Korisnički login

Odrzana skupština Vatrogasne zajednice Cestica

U planu je nabava novog navalnog vozila za DVD Lovrečan - Dubrava Na području općine Cestica djeluje šest vatrogasnih društava, najstarije je DVD Gornje Vratno, a tu su još DVD Križovljan-Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Lovrečan – Dubrava i Gradišće. U posjedu vatrogasnih društava na području cestičke općine nalaze se tri navalna vozila, kombi vozila i jedno terensko vozilo. Za gašenje vodom postoji razgranata hidrantska vodovodna mreža, a za potrebe gašenja mogu se koristi i javni bunari kojih je 14 i četiri vatrogasne cisterne, rezervoara pojedinačne zapremine oko 15000 litara. U vatrogasnom članstvu nalazi se preko tisuću stanovnika općine Cestica, 197 aktivnih vatrogasaca, 570 podupiratelja, 180 žena i 101 član vatrogasne mladeži, a rad vatrogasnih društava pomažu gotovo sva domaćinstva cestičke općine. Prema riječima tajnika, Mladena Ščurica, u zajednici je 141 školovani vatrogasac, 51 vatrogasac I.klase, 27 dočasnika, 3 dočasnika I. klase, 5 časnika, 13 vatrogasnih časnika prve klase i 2 viša počasna časnika. Školovanje vatrogasnih kadrova nastavit će se i dalje kao i natjecanja i obuka muških, ženskih vatrogasnih postrojbi, kao i obučavanje vatrogasne mladeži.
Ovogodišnja skupština Vatrogasne zajednice općine Cestica održana je u subotu 10. ožujka u Gornjem Vratnu. Sama skupština, bila je to 14 izvještajna sjednica Vatrogasne zajednice općine Cestica, održana je pod vodstvom radnog voditeljstva kojeg su vodili Davor Kutnjak, Antun Kokot i Davorin Furijan. Izvješća o radu zajednice podnio je Mladen Ščuric, tajnik Vatrogasne zajednice općine Cestica. Na skupštini je istaknuto kako su vatrogasci VZO Cestica u prošloj godini imali 15 intervencija na požarištu, a u gašenju je sudjelovalo 148 vatrogasaca i 20 vozila. Osim gašenja vatrogasci su stanovništvu u brdovitom dijelu općine dovozili pitku vodu, a upotpunjavana je i vatrogasna oprema i vršena obuka vatrogasnih postrojbi, natjecanja i proslave.
O financijskom poslovanju govorio je Stjepan Spevan, a rad nadzornog odbora obrazložio je Boris Ivančić, dok je zapovjednik VZO Milenko Biškup utvrdio stopostotnu prisutnost članstva iz svih društava koje djeluju pod okriljem vatrogasne zajednice.
U uvodnom dijelu sudionike skupštine pozdravio je predsjednik zajednice Darko Majhen, a u planu vatrogasne zajednice općine Cestica ušle su slijedeće aktivnosti. Nabavka novog navalnog vozila, cisterne, za ″B″ vatrogasnu postrojbu DVD Lovrečan Dubrva. Nabavka i popunjavanje Vatrogasnih društava sa opremom i servisiranje opreme. Proslava Dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, ove godine domaćin je DVD Gornje Vratno, planirano je za 06.05.2007.g. sa početkom u 9:30 sati. Ove godine vatrogasci s područja VZO Cestica održat će centralnu javnu provjeru i kao svake godine organizirat će se natjecanje u gašenju vatrogasnih postrojbi VZO. Očistiti će se i pregledati svi hidranti na području cijele Općine i dati izvješće o zatečenom stanju VZO Cestice, Općini Cestica i VZ Županje Varaždin. Tradicionalni malonogometni Vatrogasni turnir održat će se na igralištu Mlaka, domaćin DVD Virje Križovljansko. Preventivno će se pregledati sva domaćinstva i firme te šumske površine na području naše Zajednice. Jedna od aktivnosti na kojima će vatrogasci i dalje raditi je dovoz pitke vode u brdovite predjele općine na područja gdje još nije sagrađena vodovodna mreža. Naravno vatrogasci će i dalje raditi na obučavanju vatrogasnih postrojbi u gašenju požara kako bi bili što efikasniji u gašenju i pomoći stanovništvu kod spašavanja imovine i života, a na skupštini je skrenuta pozornost za potrebom obavljanja liječničkih pregleda vatrogasaca koji su uključeni u vatrogasne postrojbe koje izlaze na intervencije.
Uspješan daljnji rad vatrogascima je poželio donačelnik Josip Borak, a sastanku su još prisustvovali Zvonko Majer, predstavnik Vijeća općine Cestica, Mladen Horvat iz udruge vinara i vinogradara Sveti Martin, Ivan Košutar predsjednik cestičkih umirovljenika te izaslanstvo KUD-a općine Cestica koje su sačinjavale predsjednica Davorka Golubić, Gordana Kos Kolar i tajnica kulturno umjetničkog društva Mirjana Vunderl. Sastanku je prisustvovao i županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Labaš, ujedno zapovjednik javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, koji se nakon upućenih čestitki za uspješan rad osvrnuo i na plan zaštite te naglasio kako će Vatrogasna zajednica Varaždinske županije organizirati predavanja putem kojih će se rukovodstva općinskih vatrogasnih zajednica upoznati sa ovlastima i obvezama zapovjednika na intervencijama, a kod nabave novog navalnog vozila preporučio je osnivanje povjerenstva koje će prikupiti ponude i preporučiti najpovoljnije rješenje.
(franjo talan)


20_091936_18.jpg 20_092033_05.jpg 20_092247_58.jpg 20_092315_24.jpg 20_092341_43.jpg 20_092357_59.jpg