Korisnički login

Održano župsko proštenje

U pripremi za proslavu župskog blagdana održana trodnevnica, a u četvrtak smo proslavili i blagdan Uzvišenja sv. Križa – Dan župe i općine
            Kroz tri dana župljani križovljanske župe trodnevnicom su se pripremali za blagdan Uzvišenja svetog križa. Trodnevnica je započela misnim slavljem u ponedjeljak, a misu u 18 sati predvodio je uz asistenciju preč. Tonija Kmeta iz Zidanog Mosta i domaćeg župnika Ivana Košića, don Mijo Grozdanić iz Splita. Pod misom je sva tri dana, kao i na misi poljdanjici u četvrtak, svirao i pjesmom pratio glazbeni sastav «Novo rađanje». Crkva je u sva tri dana bila ispunjena učenicima škole, koji su u pratnji vjeroučitelja Davora Hohnjeca i vjheroučiteljice Ivanke Protrka Štimac prisustvovali misnom lsavlju i susretu sa voditeljem trodnevnice don Mijom Grozdanićem.
       Samom župskom proštenju, «malom Križovu», uz domaće stanovnike prisustvovali su i brojni vjernici susjednih župa, Petrijanca, Vinice, Maruševca, Svete Barbare i Donje Voće, a kući se povodom blagdana tradicionalno vraćaju i mnogi iseljeni župljani. Na sam blagdan, u četvrtak, 14. rujna u župnoj crkvi u Radovcu služene su tri mise. Ranu misu služio je pater Maria Zvonko Pšag iz Osijeka, a večernju je predvodio Franjo Talan, domaći kapucin iz Rijeke. Posebno svečano bilo je na poljdanjoj misi koju je predvodio, uz asistenciju petnaestak svećenika iz susjednih župa, don Mijo Grozdanić, župnik splitske župe Gospe Fatimske iz Škrapa koji je održao i prigodnu propovijed. Pjesmom i glazbom misno je slavlje popratio glazbeni sastav splitske župske zajednice «Novo rađanje», a pjesmom i molitvom proslavi blagdana priključili su se članovi KUD-a i zbora župe kao i učenici Osnovne škole Cestica koji su bili u prisutnosti vjeroučiteljice Ivanke i vjeroučitelja Davora. Proslavi župskog blagdana prisustvovala je i Marija Parisi Varadi iz Beča, kćerka posljednjeg vlasnika dvorca i imanja Križovljangrad. Vjernicima i gostima koji su uzveličali župsko proštenje zahvalio je vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik.
           U pauzama između misnih slavlja vjernici su se na brojnim štandovima, koji su bili postavljeni na prilazima crkvi, na Trgu Ivana Pavla drugog u Radovcu,  mogli snabdjeti raznim praktičnim potrepštinama, a djeca igračkama, sladoledom i slatkišima.

                         Zapisao i snimio Franjo Talan18_085859_63.jpg 18_085945_24.jpg 18_090005_47.jpg 18_090029_55.jpg 18_090119_37.jpg 18_090142_65.jpg 18_090212_75.jpg 18_090241_30.jpg 18_090308_33.jpg