Korisnički login

Opcina Cestica pred 77 godina

Općina Cestica pred 77 godina
Često se divimo graditeljskom umijeću poznatih graditelja i arhitekata. U doba kada se sve brzo i naočigled mijenja često jednostavno zaboravimo što se nekad nalazilo na mjestu sadašnje novogradnje. I sam se ponekad zatekao u razmišljanju kako je naš kraj prije izgledao. Čime su se bavili naši preci, kako su živjeli, gradili……
       Zahvaljujući nasljednicima učiteljice Viktorije Kralj, kasnije udate za poznatog zborovođu i učitelja Tomislava Adamića (mišljenja sam da je učitelj Adamić snimio razglednicu ili je bar bio inicijator njezinog nastanka) došao sam do fotografije općine Križovljan iz 1929. godine.
Kako vjerujem da ista zanima i posjetitelje web stranica općine dajem Vam je dragi čitatelji na uvid.
        Fotografija prikazuje panoramu Križovljana. Na slici se vidi stara i nova škola, crkva, prekrivena 1921. godine i zgrada  vatrogasnog doma DVD-a Križovljan – Cestica. U daljini se vidi rijeka Drava (Babinsku??) Fotografija je snimljena s područja Gradišća. U prvom planu, u goricama, u podnožju fotografije je dvoje djece između kojih je najvjerojatnije majka.  Na poleđini piše 24. X. 1929. godine što bi moglo biti i točno jer je drveće bez lišća kao i vinova loza na kolju, a osobe na slici su u kaputima što je karakterističan način odijevanja pred Sesvete.
       Na razglednici je nalijepljena poštanska marka Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca sa iznosom od 50 valjda para (jer je radnik cijeli dan kopao u vinogradu za 6 dinara) – Žig je na dopisnici pošte Vinica, datum nečitak, ali mjesec se jasno razabire  VII 1930.
   Ukoliko posjedujete stare fotografije – bilo razglednice ili iz obiteljskog života bio bih Vam zahvalan na njima. Poželjno je znati vrijeme snimanja fotografije, osobe na slici….
Zahvaljujem na pažnji.
       (ftalan)

18_220642_56.jpg