Korisnički login

Završila obuka turističkih vodiča kroz hrvatski dio Turističke zone Haloze Zagorje

            Pogranično područje Hrvatskog zagorja i predio Haloze u pograničnom pojasu Slovenije izrazito su depopulacijska područja u kojima živi sve manje stanovnika. U tim područjima stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom, stočarstvom i vinogradarstvom, a škrta zemlje teško je mogla prehraniti pučanstvo koje je u potrazi za školovanjem i boljim uvjetima života sve češće napuštalo djedovska ognjišta. Cijeli taj predio u prošlosti je bio vezan uz razvoj susjednih slovenskih gradova, a zahvaljujući stipendijama brojnih građevinskih firmi iz  Ptuja, Maribora, Ljubljane i ostalih mjesta, kao i osiguranom zaposlenju nakon završenog školovanja većina je mladića s ovog područja osigurala egzistenciju svojih obitelji. Propašću velikih građevinskih sustava većina je ljudi ostala bez posla, a teški uvjeti  života mnoge su ponukali na traženje posla u Austriji i Njemačkoj kao i ostalim zapadnoeuropskim zemljama.

           Zajednički problemi nekako su zbližili ljude uz granicu te je 1999. godine u Trakošćanu potpisano pismo namjere o zajedničkom razvoju i ulaganju u turizam na ovom području. Osnovana je Turistička zona Haloze Zagorje koja objedinjava zajednički pogranični prostor Hrvatske i Slovenije, a sporazum o sudjelovanju na projektu počinje se ostvarivati 2003. godine. U projekt su s područja Hrvatske uključene općine Jesenje i Đurmanec, iz Krapinsko zagorske županije, a s područja Varaždinske županije uključene su općine Bednja, Klenovnik, Donja Voća, Vinica i Cestica te pogranični dio lepoglavskog područja. Cijela turistička zona prostire se na šesto kilometara kvadratnih, a tu danas u nešto manje od dvjesto naselja živi oko 55 tisuća stanovnika.
                 Izrađivač, koordinator i konzultant na projektu od samog početka je poduzeće INTERIN iz Vinice i tvrtka «Halo» iz Cirkulana na susjednoj strani granice. Izrađen je Elaborat o uspostavi turističke zone, karte Turističke zone i fizičko obilježavanje natpisnim tablama cijelog područja turističke zone na terenu sa jedne i druge strane granice, rekao je Dragutin Čehok, direktor firme Iner-in. Nakon tehničkog pregleda Turistička zona je proglašena od strane SOPS-a na sastanku u Kopru 22. 04. 2004. godine, a cjelokupni projekt prijavljen je na prvi natječaj predpristupnog programa INTERREG IIIa gdje je dobio pozitivno mišljenje te su 19. svibnja ove godine potpisani ugovori o financiranju projekta od strane Europske unije. Kao nositelji projekta s Hrvatske strane je općina Cestica, voditelj projekta je Vera Borak, a voditelji projekta sa slovenske strane su Sonja i Jernej Golc.
              U sklopu promocija turizma, prirodnih i kulturno umjetničkih znamenitosti ovog područja kao i upoznavanja pješačkih i biciklističkih turističkih ruta održano je osposobljavanje turističkih vodiča.  Prvo teoretsko osposobljavanje turističkih vodiča na hrvatskoj strani održano je 18. i 19. rujna u prostorijama općine Cestica, a praktični dio vođenja kroz hrvatski dio Turističke zone održan je u srijedu 27. rujna. Vođenje je obavilo 13 vodiča, a na proputovanju  kroz hrvatski dio pozdravili su iz predstavnici pojedinih općina u Zoni.
           Praktičnog dio upoznavanja Zone započeo je jutarnjim sastankom u prostorijama općine Cestica. Sve okupljene pozdravio je načelnik općine Mirko Korotaj, a u ime poduzeća Interin iz Marčana hrvatski dio Zone predstavio je i označio smjerove kretanja, Franjo Talan iz općine Cestica. Nakon upoznavanja sa planom puta i znamenitostima općine Cestica turistički vodiči Hrvatske strane poveli su autobusom slovenske kolege, predstavnike općina s područja zone i novinare prema Natkrižovljanu i crkvi Svete Barbare, središtu vinorodnog dijela hrvatskog područja smještenog na 325 metara nadmorske visine, gdje je o povijesti crkve i župe govorio vlč. Janko Bunić, a s brda ispred crkve znamenitosti kraja pokazala je Gabrijela Furjan. Gosti su upoznati i sa ostacima starog grada i povijesti Vinice i Bajnskih dvora, a s posebnom pozornošću  razgledali su i Arboretum i dvorac Opeku gdje ih je pozdravio Boltek Ivan, predsjednik Vijeća općine Vinica.  U sklopu posjeta hrvatskoj strani obiđene su sve općine i područje grada Lepoglave gdje je goste pozdravio gradonačelnik Marijan Škvarić, a o znamenitostima lepoglavske crkve Sv. Marije i obnovi samostanskog kompleksa prisutnima je govorio vlč. Andrija Kišiček, lepoglavski župnik. Posjećena je Galerija Ivana Rangera i razgledana izložba čipki.  Iz najstarijeg sveučilišnog grada Hrvatske i mjesta prve Gimnazije gosti su preko Bednje i Jesenja krenuli do općine Đurmanec gdje ih je pozdravio predsjednik općine Vladimir Pernek, a struični vodič prisutnima je pokazao novosagrađenu crkvu hrvatskih mučenika u kojoj se nalaze ukopani posmrtni ostaci žrtava komunističkog terora poubijanih u lipnju mjesecu 1945. godine. Na povratku, u Trakošćanu nazočne je Jasminka Grabar, tajnica općine Bednja. Tu nas je zatekla kiša, a najviše su pokisli najhrabriji (na slici).  Iz Trakošćana smo kroz Cvetlin i Višnjicu došli do Donje Voće gdje nas je dočekao načelnik općine Ivica Lukaček,  razgledali smo špilju Vindija, a u prisutnosti načelnik razgledane su i skulpture i kipovi u Galeriji u Gornjoj Voći.  Već pred večer stigli smo na seosko imanje «Cvetko» na Mohor bregu, na samoj granici. Tu je držana degustacija domaćih specijaliteta, a okrijepili smo se i domaćom kapljicom. O smještajnim mogućnostima i gastronomskoj ponudi po starim receptima pripremljenih jela i pića prisutne je upoznala vlasnica Slavica Cvetko. Vratili smo se kući u Cesticu, pred večer čime je ujedno završila obuka za prve vodiče hrvatskog dijela Turističke zone Haloze Zagorje. Na povratku u općinu Cestica održana je završna svečanost i večera u restoranu Danijel u Babincu, a druženje uz tamburaški sastav KUD-a općine Cestica potrajalo je do kasnih noćnih sati slijedećeg dana.               
          Načelnik općine Cestica Mirko Korotaj čestitao je vodičima na uspješno održanoj obuci, a čestitke je uputio i nositeljima projekta osposobljavanja turističkih vodiča kroz Turističku zonu Haloze –Zagorje. Podsjećamo to je firma Halo iz Cirkulana, sa slovenske strane, a općina Cestica s hrvatske strane razvila je projekt u suradnji s firmom INTER-in iz Marčana. Oživljavanjem turizma nastojat će se ponudit mogućnost zapošljavanja i zaustaviti iseljavanje iz depopulacijskog područja s obje strane granice. Prema podacima firme Inter in iz Marčana obuku za turističke vodiče uspješno je završilo 13 polaznika, Branka Kolarić, Snježana Jovan, Vesna Petanjek, Mirjana Bračko, Zorica Mihalina -predsjednica društva Društvo turističkih vodiča i pratitelja "Varaždin", Janja Kelava, Ivana Žnidarić Kajić, Bojana Jagarinec, Ivančica Kudumija, Vera Kanjuga Starčević,  Gabriela Furjan, Franjo Talan i Goran Koščak
        Podjela diploma održat će se na svečanosti koja će se organizirati u studenom mjesecu ove godine.

 Zapisao i snimio Franjo Talan11_080643_83.jpg 11_080653_86.jpg 11_080704_29.jpg 11_080716_66.jpg 11_080729_11.jpg 11_080743_09.jpg