Korisnički login

Osnovan parajedriličarski klub Krila Cestica


Dana 10. lipnja 2006. godine u prostorijama Općine Cestice formirao se 10-tero člani  inicijalni odbor koji je izrazio želju za osnivanjem parajedriličarskog kluba Krila Cestice. Gdje su za predsjednika jednoglasno izabrali Darka Kos a dok je zamjenik predsjednika Miran Mihin. Za blagajnika je jednoglasno izabran Ivica Milec a za tajnika je izabran Mladen Mihin. Slijedeće aktivnosti kluba su izraditi grb i zastavu te urediti mjesto za polijetanje i slijetanje također tu je i daljnje usavršavanje članova PJK Krila Cestica.

Želja za parglidingom nastala je u kasnim sedamdesetima kada su alpinisti u želji  za brzim silaskom sa vrhova počeli prerađivati padobrane u jednostavne letjelice.
Prvi paraglideri su bili skoro poput današnjih padobrana pa im je jedini put bio prema tlu, a i sama sigurnost tih letova je bila upitna.
Tokom godina razvoja tog sporta krila su se usavršila, dobila prepoznatljiv izgled banane, postala izuzetno siguran, te se uveo red u samo letenje. S današnjim krilima moguće je na visini od 1000 m visinske razlike možete preletjeti preko 10 km.

Današnji rekordi u preletima parajedrilicama iznose blizu 400 km bez stajanja, a u zraku se može ostati i 10 sati, ovisno o vremenu. Danas je paragliding postao sigurniji od vožnje biciklom , naravno ako poštujete pravila i svoje mogućnosti. Paraglidere možemo podijeliti u neke od skupina. Prva skupina po sigurnosti, početnička krila koja opraštaju i najveće greške te napredna krila za napredenije pilote koja pružaju vise a opraštaju manje. Po svrsi letenja, krila dijelimo na Cross country krila za prelete i Akro krila za akrobacije. Krila za prelete grade se za sto veće brzine, čak 70 km/h te sto veća finesa, dok je kod krila za akrobacije najbitnija je upravljivost i kinetička energija krila. Za sigurnost u letu, osim sigurnosti samog krila, brine se i rezervni padobran koji će se brzo otvoriti ukoliko je potrebno, te sjedala sa zaštitnim oklopima i kaciga koja je obavezni dio opreme.

PJK Cestica ima poletište na Prekorju a ako im uspije proširiti uzletište žele privući čim veći broj turista jer kako kažu paraglideri osjećaj slobode je neopisiv.

060629081615_857.jpg 060629081800_486.jpg