Korisnički login

U Babincu predstavljena zona Haloze Zagorje


Razvojem turizma i gospodarstva zaustaviti iseljavanje  
U ponedjeljak, 11. veljače 2008. s početkom u 13,00 sati, u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Babincu, u Školskoj ulici održano je predstavljanje Turističke i Poduzetničke zone Haloze Zagorje, a nakon toga održana je na obiteljskom posjedu, vinogradarstvu „Vinski hram“ Kotolenko u Dubravi Križovljanskoj degustacija vina, jednog od najpoznatijih vinogradara na području zajedničke Hrvatsko-slovenske turističke zone
U uvodnom dijelu okupljene privrednike i turističke djelatnike, kao i predstavnike informativno-novinskih redakcija pozdravio je Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica. – Pozdravljam Vas u ime Općinskog poglavarstva. Posebno želim pozdraviti župana Varaždinske županije, gospodina Radimira Čačića, i dožupana Predraga Štromara, gospođu Mirnu Miladin iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske, predstavnike dioničkog društva Hrvatski farmer, Dijanu Katica, Stjepana Cukora i Marka Boljac, predsjednicu Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i hrvatskog slovenskog društva prijateljstva Varaždin Barbaru Antolić, župane i predstavnike slovenskih općina Cirkulane, Žetale, Majšperk, Gorišnica, Zavrč, Videm i općine Podlehnik. Pozdravljam i načelnike i predstavnike općina i Donja Voća, Bednja, Gornje Jesenje, Đurmanec i gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića. Sonju i Jerneja Golc iz firme Halo iz Cirkulana, kao i Dragutina Čehoka iz firme Inter In. Predstavnike vinogradara, i sve gospodarstvenike iz Slovenije i Hrvatske, predstavnike medija, direktoricu turističke zajednice Varaždinske županije, Elizabetu Dolenc, predstavnike AZRE Varaždin i ostale nazočne
Općina Cestica smještena je u sjevernom dijelu Varaždinske županije, ima 5 700 stanovnika i graniči s Republikom Slovenijom u dužini od 18 km. Stvaranjem samostalnih država 90-tih godina ovo područje pogodila je velika nezaposlenost i siromaštvo. U početku smo vidjeli samo slabe strane života uz granicu, međutim kasnije smo se fokusirali na dobre strane života uz granicu, pa smo najprije s općinom Zavrč uspostavili suradnju na kulturnom i društvenom planu. Zatim smo tu suradnju kroz zajednički projekt proširili na općine Zavrč, Majšperk, Žetale, Podlehnik, Gorišnica, Videm pri Ptuju, a poslije nam se pridružila novonastala općina Cirkulane, dok su s hrvatske strane uključene općine Cestica, Vinica, Donja Voća, Klenovnik, Bednja, te granični dio grada Lepoglave iz Varaždinske županije i općine Jesenje i Đurmanec iz Krapinsko-Zagorske županije.
Potpisali smo zajednički sporazum o suradnji, te smo tako stvorili i administrativnu zonu Haloze – Zagorje, a koju je potvrdila i komisija SOPS na sastanku u Kopru 2004. godine. Iza toga smo se natjecali na projekt Interreg IIIA gdje smo dobili i sredstva za provođenje određenih aktivnosti na tim prostorima. Nositelj projekta je općina Cestica, zatim smo na gospodarskom planu također dobili sredstva za gospodarski projekt iz PHARE programa. Nadalje općina Cestica sudjeluje u projektima kao partner REI – zapošljavanje Roma, ICE, FORPLAN; SMS GO ONLINE; POT-putovi tradicionalne hrane.
Nakon uvodnih riječi načelnika sudionike skupa pozdravio je župan Radimir Čačić, koji je pohvalio rad općinske uprave u Cestici i čestitao na izradi kvalitetnih programa koje je prepoznala Europska unija, a nakon predavanja službeno je otvorio web stranice TZ Haloze Zagorje. Detaljno o projektu Turističke zone Haloze Zagorje govorila je Vera Borak, a realizirane aktivnosti obrazložila je Gabriela Furjan, koja je naglasila da Turistička zona Haloze Zagorje ima 8 biciklističkih staza, kupljena je nova potrebna oprema za uređenje ureda, tiskan je promotivni materijal, kupljene su i postavljene info-točke, uređene prostorije za sastanke i promocije, tj. prostorije Doma DVD-a Babinec i ostali sadržaji ….. O projektu i razvoju turističke zone Haloze Zagorje, govorila je Sonja Golc, iz Cirkulana, a nakon prezentacije filma o Turističkoj zoni Dragutin Čehok, voditelj firme Inter-In iz Marčana, govorio je o međugraničnoj suradnji i izradi programa.
U drugom dijelu predstavljena je Gospodarska zona, koju je detaljno obrazložio i predstavio Leonard Lorbek, zamjenik načelnika općine Cestica, a u svom izlaganju rekao je da je razvoj zona najdalje otišla na lokaciji u Babincu.
Čestitke nositeljima razvojnih programa uputili su Mirna Miladin iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a pozitivno mišljenje nastojanjima općine Cestica u razvoju turizma dala je i Elizabete Dolenc, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije. Prekograničnu suradnju podržao je i Petar Vesenjak, predstavnik općine Zavrč koji je okupljene pozdravio u ime slovenskih općina uključenih u razvoj projekta Haloze Zagorje, a okupljenima se obratila i Dijana Katica iz organizacije Hrvatski farmer.
Nakon predstavljanja Gospodarske i Turističke zone Haloze Zagorje, u kojem je prikazan i 45 minutni film o prirodnim, kulturnim i ostalim povijesnim i turističkim znamenitostima Turističke zone Haloze Zagorje, prisutni su se snabdjeli sa informativnim materijalom, a nakon toga uslijedio je ručak za okupljene sudionike sastanka.
U sklopu predstavljanja Gospodarske i Turističke zone Haloze Zagorje održana je na obiteljskom gospodarstvu Kotolenko na Dubrava Bregu, degustacija vina u „Vinskom hramu“ Kotolenko.
Podsjećamo da je predio Haloza i Zagorja uz granicu jedan od najzaostalijih krajeva u susjedne dvije države. Kraj u koji se slabo, zapravo u koji se nije ni ulagalo, već se iz njega godinama i desetljećima odlazilo. Stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom, stočarstvom i vinogradarstvom, a siromaštvo i oskudica, blatnjave i neprolazne ceste kao i nedostatak ostale komunalne infrastrukture primorao je pučanstvo na odlazak. Tu neke velike mogućnosti za zapošljavanje nije bilo tako da se osiguranje egzistencije moralo potražiti u većim gradovima, pa i u inozemstvu te su u potrazi za školovanjem i boljim uvjetima života mnogi napustili rodni dom. Brojni su otišli privremeno, a mnogima se privremeno s godinama pretvorilo u stalno i trajno.
Osamostaljenjem država stanovništvo uz granicu pronalazi nove putove za izlazak iz nerazvijenosti i ekonomske zapostavljenosti, a zajednički problemi iziskuju i nove mogućnosti suradnje. Povremeni dogovori i razmišljanja doveli su do sastanka u Trakošćanu gdje je 1999. godine potpisano pismo namjere o zajedničkom razvoju i ulaganju u turizam na ovom području. Pod nazivom Turistička zona Haloze Zagorje osnovana je zajednička organizacija koja objedinjava pogranični prostor s jedne i druge strane granice. Cjelokupni projekt prijavljen je na prvi natječaj predpristupnog programa INTERREG IIIa gdje je dobio pozitivno mišljenje, a za realizaciju projekta Europska unija daje potporu od 500.000 eura. Od čega je općini Cestica, kao nositelju projekta s hrvatske strane, odobren iznos od 127.000 Eura, a općina je samostalno u projekt uložila daljnjih 13500 Eura. Voditelji projekta sa slovenske strane je Sonja Golc, iz firme Halo iz Cirkulana, a s hrvatske Vera Borak i općina Cestica.
U proteklom razdoblju izdane su karte Turističke zone s ucrtanim turističko-izletničkim destinacijama, ucrtane su biciklističke staze te kulturno-povijesne, prirodne i ostale znamenitosti. Turistička zona predstavljena je na sajmovima, snimljeni su promotivni filmovi i izdan je Turistički vodič i razglednice, a školovano je i obučeno tridesetak turističkih vodiča i napravljen interaktivni zemljovid u kojem se turisti mogu upoznati s kompletnom turističkom ponudu na prostoru zone, adresa je http://www.haloze-zagorje.eu/hr.
U cilju smanjenja nezaposlenosti Općina Cestica je lanjske godine pokrenula program razvoja gospodarstva u Zoni Haloze Zagorje. Projekt je vrijedan 117 tisuća Eura koji se realizira u okviru PHARE programa za koji je Europska unija odobrila 88000 Eura sredstava. U sklopu Poduzetničke zone Haloze Zagorje u realizaciji je projekt razvitka gospodarske zone Općine Cestica i Grada Lepoglave, a u projektu sudjeluju i slovenske- rekao je načelnik Mirko Korotaj.
Površina Turističke zone Haloze Zagorje proteže se na oko 600 četvornih kilometara, a tu danas u nešto manje od dvjesto naselja živi između 50000 i 55000 stanovnika. S hrvatske strane u Turističku zonu Haloze Zagorje ulaze općine Jesenje i Đurmanec iz Krapinsko-zagorske županije, i općine Bednja, Klenovnik, Donja Voća, Vinica i Cestica te granični dio grada Lepoglave s područja Varaždinske županije, a sa susjedne slovenske strane u početku je bilo uključeno šest općina, Zavrč, Videm pri Ptuju, Podlehnik, Žetale, Majšperk i Gorišnica. Iz općine Gorišnica nastale su dvije općine, sjeverni dio bivše općine, s lijeve strane rijeke Drave, zadržao je stari naziv i sjedište u istoimenom naselju. Novonastala općina Cirkulane objedinjava općine s desne strane rijeke, a na području nove općine nalazi se crkva Sv. Barbare i stari grad Borl, te prekrasni vinogradi u brdovitom dijelu pćine. Program predstavljanja besprijekorno je vodio Josip Borak iz Cestice, a prisutni na sastanku bili su i polaznici radionica Turističke zone Haloze Zagorju koje se od 8. veljače do 23. ovog mjeseca odvijaju u Cestici i Lepoglavi.
U području Turističke zone Haloze Zaorje isplati se doći i uživati u prirodi i ljepotama kraja koji je uglavnom uspio sačuvati idilu seoskog života prošlih vremena, a ulaganjem u gospodarstvo omogućit ce se život stanovništvu koje je u prošlosti bili prisiljeno na iseljavanje.

12_170321_88.jpg 12_170338_39.jpg 12_170401_77.jpg 12_170430_56.jpg 12_171921_38.jpg 12_171939_73.jpg