Korisnički login

Sjednica skupštine VZO Cestica održana 13. 03. 2015.

Nastavljena dobra suradnja s vatrogascima iz Slovenije
       Domaćin ovogodišnje, 23. sjednice skupštine Vatrogasne zajednice općine Cestica bili su vatrogasci DVD-a Gradišće, a sama sjednica zakazana je za petak  13. ožujka s početkom u 18 sati. Rukovodstvo Zajednice goste i uzvanike pričekalo je pred vatrogasnim domom,  a uz čelnike Općine Cestica, načelnika Mirka Korotaja, zamjenika Žarka Rodeša, predsjednika Vijeća Tomislava Lazara skupštini je prisustvovao i županijski vijećnik Josip Borak te predstavnici Vatrogasne zajednice općine Petrijanec i čelnici udruge umirovljenika. Po dolasku predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljka Vukalovića gosti su se uputili u salu gdje je hrvatskom i vatrogasnom himnom započeo uvodni dio sjednice. Sudionike sastanka pozdravio je Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, a u radno voditeljstvo još su izabrani, zapovjednik Milenko Biškup i predsjednik domaćeg društva Damir Lazar. Za zapisničara je izabran tajnik Mladen Šćuric, koji je podnio i detaljno izvješće o radu Zajednice, a pročitan je i plan rada za ovu godinu. Od 23 člana Zajednice sjednici je prisustvovalo njih 18, a na sastanku su redom jednoglasno prihvaćena sva izvješća, novi Statut i plan rada za naredno razdoblje kao i Odluka po kojoj je Općina Cestica imenovana za likvidatora.  
Čestitke cestičkim vatrogascima na uspješnom radu prvi je uputio predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Nedjeljko Vukalović, a potom je zahvalu vatrogascima na nesebičnom radu u pomaganju ljudima izrekao i načelnik Mirko Korotaj. Naglasio je da će Općina financirati izradu projektne dokumentacije kako bi se sva društva mogla prijaviti za sredstva iz EU fondova. Prigodnim riječima nazočnima se potom obratio je Antun Knezoci, počasni predsjednik, a čestitke kolegama  uputila je i Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrijanec. U  ime predstavnika slovenskih vatrogasnih društava čestitke na uspješnom radu cestičkim vatrogascima uputio je Marijan Meglič, predsjednik pokrajinskog vatrogasnog saveza Ptuj, te izrazio zahvalnost za bogatu suradnju koja se posljednjih godina razvila između Vatrogasne zajednice općine Cestica, cestičkih društava i predstavnika slovenskih vatrogasnih društava i zajednica.
U završnom dijelu sjednice skupštine predsjednik Darko Majhen i zapovjednik Milenko Biškup uručili su vatrogasna odlikovanja za međunarodnu suradnju kolegama iz Slovenije, a primili su ih Marijan Meglič i Zvonko Glažar zamjenik vatrogasnog zapovjednika Republike Slovenije. Potom je u ime Vatrogasne zajednice Varaždinske županije predsjednik Nadjeljko Vukalović, uručio  srebrnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos u vatrogastvu i zaštiti od požara predsjedniku VZO Cestica Darku Majhenu.
PO završetku sjednice snimljena je zajednička fotografija svih sudionika, a po prvi puta sjednici skupštine prisustvovao je i vlč. Mario Filipović, župnik župe sveta Barbara Natkrižovljan. Sudionicima sastanka kasnije se pridružila i Tatjana Mohorko, članica PGD-a Hajdoše, članica uredništva slovenskog vatrogasnog glasila Gasilec. 
Iz aktivnosti VZO Cestica realiziranih 2014. godine
      Vatrogasne postrojbe s područja VZO Cestica lani su pogasile tri požara i sudjelovale na 38 različitih intervencija za što je utrošeno 615 dobrovoljnih sati rada. Natjecateljske desetine sudjelovale su na natjecanjima u kategoriji muški A i B i žene A, a natjecala su se i djeca starosti  6- 12 godina i vatrogasna mladež starosti 12-16 godina. Održana je i jedna centralna provjera obučenosti za gašenje požara, spašavanja imovine i ljudi, a u cilju pružanja što kvalitetnije prve pomoći unesrećenima za sve operativne članove održano je predavanje o pružanju prve pomoći. Održane su i zajedničke vježbe s kolegama iz Slovenije; DVD Babinec i PGD Ruše, DVD Lovrečan Dubrava i PGD Zavrč, DVD Križovljan Cestica i PGD Hardek i DVD Virje Križovljansko i PGD Velika Nedjelja. Cestička vatrogasna društva održala su i više druženja i susreta te bila u posjetu kolegama iz susjednih mjesta Hrvatske i Slovenije, od obližnjih do Ptuja i Kočevja. Vatrogasci su se uključili i u prikupljanje pomoći za stradale u poplavama u Slavniji, a prigodnom svečanošću vatrogasci su obilježili zaštitnika sv. Florijana i čuvali „Božji grob“. Na rijeci Dravi izvršena je 6. provjera ispravnosti vatrogasnih motornih štrcaljki i navalnih vozila, a pregledom hidrantske mreže konstatirano je postojanje 257 hidranata od kojih je dvadeset podzemnih neispravno.
Ponos cestičkog vatrogastva su operativni članovi, a potrebna liječnička uvjerenja od strane specijaliste medicine rada pribavilo je 76 vatrogasaca. U rad vatrogasnih društava uključeno je tristotinjak žena, 170 izvršnih i pričuvnih članova, a brojku od 1067 članova nadopunjavaju i počasni (21), pomažući (401) i 111 članovi vatrogasne mladeži. Od vatrogasnih zvanja najbrojnije je zvanje vatrogasac (112), a potom slijedi vatrogasac 1. klase (81), dočasnik (21), dočasnik 1. klase (19), vatrogasni časnik (7), časnik 1. klase ( 17), a zvanje počasni viši časnik nosi jedan vatrogasac.
  Svako vatrogasno društvo posjeduje spremište i vatrogasno vozilo s pripadajućom opremom, a uz šest kombi vozila na području općine nalaze se i tri navalna vozila cisterne koje posjeduju vatrogasna društva Gornje Vratno, Križovljan Cestica i DVD Lovrečan Dubrava koje je središnje cestičko vatrogasno društvo. Za nabavku vatrogasne oprema lanjske godine utrošeno je 180 tisuća kuna, a ove godine u planu je nabava novijih vatrogasnih vozila za Dobrovoljno vatrogasno društvo Babinec i Gradišće. Uz opremu, spremišta i garaže za vatrogasna vozila u svakom društvu, u sklopu vatrogasnog doma, nalaze se društvene prostorije kapaciteta prihvata od 250 do 700 ljudi, a zahvaljujući pomoći Općine u svim je tim prostorijama uređeno grijanje i potrebne kuhinje s inventarom.
Sudionici 23. sjednice skupštine VZO Cestica
U nastavku nekoliko fotografija, a i zajednička fotografija svih sudionika 23. sjednice skupštine VZO Cestica, održane u vatrogasnom domu DVD-a Gradišće, 13. ožujka 2015. godine.
Prvi red, sjede, slijeva na desno: Anton Fajfar, predsjednik Gasilske zveze Kočevje, Josip Borak, Antun Knezoci, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica, Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, vlč. Mario Filipović, župnik župe Sveta Barbara Natkrižovljan, Žarko Rodeš, zamjenik načelnika, Nataša Šincek, predsjednica VZO Petrijanec, Tomislav Lazar, predsjednik Vijeća općine Cestica, Milenko Biškup, Marijan Meglič, predsjednik Območne gasilske zveze Ptuj.
Drugi red stoje: Ivan Tetičkovič, zapovjednik PGD Cirkulane, Dejan Jurkovič, predsjednik Gasilske zveze Ormož, Anton Bratuša, predsjednik PGD-a Zavrč, Damjan Brlek, zapovjednik PGD-a Zavrč, Anton Jurkovič, dopredsjednik GZ Kočevje, Milan Majer, predstavnik OGZ Ptuj, Anton Kokot, Zvonko Glažar, potpoveljnik Gasilske zveze Slovenije, Branko Skok, PGD Zavrč, Branko Lah iz OGZ-a Ptuj,  Mario Majhen, Miljenko Kokot, Ivica Vočanec, Damir Bednjanić, Stjepan Talan, Mario Vnuk, Zvezdan Korotaj, David Lukaček, tajnik VZO Petrijanec, Milan Borak, predsjednik Udruge umirovljenika Cestica, Ivan Kralj, Mladen Šćuric, Stjepan Mihin, tajnik Udruge umirovljenika i Franc Težak.
Treći red, stoje: Ivan Bauman, predsjednik PGD-a Hardek, Antun Kokot, Davor Kutnjak, Stjepan Lazar, Tomica Hrženjak, Marijan Horvatić, i Danijel Korotaj.
 
 
 

30_115010_60_1-radno_voditeljstvo_IMG_5891.jpg 30_115022_27_2-P1170679.JPG 30_115038_70_3-IMG_5923.JPG 30_115053_01_4-P1170729-zajednicka.jpg