Korisnički login

Školovano 12 novih turističkih vodiča za Haloze

            Zajedničkom stručnom ekskurzijom turističkih vodiča, novinara i voditelja projekta Turističke zone Haloze – Zagorje završilo je osposobljavanje prvih voditelja i zajedničko upoznavanje turističkih, kulturno povijesnih znamenitosti s obje strane granice. Teoretsko osposobljavanje za turističke vodiče Turističke zone Haloze – Zagorje na slovenskoj strani održano je 15. i 16. rujna u prostorijama Poslovnog centra «Halo» u Cirkulanama, a teoretsko osposobljavanje hrvatskih vodiča održano je 18. i 19. rujna u prostorijama općine Cestica. Nakon održanog teoretskog dijela i uspješno ispunjenog testa održan je praktični dio vođenja kroz oba dijela Turističke zone. Tako su, u utorak, 26. rujna, novoosposobljeni vodiči u Sloveniji preuzeli vođenje kroz slovenski dio zone, a kroz hrvatski dio stručnu ekskurziju vodili su, u srijedu 27. rujna, hrvatski vodiči.
                Sam praktični dio započeo je zajedničkim okupljanjem voditelja projekta, vodiča i novinara na terasi dvorca Borl, a u obilasku haloških općina podršku turističke promidžbe sudionici stručne ekskurzije dobili su od čelnika lokalne vlasti u Halozama. Nakon Borla posjećena je crkva Sv. Barbare u Cirkulanama, a izvršen je i posjet seoskom gospodarstvu Korpić gdje su posjetitelji upoznati sa mogućnostima odmora i trasama pješačkih i biciklističkih ruta na tom području kao i mogućnostima rekreacije. U općini Videm posjetitelje je pozdravio župan Frederik Bračić, a o razvojnim i turističkim naporima vlasti u općini Majšperk govorila je dr. Darinka Fakin, načelnica općine i profesorica na Sveučilišni u Mariboru. Veoma srdačan doček turističkoj karavani priredili su čelnici općine Žetale, a o razvoju i turističkim naporima ove najnenaseljenije općine na području Turističke zone Haloze Zagorje govorio je župan Anton Butolen (općina ima 35,9 stanovnika na četvorni kilometar opaska ft). U sklopu posjete Halozama obiđena je i crkva Svete Marije zavjetnice s plaštem na Ptujskoj Gori, a o povijesti crkve i samostana Minorita Majke Božje govorio je pater Janez Šamperl. Potkraj dana posjetitelji su se upoznali sa oruđima i alatima, kućanskim aparatima i posuđem koje se nekad koristilo u životu haloških domaćinstava, a koji su danas izloženi kao eksponati Etnografskog muzeja u Velikoj Varnici, naselju općine Videm. Prvog dana upoznavanja s turističkim potencijalima Haloza prevaljeno je oko 130 kilometara, što autobusom što osobnim i kombi vozilima, a u završnom djelu priređena je degustacija proizvoda od kozjeg mlijeka i sira na seoskom gospodarstvu Bedrač u Slatini.
         U općinama  Haloza živi preko 20 tisuća stanovnika, na ukupnoj površini od 316 kvadratnih kilometara. Od strane slovenskih vodiča saznali smo da u Turističku zonu ulazi 6 općina i to: općine Zavrč sa 1338 stanovnika (u 9 naselja) na površini od 19, 3 kilometara čini najmanju općinu po površini i broju stanovnika  u Halozama. Općinu  Žetale sačinjava 6 naselja u kojima na 38 kvadratnih kilomietara živi 1364 stanovnika ili tek 36 na četvorni kilometar, prelijepi kraj koji svakako treba vidjeti. U općini Podlehnik na 46 kvadratnih kilometara živi 1820 stanovnika u 14 naselja, a u općini Majšper nalazi se 14 naselja u kojima živi preko 4 tisuće ljudi. Videm pri Ptuju je općina sa 5300 stanovnika koji obitavaju u 19 naselja rasprostranjen ih na 80 kilometara kvadratnih površine, prostorno najveća općina Turističke zone Haloze Zagorje. Po broju stanovnika najveća je općina slovenskog dijela Zone općina Gorišnica, gdje u 26 naselja živi preko 5800 stanovnika. Općina će se uskoro podijeliti na dvije zasebne jedan će se prostirati uz sadašnje središte na lijevoj obali Drave, a naselja s desne strane Drave dobit će novu općinu kojoj u nasljeđe ostaje dvorac Borl koji se planira obnoviti.
        Posljednjim osposobljavanje za turističke vodiče kroz Turističku zonu Haloze Zagorje na slovenskoj strani status vodiča stekle je 12 osoba. To su Brigita Šešerko, Breda Mojsilovič, Dušanka Zupanič, Vesna Polanec, Klavdija Vozlič, Laura Rožman,
Mateja Muršec, Friderik Bračič, Ksenja Arbeiter, Zlatko Gomilšek, Lidija Tement i Janez Janžekovič.
                Na projektu Turističke zone Haloze Zagorje radili su Dragutin Čehok savjetnik na projektu iz tvrtke Inter in, Vera Borak vođa projekta sa hrvatske strane iz Općine Cestica, Mirko Korotaj načelnik općine Cestica, a sa slovenske strane Sonja i Jernej Golc vođa projekta iz Lokalnog poduzetničkog centra Haloze iz Cirkulana


Zapisao -  Franjo Talan nakon dobivenih podataka

11_080215_72.jpg 11_080226_74.jpg 11_080241_47.jpg 11_080256_70.jpg