Korisnički login

Na granici Općina Cestica i Zavrč 5. 6. 2017. postavljena još jedna vrata

Zatvaranjem vrata dio naselja Dubrava Križovljanska ostaje u „blokadi“
Nakon postavljanja još jednih vrata, na granici u Dubravi Križovljanskoj među stanovništvom pojavila se bojazan da će doći do zatvaranja još jedne ceste čime bi dio naselja ostao u svojevrsnoj blokadi.
O postavljanju vrata na granici Republike Hrvatske i Slovenije, u Dubravi križovljanskoj načelnik Mirko Korotaj je rekao: - U ponedjeljak, 5. lipnja bez ikakve najave jedna slovenska firma došla je i postavila vrata na Vinogradskoj ulici. Po dojavi mještana Dubrave Križovljanske izašao sam na teren i utvrdio da su postavljaena vrata uz cestu. Tu sam zatekao i predstavnike slovenske i hrvatske policije.  Čuo sam se i s gospodinom Jankom Lorbekom, zamjenikom župana općine Zavrč, koji također kao općinska lokalna vlast nisu obaviješteni o postavljanju vrata na njihovom području čime su ostali iznenađen, kao i mještani naselja uz granicu, rekao je načelnik Korotaj i dodao, Ukoliko bi došlo do zatvaranja vrata u svojevrsnoj blokadi ostalo bi ne samo žitelji tog dijela Dubrave nego i petnaestak domaćinstva koja žive na Dubrava bregu. - Na ovaj problem ukazali smo i Županiji, a obavijestili smo i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske pa očekujemo da će naše ministarstvo o tome obavijestiti slovenske kolege kako bi se taj problem dignuo na razinu Vlada obiju država koje će to, nadam se, riješiti i da neće doći do zatvaranja ceste.
       Predsjednik MO Dubrava Križovljanska Stanislav Dobrotić istaknuo je pak kako su mještani toga naselja 25 godina čekali da se granice otvore, a sada se zatvaraju ogradom i žicom.- Ograda je postavljena od mojeg posjeda sve do granice koja je udaljena oko jedan kilometar. Ograda je postavljena između mene i susjeda gdje je postavljena jedna „lesa“, kako mi kažemo za vrata.
Veći dio naselje Dubrava Križovljanska u nizinskom dijelu ograđeno je uz granicu, a na nekoliko mjesta postavljena su vrata. O montaži i postavljanju posljednjih vrata Stanislav Dobrotić, predsjednik MO je rekao: U ponedjeljak ujutro ja sam išao u trgovinu u Ormož i tu gdje su sada vrata nikoga još tu nije bilo. Za 60 minuta vraćam se ja iz Ormoža postavlja se ograda. Dolazim tu i pitam prisutnog policijca, predstavim se tko sam, i pitam što se to radi. Dobio sam odgovor da lesa neće biti zatvorena. Rekao sam pa i ja sam na ulazu u dvorište stavio lesu i ja ju zatvaram. Mi smo tu u jednom labirintu, ako dođe do zatvaranja granice. Mi smo pred 25 godina govorili da bi Hrvatska trebala napraviti cestu za stanovnike naselja kak su Slovenci napravili za svoje državljane. No to se nije dogodilo. Jedino Općina i s jedne i s druge strane ima sluha, rekao je predsjednik MO Stanislav Dobrotić i iskazao zabrinutost ako dođe do zatvaranja ceste.
Bojazan oko zatvaranja ceste izrekli su i vlasnici ugostiteljskog objekta Zeko, Sanja i Mladen Mihin koji je rekao: - Ukoliko netko iz Hrvatske želi doći u naš lokal prethodno se mora prijaviti na granici gdje mora dati osobne podatke kao i o vozilu kojim se misli doći i vremenu zadržavanja. Dakle ako želite kod nas popiti kavu ponekad će te izgubit više vremena na rješavanje procedure oko dolaska nego će te biti u loklu pa se ponekad čudim što unatoč tome ljudi dođu.
Sanja Mihin istaknula je kako je dobra suradnja između stanovnika Dubrave Križovljanske i žitelja susjednih slovenskih naselja. Naglasila je da Dubrava Križovljanska spada pod župu Zavrč gdje se djeca krste i obavljaju sve potrebno pa se nada da se vrata neće zatvarati te će žitelji Dubrave i dalje moći normalno posjećivati i crkvu i groblje, kao i do sada.
O naselju i ulicama Dubrave Križovljanske i predjelu Dubrava breg  
U najzapadnijem dijelu općine Cestica smjestila se, kao jedno od dvadeset naselja, Dubrava Križovljanska. Većina stanovnika živi u nizinskom dijelu naselja, u kojem je danas pet ulica. Najprometnija je Varaždinska ulica, ujedno dio državne ceste D-2, koja vodi od istoka Hrvatske i Varaždina do same granice s Republikom Slovenijom kojom dalje put vodi prema Ptuju ostalim gradovima i naseljima srednje i zapadne Europe.
 Sjeverno od te ceste je Dravska ulica, a krećući se iz središta Općine Cestica prema graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska-Zavrč, prema jugu prvo nam dolazi Zelena, pa potom Ulica Rudolfa Korotaja i kao zadnja i najduža Vinogradska ulica. Krećemo li se tom ulicom s državne ceste prvo ćemo dospjeti na povijesno najstariji dio naselja, poznatiji kao Mihalićev plac, koji je ime najvjerojatnije dobio po vlasniku (Franc Mihalić umro je 22. 12. 1945. op ft), najveće zgrade u naselju podignute početkom 20 stoljeća ispred koje je lijepo uređeni park i igralište za djecu. Od tu se cesta dalje račva u četiri dijela. Desno, prema sjeveru ulica je nekad vodila na cestu Ptuj – Varaždin, i bila je najprometnija cesta kojom su putovali stanovnici većine naselja župe Zavrč prema Ptuju. Danas je prometna tek za  nekoliko kuća, a dalje je zbog granice zatvorena nekoliko metara visokom ogradom iznad koje je postavljena žilet žice te velikim vratima na samoj cesti. Drugi krak vodi prema crkvi sv. Nikole, školi i groblju u Zavrču te igralištu NK Zavrč, a i ta je cesta zbog granice zatvorena. Tu je uz tablu koja vas upozorava da je tu granica, državan meja, prvo postavljena rampa, a potom i ograda na kojoj su velika zelena vrata ista kao i prema sjevernom kraku. Uz taj krak je i kip, pil Tužnog Krista koji žalosno promatra na putnike uz cestu još od 1674. godine kada je postavljen. Od ceste prema župnoj crkvi Sv. Nikole koje su župljani i žitelji naselja Dubrava Križovljanska, do trećeg kraka visoka metalna ograda je bez žilet žice, a što je i razumljivo jer je uz istu nogometni stadion NK Zavrč. Treći krak, od Mihalićevog placa ide prema jugu, i tu je nekoliko kuća iza kojih je opet granica i ograda i slovensko naselje Hratsovec iza ograde. Četvrti krak ide prema jugoistoku i to je najduži dio ulice. Do Zelene ulice cesta prolazi kroz Hrvatsku, a  potom sa zapadne strane dolazi Slovenija i već spomenuto naselje Hrastovec. Cesta se od tu proteže do iza ugostiteljskog objekta Zeko u Dubravi Križovljanskoj, a sa zapadne strane je lijepo uređen vatrogasni dom PGD-a Zavrč i nekoliko obiteljskih kuća. Cesta tu prolazi dijelom kroz obje države nakon čega opet dolazi na hrvatsko – slovensku granicu tj u naselje Hrastovec i slovensku cestu 691 koja dalje vodi u  naselje Drenovec, sve do malograničnog prijelaza prema Hrvatskoj Gornja Voća. Uz kuću na adresi Vinogradska 2, prema istoku cesta vodi na Dubravu breg i brdoviti dio naselja Goričak.
Dubrava breg i naselje Goričak
U tom brdovitom dijelu cesta prolazi dijelom kroz jednu i drugu državu i koriste ju podjednako žitelji s obje strane granice, i Hrvati i Slovenci, bez obzira s koje strane granice živjeli. Ta brdovita cesta uz graničnu crtu, proteže se dalje na susjedne općine i naselja, prolazi čas s lijeve, a čas s desne strane granice. Kako ta prometnica ponekad prolazi i kroz dvorišta pojedinih domaćinstva pitanje je kako će te obitelji živjeti ako se na svakom predjelu gdje granica prelazi cestu postavi ograda.


u nastavku nekoliko fotografija snimljenih u Dubravi Križovljanskoj, a zadnje dvije su sa posljednje zajedničke vježbe vatrogasaca PGD-a Zavrč i DVD-a Lovrečan Dubrava ( 29. 10. 2016. godine) 

10_192244_01_1-P1580953.jpg 10_192254_03_1-P1580957.jpg 10_192302_60_1-P1580966.jpg 10_192316_65_P1580892.JPG 10_192326_90_P1580898.JPG 10_192337_70_P1580901.JPG 10_192347_32_P1580908.JPG 10_192400_79_P1580913.JPG 10_192411_62_P1580931.jpg 10_192422_97_P1580954.JPG 10_192436_96_P1580963.JPG 10_192450_01_P1580971.JPG 10_192501_60_zP1480008.jpg 10_192757_04_1-P1580922-_na_putu_prema_crkvi_-_rampa,_ograda_i_prema_sjeveru_zilet_zica.jpg