se spuštalo, nastavljen oko pola šest sati popodne. Brojni župljani križovljanske župe dočekali su sudionike Osmog križnog puta mladih Varaždinske biskupije na Trg Ivana Pavla drugog u Radovcu kamo su počeli pristizati nešto prije šest sati, a mladi su se nakon okrjepe uputili u župnu crkvu gdje je misu predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Riječi dobrodošlice mladima, svećenicima i biskupu uputio je vlč Ivan Košić, a u koncelebraciji su još sudjelovali mons. Antun Perčić, tajnik Varaždinske biskupije, dekan i župnik župe Vinica Valent Posavec, Josip Drvoderić iz župe Donja Voća, Kruno Milovec, Blaž Tota te sudionici Osmog križnog puta mladih, fra Josip Vukoja i Damjan Koren, predstojnik Ureda za pastoral mladih i Krunoslav Novak iz Ureda za medije Varaždinske biskupije. Na pomoći u misnom slavlju bili su i Matija Skupnjak, župni animator iz Trnovca i Saša Zubčić iz Frame Varaždin te ministranti David Podgorelec i Marko Talan, a Robert Šćuka, vjeroučitelj i animator postaja križnog puta, zahvalio je sudionicima na sudjelovanju i pomoći u realizaciji Osmog križnog puta mladih Varaždinske biskupije. U skladnom pjevanju, za vrijeme križnog puta, pod misom i nakon misi sudjelovali su članovi iz raznih župskih zborova mladih, a predvodili su ih članovi Zbora mladih Varaždinske biskupije.

Nekoliko fotografija sa Osmog križnog puta mladih Varaždinske biskupije

21_105634_48.jpg 21_105652_20.jpg 21_105712_42.jpg 21_105729_38.jpg 21_105748_76.jpg 21_105805_26.jpg 21_105831_57.jpg 21_105859_64.jpg 21_105918_54.jpg 21_105933_33.jpg 21_110005_77.jpg 21_110026_77.jpg