Korisnički login

Od ove godine banane i kod nas

             Da je Gornje Vratno specifično selo, a njegovi stanovnici vrijedni i marljivi ljudi od davnina je poznato. No da je Vratno Gornje prvo selo u općini Cestica, a za takovo nešto nisam čuo da bi se pojavilo ni igdje drugdje – možda i šire, u kojem uspijevaju banane malo je kome poznato. I sam sam se iznenadio kada sam to čuo. Jednostavno sam morao to «čudo» sam vidjeti. Viđeno prenosim i vama dragi čitatelji i posjetitelji web stranica općine Cestica.
                U dvorištu obiteljske kuće Josipe i Vjekoslava Bistrovića negdje u središtu sela , u Varaždinskoj ulici cijeli je niz ukrasnog bilja i drveća. Pred 15 godina Slavko je iz Slovenije donio dvije sadnice banane (dakle iz Slovenije i nešto dobro – ne samo svađe oko granice) u početku su ove tropske biljke bile posađene u teglama, a danas biljke slobodno rastu kraj zdenca jer trebaju puno vode. Svaku jesen biljke se otkopaju i prenesu u obližnji podrum, a u proljeće dok već prođe opasnost od proljetnih mrazeva i smrzavanja biljke je potrebno natrag staviti u zemlju i redovito zalijevati.       
       Do ove godine biljke nisu cvale, a ovogodišnji urod primamio je u dvorište brojne posjetioce, najviše djece. Svaka stabljika rodila je samo po jedan cvijet iz kojeg se kasnije u prstenovima formiraju plodovi banana. Vratinske banane nisu velike kao one na «televiziji», možda i zato jer nema jadnih crnaca da bi ih nosili, ali će s vremenom možda i narasti. Slavekove banane najbolje su uspijevale za toplijih dana, a našeg domaćina najviše brine ovo zahlađenjei kiša.     

Zapisao i snimio  Franjo Talan

Na slici1: Plodovi banane prstenasto se pružaju oko cvjetne peteljke biljke
Na slici 2: A iz sadašnjih cvijetova razvit će se novi redovi banana


18_083622_93.jpg 18_083708_47.jpg