Korisnički login

Na Lovrečan Bregu, 10. 11., održano predavanje o vinu i hrani

Poželj no je znati uz koje jelo koje vino poslužiti
U sklopu realizacije projekta DE-PARK-a očuvanje tradicijske baština i kulture, u kojem uz Općinu Cestica sudjeluju susjedne općine s hrvatske i slovenske strane, realizirana je u utorek, 10. studenoga 2015. na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Županić, na  adresi Lovrečan breg 13, druga radionica na temu kulinarika. Uz domaćine radionici su prisustvovali i cestički vinogradari iz obitelji Furjan, Mikec i Marijan Matijašec, a bili su prisutni i Martin i Stjepan Martinec iz Sračinca koji vinograde i podrume posjeduje na području Falinić Brega u općini Cestica.
Temu Gastronomska baština u funkciji razvoja turizma obradio je Borislav Šimenc, a potom je poznati enolog i sommelier, mr. sc. Franjo Francem, govorio o Osnovi poznavanja vina i somelijerstva.   Radionica je započela u 15 sati, a nakon predavanja, uz stručno mišljenje mr. Francema, kušano je dvadesetak vrsti mladih vina ovogodišnje berbe proizvedenih od različitih vinskih sorti grožđa, koje su na predavanje donijeli cestički vinogradari. U toku kušanja pojedine sorte vina mogla se dobiti informacija o odlikama pojedine sorte, a i preporuka kako pojedinu sortu i uz koje jelo poslužiti. Također je bilo govora i o najoptimalnijim temperaturama posluživanja vina, a prisutni na radionici saznali su koje je preporučljivo razdoblje za potrošnju vina. Pa je tako rečeno da je zbog ograničenog ciklusa i mogućnosti očuvanja plemenitih svojstava pojedine sorte potrebno u kraćem vremenu potrošiti, a druge pak imaju duži vijek trajanja i mogu se čuvati nekoliko godina.
 

19_010746_79_1-P1330679.jpg 19_010758_68_1-P1330686.jpg 19_010809_28_1-P1330696.jpg 19_010819_82_1-P1330702.jpg 19_010834_52_1-P1330703.jpg