Korisnički login

Proslavili blagdna Svete Barbare u Natkrižovljanu

Velečasni Vladimir Škrinjarić župnik u Slatini došao sa barbarinščanima


Proslaviti Svetu Barbaru zaštitnicu župe
           Sveta Barbara, mučenica, slavi se kao zaštitnica tornjeva, rudara, građevinara i osoba u nevolji. Na Barbari svečano se slavi od uspostave župe, a župnu crkvu tom prilikom posjete brojni iseljeni «Barbarinšćani» kao i vikendaši i vjernici iz susjednih mjesta i općina. Sveta Barbara živjela je na koncu trećeg stoljeća u Nikomediji, u Maloj Aziji. Svagdje se hvali njezina ljepota, njezina učenost i oštroumnost. Zato su tu pogansku djevojku željeli za sebe pridobiti najljepši i najbogatiji mladići grada. Zamišljena pred zagonetnošću života, neodlučna je odbijala sve prosce. Barbara se sve više priklanjala jednoj maloj grupi pokrštenih koji su u strahu pred carskim progoniteljima živjeli prikriveno. Barbarin otac, koji je fanatično mrzio kršćane, primijetio je na kćeri promjenu i odlučio ju je držati što dalje od njih te je dao uz svoju kuću sagraditi jedan toranj, u kojem je Barbara, ubuduće trebala biti zatvorena.
            Kad se, nakon jednog kratkog putovanja, otac vratio, opazio je da je Barbara uputila zidare da u toranj, umjesto predviđena dva, ugrade tri prozora. Upitavši kćer što to ima značiti, odgovorila mu je da je to simbol Presvetog Trojstva. Otkrivši mu dalje da se je međuvremenu dala tajno pokrstiti, otac je pobjesnio od srdžbe. Htio je Barbaru udariti, ali se u podu otvorila pukotina koja je djevojku sakrila. Nakon toga je svoju kćer predao carskom namjesniku koji ju dao bičevati. Potom još strasnije mučiti. Kad je namjesnik vidio da ničim ne može Barbaru odvratiti od kršćanske vjere, zapovjedio je daje mačem umore. To je učinio pobješnjeli vlastiti otac, a na to ga je na istom mjestu udario grom. Tako govori o Barbarinoj smrti jedna od brojnih legendi. Godina njezine smrti imala bi biti 306., u doba poznatog progonitelja kršćana Gaja Valerija Maksimilijana.
             Sama proslava blagdana i župsko proštenje održano je u ponedjeljak, 4. prosinca. Od jutra su automobili, a tu i tamo i po koji pješak išli prema brdu gdje je crkva Svete Barbare u Natkrižovljanu. Već tradicionalno proslavi zaštitnice rudara, građevinara i osoba u nevolji prisustvovalo je više stotina vjernika domaće i susjednih župa iz Križovljana, Donje Voće, Maruševca, Vinice, Petrijanca i okolnih mjesta Hrvatske i Slovenije kao i brojni iseljeni «Barbarinščani» koji rodni kraj posjećuju u doba župskog proštenja. Središnja svečanost održana je u župnoj crkvi, a koncelebriranu misu poljdanjicu u 11 sati predvodio je i održao prigodnu propovijed msgr Vlkadimir Škrinjarić, župnik iz Slatine, koji je župom Sveta Barbara upravljao pred 22 godine, od 1979. do 1984.. Župskom blagdanu prisustvovalo je dvadesetak susjednih i domaćih svećenika, a uz zbor župe skladnim pjevanjem proštenje su uzveličali i članovi zbora KUD-a Poculica iz Pokupskog mjesta Letovanića koji su na proštenje autobusom doputovali u pratnji vlč. Darka Banfića, župnika iz župe Žažina kod Siska. Nakon mise letovanički zbor je predvođen prof. Božidarom Škofačem ispred crkve otpjevao desetak popularnih hrvatskih narodnih pjesama, a domaćini su goste počastili kuhanim vinom. Na prostoru ispred crkve vlč. Škrinjarić ostao je u kraćem i srdačnom razgovoru sa bivšim svojim župljanima, a u spomen na zajedničko provedeno vrijeme u očima je zacaklila i suza.
Lijepo vrijeme i popodnevno prosinačko sunce brojne proštenjare, hodočasnike skrenuo je prema klijetima ovog nadasve poznatog vinorodnog vrha na druženje uz kupicu barbarinskog vina.
(zapisao - franjo talan)

Na fotografijama: Sveta misa, susret svećenika i vjernika nakon 22 godine, kuhano
Vino i ostalo

05_004708_43.jpg 05_004738_93.jpg 05_004809_14.jpg 05_004855_19.jpg 05_004924_49.jpg 05_004953_92.jpg 11_225800_95.jpg