Korisnički login

100 godina Cestice

       Kao samostalna općina od 1. siječnja 1906. godine izdvojila se iz općine Vinica općine Križovljan Cestica, a sam početak općinske vlasti započeo je odmah nakon Nove godine u zgradi stare škole u Radovcu. Danas se u općini Cestica, Odlukom Vijeća općine, kao Dan općine slavi katolički blagdan Uzvišenja svetoga Križa, 14. rujan koji je ujedno dan župe Križovljan, a ovogodišnja proslava općinskog blagdana odvijala se kroz četiri dana. U četvrtak je u crkvi u Radovcu služena koncelebrirana misa poljdanjica nakon koje su na Trgu Ivana Pavla drugog članovi KUD-a općine održali kraći program iza čega je uslijedilo otvaranje izložbe radova likovne stvaraonice u staroj školi, zgradi u kojoj je pred 100 godina počela s radom tek formirana općina. U petak je u OŠ Cestica održano predstavljanje knjige «Cvietje za Matildu» Evice Lazar, a središnja proslava održana je u subotu. Zbog kiše otpale su seoske igre mladih i letovi članova Parajedriličarskog kluba  krila Cestice, a u popodnevnim satima predstavile su se cestičke udruge, vinogradari, ribiči, lovci i umirovljenici, a svoj štand imali su i predstavnici Turističke zone Haloze-Zagorje.

      Središnja proslava Dana općine i stote obljetnice osnutaka općine održana je na općinskom dvorištu, u Dravskoj ulici, a pod šatorom se okupilo više stotina mještana, uzvanika i gostiju. Hrvatskom himnom koju su uz pratnju cestičkih tamburaša otpjevali članovi Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, u 17 sati započela je svečana sjednica Općinskog vijeća. O radu Vijeća govorio je Marijan Lorbek, predsjednik Vijeća, koji je pozdravio nazočne goste i uzvanike, a u svom govoru je istaknuo kako će Općinska vlast do kraja mandata izgraditi sportsku dvoranu i dograditi školu, urediti državnu cestu D-2 sa stazama, ostvariti zapošljavanje u Gospodarskoj zoni, urediti komunalnu infrastrukturu i realizirati programe za mlade.

      Čestitke stanovništvu općine Cestice povodom Dana općine uputio je i župan Radimir Čačić, a u svom  govoru dao je podršku čelništvu općine u realizaciji zacrtanih programa. Kraći osvrt na realizaciju ostvarenog i programe za budućnost iznio je načelnik općine Mirko Korotaj, a na svečanoj sjednici uručena su općinska priznanja pojedincima i društvenim organizacijama. Po prvi puta dodijeljene su nagrade za uređenje okoliša, a čestitke čelništvu općine na realiziranim projektima uputio je i Peter Vesenjak iz susjedne slovenske općine Zavrč.

      U kulturno zabavnom dijelu programa sve dane sudjelovali su članovi Kultutno umjetničkog društva općine Cestica, i to najmlađa tamburaška i folklorna sekcija, vokalni sastav križarice, a u završnom dijelu svečanosti svojom profesionalnošću predstavili su se stariji članovi KUD-a. Poseban pljesak  prisutnih dobila su članovi folklorne skupine cestičkog vrtića «Zeko», a u večernjim satima nakon svečane sjednice zaplesalo su uz taktove domaćeg glazbenog sastava koji je izveo niz popularnih melodija. Uz hitove Petra Graše dočekano je nedjeljno jutro, a nedjeljni program započeo je promocijom filma «prvi posjet biskupa Lovrečanu, u prostorijama DVD-a Lovrečan Dubrava, a završni dio proslave Dana općine Cestica održan je druženjem uz nastup grupe El Nino (from Los Caballeros) ispred zgrade općine Cestica.

 

 

Zapisao Franjo Talan

11_075414_84.jpg 11_075425_86.jpg 11_075437_78.jpg 11_075448_03.jpg 11_075501_72.jpg 11_075510_90.jpg 11_075522_00.jpg 11_075537_98.jpg