Korisnički login

Osvrt na studijsko putovanje u Austriju, 17. i 18. srpnja 2015.

U razvojne programe uključili sve potencijale iz pokrajine
U Organizaciji Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, koja inače okuplja predstavnike desetak općina i gradova pograničnog dijela Varaždinske županije, održano je u petak i subotu, 17. i 18. srpnja 2015. godine, studijsko putovanje u Austriju, a u dva dana četrdesetak predstavnika LAG-a posjetilo je južno Gradišće i štajersku pokrajinu Vulkanland. Pokret je bio u petak ujutro, 17. srpnja 2015. godine. Autobus AP-Varaždin putnike je u 6,00 počeo „skupljati“ u Bednji, a ispred Općine Cestica, u 7,30 ukrcali su se Sonja i Jernej Golc iz Cirkulana, kao i Katarina i Mateja, te Franjo Talan i Darijan Vinter.
U petak, 17. srpnja posjetili smo južno Gradišće
   Autobus je krenuo prema graničnom prijelazu Otok Virje-Ormož, a pošto nam tu nije dozvoljen prelazak granice uputili smo se kroz Križovljangrad i Brezje Dravsko preko Velikog Lovrečana na granični prijelaz Dubrava Križovljanska. Tu je uslijedila uhodana kontrola putnika koja podrazumijeva izlazak svih iz autobusa te smo se svaki sa svojim osobnim dokumentima uputili do „kućice“ granične policije koja je svaki dokument provjerila nakon čega ste mogli krenuti na mjesto gdje ste pričekali dolazak autobusa. Putovali smo prema Ptuju, a potom i kroz prekrasne vinorodne predjele prema Radencima odakle nas je put vodio u Prekmurje. Ubrzo smo stigli i u Austriju gdje smo u  jednom od restorana oko 10,30, na odmorišta uz cestu, popili kavu. Negdje oko 11 sati vozimo se kroz Güssing, glavni grad te južnogradišćanske pokrajine koji sve svoje potrebe u energiji dobiva iz obnovljivih izvora i energije dobivene na širem području iskorištavanjem resursa koji su u prirodi.
     Predstavljanje vinorodne regije južnog Gradišća bilo je u Moschendorfu, a u uvodnom dijelu saznali smo da tu živi nešto više od 100 tisuća stanovnika i da na tom području postoji sedamdesetak općine koje su uglavnom uključene u Lokalnu razvojnu agenciju. Potom nam je predstavljen projekt “Weinidylle Südburgenland“, a pod kraj bila je i degustacija vina koje proizvode lokalni proizvođači. Na slijedećoj destinaciji upoznali smo „ekološku“ proizvodnju na livadama koje se ne kose niti gnoje, a tu na otvorenim pašnjacima mirno pasu volovi. Meso volova koristi se i za pripremanje „volovskog gulaša“ kojim su nas domaćini počastili u restoranu na otvorenom, pod vrbama, kraj potoka.
     Potom smo posjetili muzej u kojem su svi eksponati iz radionica i domaćinstva koji se više ne upotrebljavaju, od pribora u domaćinstvu, do alata korištenih u poljodjelstvu, vinogradarstvu i stočarstvu, do radionica koje su nekad vodile brigu o potrebama u tim granama poljoprivrede, kolarnice, kovačnice….. Za vrijeme obilaska muzeja na otvorenom u nekoliko radionica susreli smo majstore koji su restaurirali predmete. U muzeju na otvorenome na jednom mjestu bili su izloženi i nadgrobni spomenici osoba umrlih do 1920. godine, a tu su bili i brojne kućice koje su tu dopremljene, štagljevi, preše, kolnice, kukuružnjaci, drveni koci, golubinjaci …  Popodne u 17 sati stigli smo do rasadnika koji vodi brigu o očuvanju autohtonih sorti jabuka, a nakon razgledavanja voćnjaka bila je mogućnost degustacije nekoliko vrsti jabučnice, odnosno vina od jabuka. Tu su nam predstavljeni i razni proizvodi koji se mogu dobiti preradom jabuka i različitog vrsta voća. Završni dio prvog dana bio je rezerviran za upoznavanje projekta i „zajedničke“ promidžbe ugostiteljske i smještajne ponude u tom kraju, a predstavljanje je bilo u mjestu Neuhaus am Klausenbach. Na kraju predstavljanja Mario Željezić, voditelj Lag-a Sjeverozapad predao je našim domaćinima prigodan poklon, a potom smo se, iza 22 sata, uputili prema Feldbachu u štajerskoj regiji Vulkanland. Kiša koja nas je pratila do hotela „Lava inn“ ugodno je rashladila zrak, a ujutro pred polazak na subotnji dio programa bila je prilika za razgledavanje i pobližeg upoznavanja samog mjesta.
U subotu, 18. srpnja posjetili smo regiju Vulkanland  
     Dakle, ujutro u 9 sati ukrcali smo se u autobus te potom krenuli prema dvorcu Kornberg. O inovativnim projektima za razvoj regije tu nam je govorio Michael Fend, a u polusatnoj prezentaciji naglasio je da se projekt razvijao s ciljem očuvanja prirode i iskorištavanja prirodnih i ljudskih resursa koji su im  stajali na raspolaganju. Po broju stanovnika regija Vulkanlad slična je južnom Gradišću, a prosječan broj stanovnika u pojedinoj općine je nešto veći od tisuću ljudi.
       Drugo odredište našeg subotnjeg programa bilo je upoznavanje s proizvodnjom šunke Vulcano, pod čijim nazivom se proizvode i ostali suhomesnati specijaliteti dobiveni od svinja koje žive u „posebnom komforu“, a na jelovniku im je kukuruz, ječam, pšenica i raž. Na parkiralištu pred tvrtkom, farmom i trgovinom, bilo je nekoliko autobusa, a po ulasku u zgradu pred nama je bio prodajni prostor s izloženim proizvodnim asortimanom. Desno od ulaza je staklom pregrađen prostor u kojem su šunke, a na suprotnoj strani je dvorana u kojoj će nas vodič upoznati s poviješću tvrtke, od ideje do stvaranja „brenda“. Nakon uvodnog dijela izlazimo iz dvorane na otvoreno odakle možemo promatrati svinje u poluotvorenom prostoru, a naš vodič nam objašnjava pojedine detalje vezane za uzgoj, preradu i dozrijevanje suhomesnatih proizvoda. Ističe da je optimalna težina svinje 120 kilograma, a bilo je i nekoliko većih primjeraka od kojih najteža ima preko 450 kilograma. U završnom dijelu ulazimo u donji dio zgrade gdje je multimedijalna sala, a potom se uspinjemo u dvoranu gdje je priređena degustacija na kraju obilaska. Oko 12,30 napuštamo „carstvo šunke“ i krećemo prema Markt Hartmannsdortu i restoranu Huber gdje je nakon ručka degustacija jabučnog vina ili po naši jabučnice. I u tome su Austrijanci dosegli vrhunac, a od ponuđenih sorti najviše me se dojmila jabučnica od mušancika.
     Oko 15 sati krećemo prema Edelsbachu, gdje će nas naši domaćini upoznati s uzgojem ovaca i preradom vune. Na putu prema našem slijedećem odredištu s lijeve i desne strane polja su pod pšenicom ili kukuruzom, povremeno i sojom, suncokretom ...., a živopisni krajolik pun je plantaža jabuka koje su uglavnom pod zaštitnom mrežom, a ima i drugog voća. Dosta je i plantaža bazge, a i livada, pašnjka i šuma.  Nakon predstavljanja projekta u koji je uključeno šest uzgajivača ovaca i prerađivača vune slijedi filcanje vune, a bila je i mogućnost za kupnju vunenih proizvoda.  Slijedi upoznavanje s projektom Lebensgärten koji okuplja tridesetak vrtlara, a uz raličite ruže i biljne proizvode predstavljen je i širok asortiman inovativnih proizvoda koji su se mogli kušati i kupiti u  novootvorenoj trgovini u naselju Brunn gdje je moguće nabaviti i artikle ostalih proizvođača uključenih u projekt Steirisches Vulkanland. Za kraj našeg subotnjeg putovanja ostavili smo posjet vinigradarskom gospodarstvu obitelji Kapper koji djeluju u sastavu zadruge vinogradara Vulkandland, a po upoznavanju s vinogradarskom tradicijom kušali smo i nekoliko vrsta vina.
    Povratak za Hrvatsku bio je oko osam sati na večer, a kući smo se vratili istoga dana.
 
 
U prilogu zajednička fotografija ispred dvorca  Kornberg, a potom i ostale
 

28_120700_65_1-P1260277.jpg 28_120748_64_1-P1250869.jpg 28_120801_05_1-P1250964.JPG 28_120815_14_1-P1250974.JPG 28_120841_68_1-P1250993.jpg 28_120855_58_1-P1260042.jpg 28_120913_58_1-P1260139.jpg 28_121113_13_1-P1260182.jpg 28_121148_60_1-P1260317.jpg 28_121204_09_1-P1260361.jpg 28_121220_59_1-P1260493-filcanje.jpg 28_121233_07_1-P1260567.jpg