Korisnički login

Pozdrav iz Švicarske

Pozdrav iz Švicarske
Neke procjene govore da je iz naselja općine Cestica u posljednjih šezdeset godina iselilo oko pet tisuća žitelja. Rodni kraj većinom su napuštali ljudi iz ekonomskih razloga, a neposredno nakon Drugog svjetskog rata iseljavalo se i iz političkih razloga. Mnogi su iselili jer domaća zemlja i poredak koji je vladao nije mogao osigurati egzistenciju za sve svoje stanovnike, a glad i neimaština bila je uobičajena pojava u većini obitelji. Kada se tome pridružio i teror vlasti, policije i vojske i ostalih organizacija koje su bile sa vlašću povezane i služile joj u zastrašivanju i maltretiranju ljudi, onda se stanovništvo lakše odlučivalo na iseljavanje.
Danas Hrvati nastanjuju sve kontinente, a iseljenici rođeni na području općine Cestica, kao i njihovi potomci, žive u Australiji, sjevernoj i južnoj Americi, Južnoj Africi i Europi. Od europskih zemalja najbrojniji su u zapadnoeuropskim državama, prednjače zemlje njemačkog govornog područja i susjedna Slovenija.
Veoma brojna hrvatska zajednica djeluje i u Švicarskoj gdje se računa da je danas na privremenom ili na trajnom radu oko 70 tisuća Hrvata. U Švicarskoj su i u prošlosti i sada djeluju, brojni Hrvati. Svakako da tu treba spomenuti i naše nobelovce iz kemije, dr. Leopold Ružička, Nobelova nagrada iz kemije 1939. godine i dr. Vladimira Preloga koji je Nobelovu nagrada dobio 1975. godine. Među brojnim sportašima i nogometašima u Švicarskoj nogomet je igrao i bio trener nekoliko klubova i reprezentacije Švicarske i naš Miroslav-Ćiro Blažević, trener najuspješnije hrvatske nogometne selekcije koja je na svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila nezaboravno treće mjesto.
Većina naših sunarodnjaka okuplja se oko Hrvatskih centara i Katoličkih misija koje tamo djeluju, a mlađa populacija uz redovito školovanje u švicarskim školama, u slobodno vrijeme polazi i neku od hrvatskih škola, koje vode brigu oko očuvanja nacionalnog identiteta i jezika najmlađe generacije. Naši iseljenici uključeni su i u ostale aktivnosti koje priređuje Hrvatske katoličke misije, a svako se uključio koliko može i prema osobnim sklonostima. Tako će svoj doprinos u obilježavanje 40 obljetnice Hrvatske katoličke misije u Zuerichu dati i naši iseljenici, a povodom obilježavanje godišnjice u subotu se organizira malonogometni turnir i priređuje koncert na kojem nastupa hrvatski pjevač Alen Nižetić.
Osim sudjelovanja u aktivnostima Misije, Škola i posla naši iseljenici nađu vremena i za povremen susrete i druženja. Tako se okupe povodom prvih pričest i firmi, a susretnu se i na rođendanima, imendanima i ostalim prigodama. Tu je neizostavna i rasprava o prilikama u Domovini i općini Cestica, a posebno se prate nastupi naših sportaša na svjetskom natjecanjima.
Informacije o događajima u Općini naši sugrađani dobivaju i preko Internet stranica Općine Cestica, a na jednom od «domaćih» susreta naših sumještana na radu u Švicarskoj nastala je i ova fotografija snimljena u subotu, 20 siječnja. Pozdrav Domovini i žiteljima općine Cestica šalju i najmlađi, Marko, Manuela, Marija, Dominik, Mihael i Emanuel. Želimo im ugodan boravak, kao i ostalim iseljenicima, i što skoriji povratak u Domovinu.
(f.talan)

27_134214_89.jpg