Korisnički login

Prosla opasnost od poplave

Povukla se voda iz dvorišta u Brezju Dravskome i Kolarovcu
Konačno se povukla voda iz dvorišta, polja i livada na području naselja Brezje. Naime obilne padaline, kiša i snijeg koji su padali na cijelom području općine, na Jožefovo i drugi dan u utorak (19. i 2o ožujak) te zatopljenje koje je uslijedilo uvjetovalo je slijevanje vode sa brdovitih terena što je prouzročilo i aktiviranje klizišta. Najviše nevolje imali su stanovnici ulice 8. maja i Varaždinske ceste na raskršću susjednih naselja, Brezja i Kolarovca koji su doživjeli pravu poplavu. Tih dana bilo je u Brezju kao u Veneciji, a pogotovo je dirljivu sliku pružala ulica prema Kolarovcu. Pod vodom je ostalo stotinjak metara nizinskog dijela cesta, a poplavljena su i dvorišta obiteljskih kuća u Varaždinskoj ulici u Brezju Dravskome. Najviše vode našlo se u dvorištu obiteljske kuće Elizabete Županić (76), u Varaždinskoj ulici 1 gdje je voda dva dana priječila starici izlazak iz kuće, a „visok vodostaj“ poplavio je pripremljena drva u drvarnici, i stvari u štaglju i ostalim zgradama na dvorištu. Baku toliko ne brine trenutna vodena blokada već ju zabrinjava vlaženje zidova kuće koja je građeni od zemljanog materijala koji upija vlagu i oštećuje temelje zgrade koja je cijela od blata i građena je za suho podneblje. -Valjda mi se ne bu hiža zrušila, sad pod stare dane- žalosno je zavapila baka. Zbog starosti i bolesti baka ne može obuti gumene čizme i izaći na dvorište te starici u nevolji pomažu susjedi donoseći joj drva i ostale potrepštine za domaćinstvo. Kod bake smo zatekli susjedu Danicu Rodeš koja baki pomaže u dopremi te je donijela drva iz poplavljene drvarnice, a susjedi u čizmama donijeli su baki i kruh iz obližnjeg dućana. Zbog poplave dio mušterija frizerke Metke Premužić morat će pričekati povlačenje vode kako bi mogli po suhu ući u frizerku radnju, a na prstima novostvoreno jezero prelaze i školska djeca. Na prstima je uz rub ulice osmoga maja prema domu krenula i osmogodišnja Barbara Arklinić koja se vraćala sa nastave iz škole u Lovrečanu, a posebne poteškoće poplava je prouzročila kokošima koje na poplavljenom području teško dolaze do hrane.
Kažu mještani da je otjecanje vode zaustavljeno zbog zasipanja potoka koji je nekad prolazio sa svake strane državne ceste D-2, a koji su kod jesenjeg proširenja ceste ostali djelomično zatrpani. U četvrtak smo na „ugroženom“ području zatekli radnike „Niskogradnje Veselnik“ koji su pomoću građevinske mehanizacije čistili potok kojim bi uskoro trebala krenuti voda sa poplavljenog područja, a koliko će trebati vremena za sušenje zidova i odstranjivanja vlage iz kuće znat će jedino baka Elizabeta, ako ju zdravlje posluži.

Na slici: dani kada je u Brezju i Kolarovcu bilo kao u Veneciji, samo su nedostajale gondole i turistički vodiči. No u buduće se možda i takvo nešto dogodi – nikad se ne zna.

29_163905_65.jpg 29_163917_75.jpg 29_163933_22.jpg 29_163947_44.jpg 29_164002_86.jpg 29_164031_08.jpg