Korisnički login

Planinarska škola Cestica

Održana prva planinarska škola u cestičkoj općini
Općina Cestica pruža se dijelom na nizinskom, a ponos općine je i brdoviti dio koji je sve više mamac za brojne turiste i izletnike. S uzvisina brdovitog dijela općine pruža se prekrasan pogled u svim smjerovima, a kao najpoznatije razgledne točke poznati su vrhovi Prekorja, Falinić Brega, Sveta Barbara, Mikinova kapela, Lovrečan Breg ….
U cilju promocije prirodnih ljepota općine Cestica u vrijeme proljetnih praznika, od 10. do 14. travnja Općina Cestica je u suradnji sa Planinarskim savezom Varaždinske županije i Osnovnom školom Cestica organizirala Planinarsku školu koju je pohađalo dvadesetak polaznika, mještana cestičke općine. Tako su kroz višednevno teoretsku i praktičnu obuku polaznici upoznati sa više planinarskih tema, kao što su povijest planinarstva, planinarska organizacija, planinarska oprema, tehnika kretanja, prehrana u planini, prva pomoć, orijentacija u prirodi, planinarske staze i markacije, zaštita prirode, kao i organizaciju gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, a posebno su predstavljene kulturno i povijesne znamenitosti općine Cestica i pješačko izletnička staza „Prekorje – Falinić Breg“. Veći dio planinarskih tema obradio je Zlatko Pap, tajnik Planinarskog saveza Varaždinske županije, a o kulturno povijesnim znamenitostima pograničnog dijela Varaždinske županije i općine Cestica govorio je Franjo Talan, koji je polaznicima škole predstavio i znamenitosti pješačko izletničke staze. Zdravstveni dio programa i pružanje prve pomoći povrijeđenim i bolesnim osobama objasnio je liječnik Zoran Kokot iz Cestice, a u završnom dijelu obrazovanja održano je predavanjem na temu „Zaštita prirode“ koji je u petak u prostorijama općine Cestica održao mr. sc. Slavko Ferina, pročelnik Komisije za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza iz Zagreba. Čestitke polaznicima na uspješno završenom prvom dijelu osposobljavanja uputili su članovi Poglavarstva općine, Stjepan Mumlek i Josip Borak, zamjenik načelnika općine Cestica, a u spomen na boravak u općini predavači su primili monografiju općine Cestica.
Za vrijeme trajanja Planinarske škole dio nastave izveden je na uzvisini Prekorje, s koje se pruža prekrasan pogled na istočni dio općine, Dravsko polje, Varaždin i Čakovec, Međimurje i Topličku goru, a na zapadnoj strani vide se Alpe u Sloveniji i susjedna mjesta uz hrvatsko – slovensku granicu. Uz pješačko izletničku stazu polaznici škole markirali su veći dio izletničkog puta, očistili slomljene grane i stabla koje su se nadvili nad putovima, a označen je i 318 metara visok Prekorski vrh kao i izvori pitke vode s kojih se i danas snabdijeva okolno stanovništvo. U rad planinarskog društva mogu se uključiti i ostali mještani, svi koji vole čisti zrak i prirodu. Prijaviti se mogu osobno ili putem telefona u Općinu Cestica, Gabrieli Furjan, telefon 724-824. Prijava se može poslati i putem e-maila, adresa je opcina@cestica.hr, za planinarsko društvo, sekcija Cestica.

20_103554_94.jpg 20_103612_94.jpg 20_103633_04.jpg 20_103704_78.jpg 20_103732_67.jpg 20_103822_74.jpg 20_103835_32.jpg