Korisnički login

Zapis o održanoj izložbi u dvorcu Križovljangrad

Snježne pahuljice upotpunile umjetnički dojam izloženog
Kako je bilo i planirano u subotu s početkom u 11 sati, 17. studenoga 2007. godine održana je u prizemlju derutnog i napuštenog dvorca u Križovljangrad izložba fotografija, dokumenata i zapisa o Križovljangradu, njegovim vlasnicima, radnicima i upraviteljima. Iako je za izložbu pripremljeno 120 fotografija i njihovih uvećanih preslika, zbog ograničenog prostora predstavljeno ih je tek osamdesetak, a iz istih razloga prikazan je tek manji dio prikupljene pisane građe. Postavom izložbe u samom dvorcu organizatori su htjeli podsjetiti na bogatstvo umjetnina koje su se nekad nalazile u ovom kulturno historijskom spomeniku općine Cestica i Republike Hrvatske, a potvrdu ovih tvrdnji našli smo u knjizi Gjure Szabo koji u djelu „Kroz Hrvatsko zagorje“, izdanje 1939. godine, o unutrašnjosti dvorca, piše; -„U dvoru su sačuvani mnogi portreti familija Vragović, Patačić, Paszthory, te sila antikviteta, koje je jedan član familije Varady, poslanik u inozemstvu, sabrao. Ima odličnih komada umjetnog obrta. Zanimljiv je kameni okvir vrata iz renesansnog doba, nu dijelom je ostao još neisklesan kamen: umjetnik nije dospio da ga iskleše.“ Na žalost kameni okvir vrata razvaljen je od „ljubitelja umjetnosti“ lanjske godine, a brojne umjetnine koje opisuje autor nepovratno su nestale od kasnijih vlasnika koji za dvorac ni umjetnine previše nisu marili.
Sama izložba podijeljena je na više cjelina koje prikazuju stanje dvorca, imanja i gospodarstva do drugog svjetskog rata, u doba rata, u poratnom razdoblju kao i u posljednjih sedam godina kada je intenzivirano propadanje dvorca, susjednih zgrada žitnice i vrtlarske kućice i perivoja. Osim fotografija pripremljen je i dio pisanog materijala i dokumenata koji govore o Križovljangradu i njegovim vlasnicima u proteklim vremenima, a pripremljeno je tridesetak stranica teksta, od stručne literature do novinskih članaka, iz Varaždinskih vijesti, Hrvatskog kajkavskog kalendara, Glasa općine Cestica, školskog lista Iskrice iz Cestice do Spomenice DVD-a Križovljan Cestice. Organizaciju izložbe pomogli su i žitelji Križovljangrada, a pomoć posjetiteljima u razgledavanju pružile su Vesna Butija, Gabrijela Furjan i Katarina Juričinec.
Izložene fotografije i zapise podijeljeni su u dvanaest skupina, zasebnih dijelova. Na prvome panou izložene su fotografije pod naslovom: Fotografije iz prijeratnog razdoblja, zatim slijedi Predratno i ratno razdoblje Drugog svjetskog rata, Drugi svjetski rat, Poratno razdoblje, Dio zapisa o Križovljangradu (obuhvaća zapise iz predratnog, ratnog i poratnog razdoblja kao i tekstove nastale u novijoj povijesti). Od šestog panoa nalaze se fotografije novijeg razdoblja, stanje podruma, unutrašnjost dvorca – prizemlje i kat, zgrade oko dvorca, vanjski dio dvorca, dvorac u četiri godišnja doba, ljepota parka Križovljangrad i odabrani prekrasni dijelovi parka. Za napomenuti je da su izložbeni panoi na koje je postavljena izložba izrađeni u stolarskoj radionici Zvonka Majer u Gornjem Vratnu, a čišćenje zgrade i uređenje pristupnog puta dvorcu omogućili su djelatnici Niskogradnje Veselnik iz Kolarovca.
U ime općine Cestica, pokrovitelja izložbe okupljene je pozdravio Josip Borak, donačelnik općine Cestica, koji je ujedno uputio čestitke na organizaciji i prikupljenoj povijesnoj građi tvrtki „Prekorje“ koju je ista i organizirala, a sama izložba pripremljena je u istočnoj strani dvorca, koji je ujedno i najsvjetliji dio. Podsjećamo da zgrada dvorca nema struje, ni rasvjete, a kroz otvore u kojima su se nekad nalazili prozori i vrata osiguran je redoviti dotok svježeg zraka. O stanju dvorca i imanja, perivoja i životu u dvorcu i na imanju pred šezdeset godina govorio je Mirko Bešvir iz Cestice, koji je ukazao da se nekad u parku nalazi kip (slika) Svetog Antuna kod kojeg su se vjernici povremeno okupljali na molitvu, a mjesto gdje je nekad u dvorcu stajala kapelica Majke božje pokazao je Josip Talan iz Križovljana. Dio događaja vezanih za povijest dvorca Križovljangrda, nastalih nakon 1945. godine objasnio je Stanko Milošević, a o životu na imanju posvjedočio je i Antun Knezoci iz Babinca. Doprinos umjetničkom dijelu izložbe dala je pjesnikinja Evica Lazar iz Babinca , koja je na ulazu u dvorac, pjesmom „Kak si liepi ti muoj kraj“ okupljenim dočarala ljepote zavičaja i povijesnih znamenitosti općine Cestica. Samu izložbu u ime organizatora predstavio je Franjo Talan, a o stanju dvorca i najnužnijim popravcima koje je poduzelo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kako bi se isti sačuvao govorio je Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iz Varaždina. Romantičnom okruženju izložbe, u zgradi bez ijednog prozora i vrata, bez stropova, pod krovom koji prokišnjava, s oštećenim i hladnim zidovima punim vlage, izložba je ostala zapamćena i po snježnim pahuljicama koje su, se topile na izloženim fotografijama i dokumentima, kao i na toplim licima posjetitelja te navješćivale skori dolazak zime. Kako je priredba održana u spomenutim okolnostima, na temperature blizu smrzavanja, vrijedni organizatori posjetiteljima su priredili kuhano vino kojima su se donekle mogli ugrijati, a oni hrabriji mogli su popiti sok ili mlado vino s Falinić Brega koji ovaj puta nije trebalo rashlađivati. Za zagrijavanje i pojačavanje cirkulacije bila je na volju i domaća rakija i topli cestički klipići i peciva iz pekare Petra iz Babinca.
            Danas dvorac Križovljangrad spada u zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske, a 14. prosinca 2006. na pročelje dvorca stavljena je metalna ploča koja je do nedavna označavala zgradu kao kulturnu baštinu. Okolni park i ostaci perivoja ubrojeni su u jedan od 29 zaštićenih dijelova prirode u Varaždinskoj županiji. Kako je već duže razdoblje dvorac Križovljangrad bez ikakve namjene postupno propada, a s pročelja mu je skinut i grb. Kako o njegovom očuvanju i održavanju nitko ne brine devastacija i uništavanja vidljiva su na svakom koraku, a početkom devedesetih godina Konzervatorski odjel u Varaždinu je poduzeo najnužnije mjere sanacije, rekao je Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Tako je u toku 1993. godine izvršena sanacija i obnova krovišta za što su sredstva osigurali Ministarstvo kulture i grad Varaždin. Slijedeći zahvat učinjen je 1997 godine kada je obavljena sanacija zidova i krovišta i čišćenje, a za navedene radove sto tisuća kuna iduće godine dodatno je uloženo iz Ministarstva. Prema riječima pročelnika Trstenjaka, u sanaciju dvorca, obnovu zidova i krovišta do sada je uloženo oko 300 tisuća kuna, a 1994 godine na trošak Ministarstva kulture izrađen je arhitektonski snimak postojećeg stanja
Kako bi se dvorac zaštitio od daljnjeg propadanja potrebna je sanacija i pokrivanje dijelova na kojima nedostaje crijep, a nakon toga potrebno je izvršiti sanaciju i ostalog dijela. Za hitnom sanacijom vape i krovišta na žitnici i vrtlarskoj kućici. U utorak, 20. studenoga dvorac i zgrade oko dvorca obišao sam u pratnji Josipa Majhena, stručnjaka za pokrove koji je procjeno da je na zgradi žitnice potrebno zamijeniti većinu drvene konstrukcije i presložiti i nadopuniti crijep, a zbog prokišnjavanja na zgradi već su počeli propadati i donji katovi spremišta. Prema riječima Josipa Majhena, za sanaciju krovišta na žitnici potrebno je skinuti kompletan crijep, oko 264 kvadratna metra, zamijeniti trule i nedostajuće grede i letve, ukupno oko 6 kubnih metara građe, a nedostaje i oko 2000 komada crijepa i sljemenjaci u dužini od 21 metar. Nešto manji su troškovi za vrtlarsku kućicu iz koje su dobronamjerni „posjetitelji“ iz zidova izvukli sve elektroinstalacije.
Na otvaranju izložbe okupilo se pedesetak posjetitelja, a istu su u kasnijem razdoblju posjetili i vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik i načelnik Mirko Korotaj. Do zatvaranja izložbe u 13 sati, posjetiteljima je uručeno oko 150 informacijskih listića, a nakon Križovljangrada izložene fotografije i dokumenti mogli su se razgledati i u prostorijama općine Cestica.
Dio atmosfere na izložbi prikazuju i fotografije

29_170516_02.jpg 29_170552_53.jpg 29_170630_33.jpg 29_170648_35.jpg 29_170706_59.jpg 29_170737_90.jpg 29_170813_46.jpg 29_170853_17.jpg 29_170931_23.jpg 29_170947_23.jpg