Korisnički login

Vatrogasnom društvu Gradišće potrebna nova garaža i centralno u sali

Održana i godišnja skupština DVD-a Gradišće

Mještani ponosni na vatrogasnu postrojbu - najbolju u općini Cestica
Zasigurno se nijedno vatrogasno društvo u tridesetogodišnjoj povijesti nije borilo s takovim poteškoćama kao što je to DVD Gradišće. U doba dok se osnivalo društvo ni sva domaćinstva nisu imala struju, a voda se donosila iz izvora i rijetkih bunara. Za prijevoz su se najčešće koristila zaprežna kola koja su uz snagu volova „mijesila“ masnu ilovaču brdovitog dijela općine. Stariji stanovnici sjećaju se i tih dana, a mlađa generacija u brzom tempu života jednostavno ne stigne bilježiti stalne promjene u uređenju komunalne infrastrukture, uređenju cesta i rješavanju pitanja dopreme pitke vode svim domaćinstvima u naseljima brdovitog dijela cestičke općine.
Danas nakon 31 godine rada DVD-a Gradišće stariji vatrogasci mogu se ponositi na svoja postignuća, a ni mlađe generacije ne zaostaju svojom marljivošću poletom i htijenjem u stvaranju što kvalitetnijih uvjeta za vatrogasno društvo i napredak života u ovom pograničnom dijelu općine i Županije.
Upravo ta su htijenja došla i do izražaja na održanoj godišnjoj skupštini. Mještani pograničnog dijela općine posebno su ponosni na obučenost svojih vatrogasnih postrojbi. Tako su vatrogasci DVD-a Gradišće upravo lanjske godine postigli najbolje rezultate i osvojili prvo mjesto na održanom općinskom natjecanju u provjeri osposobljenosti vatrogasnih postrojbi u gašenju požara. Čestitke je dobila i ženska ekipa za osvojeno drugo mjesto i članovi vatrogasne mladeži koji su bili šesti. U vatrogasno društvo danas je uključeno 69 stanovnika, a aktivnosti društva provode se na području naselja Jarki, Gradišće, Križanče, Natkrižovljan i Selci i u slučaju potrebe u susjednim mjestima.
O rezultatima rada stanovništvo je upoznati na godišnjoj skupštini koja je održana u subotu 24. veljače. Sudionike skupštine pozdravio je predsjednik DVD-a Davor Kutnjak, a sastanak su vodili Dražen Majhen, Mato Lazar i tajnik Davorin Furjan, koji je vodio zapisnik. Najopsežnije izvješće podnio je tajnik Davorin Furjan, koji je između ostalog naglasio: Kako su vatrogasci 30.04.2006.godine prisustvovali proslavi Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a na održanom općinskom takmičenju, 2. rujna vatrogasci DVD-a Gradišće postigli su najbolje rezultate. Naime naše je društvo osvojilo po prvi put prvo mjesto na općinskom takmičenju.Vatrogasna mladež je osvojila šesto mjesto, a po prvi put imali smo i žensku ekipu sa osvojenim drugim mjestom. U toj priči uvelike nam je pomoglo naše nam prijateljsko dobrovoljno vatrogasno društvo Vrtlinovec koje nas je u nekoliko navrata podučavalo i pomagalo nam kako sa svojim znanjem tako i sa svojom opremom. Vatrogasci iz Vrtlinovca posudili su nam kompletni usisni vod da bi mogli kvalitetno trenirati. Ovim se im putem najiskrenije zahvaljujem. Već 22.09.2006. godine organizirali smo jednodnevni izlet za vatrogasnu mladež na Ivančicu, a 20.10.2006. godine prisustvovali smo zajedničkoj javnoj vježbi u susjednoj Republici Sloveniji. Prisustvovalo je njihovo domaće društvo PGD Zavrč zatim naše susjedo društvo DVD Lovrečan-Dubrava i mi. To je bilo opet jedno novo iskustvo koje dokazuje da između nas vatrogasaca ne postoje granice. Zahvlajujem se PGD Zavrču na njihovom pozivu. – naglasio je tajnik i dodao - Tijekom prošle godine održano je 28 sastanaka upravno i nadzornog odbora.
Izviješće o radu podnijeli su Biserka Težak, te Željko i Franjo Kokot, a na sastanku je jednoglasno usvojen prijedlog o potrebi izgradnje nove vatrogasne garaže i uvođenju centralnog grijanja u prostorije DVD-a za što su vatrogasci dobili i podršku općinskog rukovodstva kojeg je na sastanku zastupao Josip Borak, donačelnik općine Cestica.
Rad društva pohvalio je i Darko Majhen predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica koji je uručio predsjedniku Spomenicu Hrvatskog vatrogasnog saveza. Na sastanku su uručena priznanja zaslužnim članovima koji nisu mogli nazočiti proslavi tridesete obljetnice DVD-a, a rad društva pozdravili su i predstavnici gostiju, lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, vatrogasci iz Vinice i Vrtlinovca i Slovenije, Prostovoljno gasilsko društvo Dravograd i Korena. Naravno sastanku su prisustvovali i vatrogasci DVD-a Gornje Vratno, Križovljan – Cestica, Virje Križovljansko, Babinec i Lovrečan – Dubrava.
Nakon održanog radnog dijela skupštine nastavljeno je druženje uz taktove zabavne i milozvučnih kajkavskih pjesama. Svakako doprinos uspješno održanom drugom dijelu skupštine dale su i kuharice koje su pripomogle dobrom raspoloženju sudionika susreta.
Zapisao ft15_153528_79.jpg 15_153612_92.jpg 15_153642_63.jpg 15_153743_63.jpg 15_153838_74.jpg 15_153903_17.jpg 15_153932_86.jpg 15_154002_60.jpg