Korisnički login

Na prvoj pričesti u župi Križovljan bilo je 59 prvopričesnika

             Prva pričest u župi Križovljan ove godine bila je u nedjelju 18. lipnja. 2006. godine. Prvu svetu ispovijed prvopričesnici su obavili dan ranije u župnoj crkvi, a pridružili su im se i roditelji i kumovi. Da će ovogodišnja prva pričest biti nešto posebno dalo se naslutiti već ranije, a samu svečanost i misno slavlje uzveličali su i svećenici koji su došli sustaviti svetu misu. Tako je iz Rijeke došao fra Franjo Talan, kapucin, a iz Splita je doputovao don Mijo Grozdanić, župnik splitske župe Gospe Fatimske u predjelu Škrapa, inače kum prvopričesnika Josipa Cestar iz Gornjeg Vratna.
           Okupljanje prvopričesnika bilo je u crkvi od 10 sati, a već neizbježno fotografiranje, pojedinačno i s članovima familije trajalo je do 10 i 50 kada su napravljene zajedničke fotografije prvopričesnika i svećenika koji su služili svetu misu pod kojom je podijeljena prva pričest za 34 djevojčice, prvopričesnike  i 25 dječaka, prvopričesnika. Inače ovogodišnji prvopričesnici učenici su trećih a, b i c razreda Osnovne škole Cestica.
         Misu je služio i održao propovijed don Mijo Grozdanić, splitski župnik župe Gospe Fatimske – Škrape, a u koncelebraciji su sudjelovali vlč. Ivan Košić, naš domaći križovljanski župnika i fra Franjo Talan, kapucin iz Rijeke, rođen u križovljanskoj župi 1932. godine.
      Pod misom je pjevao župski zbor župe Križovljan predvođen orguljašem Marijanom Županićem, a na kraju misnog slavlja prvopričesnici su zahvalili vlč. Ivanu Košiću i vjeroučiteljima, Davoru Hohnjec i Ivani Protrka-Štimac na trudu oko pripremanja za sakrament prvi pričesti, a u znak pažnje i zahvalnosti buket cvijeća dobili su svećenici don Mijo i kapucin Franjo.
           Za vrijeme mise prvopričesnici su posebnom pozornošću pratili misno slavlje, a za vrijeme propovijedi don Mijo održao je propovijed okružen prvopričesnicima koji su sa zanimanjem pratili njegovu svaku kretnju i upijali svaku riječ tako da se nije čuo ni šum iz dječjih klupa u kojima su sjedili.
     Na kraju misnog slavlja prvopričesnici su zajedno sa don Mijom, uz pratnju orgulja otpjevali jednu pjesmicu.
     Kako je prva pričest po tradiciji dan kada se u obiteljskim domovima okupi rodbina, znanci i prijatelji diljem župe uslijedila su obiteljska druženja kako i priliči obiteljskim proslavama.
                     Zapisao: - Franjo Talan

Na fotografijama su ovogodišnji prvopričesnici, posebno dečki, a posebno cure

060703154231_506.jpg 060703154615_954.jpg 060704073206_515.jpg 060704073328_544.jpg