Korisnički login

Uz proslavu Dana općine Cestica 2014. godine

Na svečanoj sjednici bili brojni gosti i uzvanici
     U sklopu proslave Dana općine Cestica 2014. godine održale su se i brojni prigodni programi koji su započeli u srijedu. 10. rujna, a završili misom u župnoj crkvi u Radovcu na sam blagdan Uzvišenja sv. Križa u nedjelju 14. rujna. Prvog dana u srijedu s početkom u 14 sati u Gornjem Vratnu na programu je bilo sportsko druženje umirovljenika, a na rasporedu je bila biciklijada, pikado, šah i streljaštvo. Potom je u 19 sati, u dvorani DVD-a Križovljan Cestica bila promocija knjige Povijest vatrogastva općine Cestica.
    Sama svečana sjednica održana je u petak s početkom u 17 sati, a cjelokupni program odvijao se pod šatorom iza  Osnovne škole Cestica. U uvodnom dijelu Zbor Sancta Crux župe Uzvišenja Svetog Križa -  Križovljan otpjevao je hrvatsku himnu, a potom je voditelj programa pozdravio sve gosti i uzvanike. Prigodnim riječima potom se nazočnima obratio Tomislav Lazar, predsjednik Vijeća i otvorio svečanu sjednicu. O rezultatima rada Općine Cestica u proteklom razdoblju potom je izvješće pročitala Karmen Majhen.
Ministarstvo kulture pomaže obnovu baštine, a iz IPARD programa osigurano 5 milijuna kuna
      Naglasila je da se protekle godine nastavilo s uspješnim investicijama i povlačenjem europskih sredstava za razvoj općine. Jedna od značajnijih investicija je energetska obnova zgrade Općine koju je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva, izvršena je legalizacija društvenih objekata, a redovito su se dodjeljivale financijske potpore i sufinancirao smještaj djece u dječjem vrtiću. U izgradnji je vodovodna mreža od 3 km na predjelu Boršanec u Gornjem Vratnu, a na inicijativu župana Predragu Štromara kompletnu investiciju od 1,4 milijuna kuna osigurale su Hrvatske vode. Rekonstrukcija vodovodne mreže izvršena je u ulici Vladimira Nazora u Velikom Lovrečanu i u ulici Rudolfa Korotaja u Dubravi Križovljanskoj. U naselju Križanče kod stare škole postavljena je javna rasvjeta, a rekonstrukcija niskonaponske mreže u Cestici, Križovljanu i Radovcu planirana je za iduću godinu. Sufinanciranjem Ministarstva kulture obnovit će se zidni oslik na kapeli u Križanču i Pil u Kolarovcu, a i radovi na crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu i kapeli sv. Lovre u Lovrečanu. Od europskih projekata na području općine Cestica provode se tri IPARD programa ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna. 
Gradit će se kulturno poslovni centar, autokamp kod Drave i aquapark
Prvi dan svibnja ostat će zapamćen po tome da se otpad više ne vozi na deponiju u Gornje Vratno, gdje se trenutačno odvija sanacija, a u narednom periodu otpad će se, prema Zakonu o gospodarenju otpadom, prikupljati i zbrinjavati selektivno o čemu će se građani obavijestiti.    Veće investicije u razdoblju 2014. – 2020. realizirat će se na temelju Razvojnog programa koji je na prijedlog načelnika prihvatilo Općinsko vijeće, a kojim se planira izgradnja kulturno poslovnog (turističkog) centra Općine Cestica za čiju izradu projektne dokumentacije se preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobilo 217 tisuća kuna. U spomenutom programu je predviđena izgradnja bungalova, odnosno autokapma, na području uz rijeku Dravu u Babincu,  a na području Križovljangrada predviđena je izgradnja Aquaparka sa zabavnim vodenim i rekreativnim sadržajima, a čija izgradnja bi se financirala iz europskih fondova. Od većih investicija, zbog potrebe za povećanjem kapaciteta i usklađenosti s europskim standardima, predviđena je i dogradnja dječjeg vrtića. Za kraj godine otvaraju se nove mogućnosti za prijavljivanje na niz mjera koje će moći koristiti udruge i neprofitne organizacije o čemu će se obavještavati javnost kako bi se moglo iskoristiti što više sredstava koje su nam na raspolaganju. Općina također potiče školovanje mladih ljudi dodjeljivanjem stipendija uspješnim studentima pa je tako i ove godine objavljen natječaj za dodjeljivanje 20 stipendija redovitim studentima. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša osiguralo se sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u visini od 82,5 posto. -  rekla je u svom izlaganju Karmen Majhen i uz čestitku za Dan općine Cestica i blagdan Uzvišenja sv. Križa, zahvalila na pažnji.
     Prigodna riječ načelnika Mirka Korotaja
U ime Općine Cestica i u svoje osobno ime sve Vas najsrdačnije pozdravljam. Kroz izvještaj čuli ste aktivnosti koje su se događale na području Općine Cestica kroz zadnjih godinu dana. Te aktivnosti mogle su se jedino odvijati radi zajedništva na koje su se odlučile sve političke stanke nakon krize vlasti u Cestici. Stoga se zahvaljujem svim predsjednicima stranaka na općinskom nivou, a prije svega na županijskom nivou, da su interes razvoja Općine Cestica stavili ispred politike. U tom periodu prihvaćeni su bitni planovi za budući razvoj Općine Cestica. Čvrsto sam uvjeren da ćemo kao tim, a uz dobar rad stručnih službi Općine Cestica uspješno aplicirati na programe europskih fondova te da ćemo realizirati europske projekte kao do sada.
Zahvaljujem se županu Varaždinske županije Predragu Štromaru na velikom angažmanu oko realizacije projekata na području Opčine Cestica, a posebno na realizaciji projekta izgradnje vodovodne mreže Gornje Vratno – Boršanec, i nasipa Otok Virje – Križvoljangrad.
Zahvaljujem se g. Mariu Habeku na pomoći kod realizacije projekta u Ministarstvu regionalnog razvoja i ostalim Ministarstvima.
Gosp. Anđelku Stričaku zahvaljujem na velikom razumijevanju i podršci zajedništvom stranaka u Cestici jer samo zajedničkim snagama možemo ostvarivati tako velike europske projekte.
Zamjeniku ministra gospodarstva Alenu Leveriću zahvaljujem se na sredstvima koje je Ministarstvo gospodarstva dalo za uređenje energetske fasade zgrade Općine, kao i na potpori ostalih projekata koje smo dobili unutar Ministarstva.
Hvala vijećnicima Općinskog vijeća Općine Cestica na zajedničkoj suradnji uz čvrsto uvjerenje da ćemo i dalje uspješno surađivati na dobrobit svih građana Općine Cestica.
Općinskim vijećnicima i mještanima Općine Cestica čestitam Dan Općine i blagdan Uzvišenja Svetog Križa, a svima ostalima želim ugodan borak u našoj sredini.
Čestitke na postignutim rezultatima čelnicima Općine i mještanima potom su uputili Anđelko Stričak, potpredsjednik skupštine Varaždinske županije, župan Predrag Štromar, saborski zastupnik Dubravko Bilić, gradonačelnika grada Ludbrega i Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva.
Gosti na svečanoj sjednice Općinskog vijeća održanoj 12. rujna 2014. godine
Uz spomenute visoke goste na svečanoj sjednici bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca, saborski zastupnici Mario Habek i Marijan Škvarić, gradonačelnik grada Lepoglave. Iz Varaždinske županije bili su još  Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije i Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, a uz potpredsjednika Stričaka bio je nazočan i potpredsjednik Vladimir Stolnik. Svečanosti su prisustvovali i načelnici i predsjednici Općinskih vijeća i predstavnici susjednih hrvatskih općina, a tu su bili i župani i podžupani iz slovenskih općina Cirkulane, Markovci, Ormož i Zavrč. Na početku programa voditelj Goran Mališ pozdravio je i  Elizabeta Dolenec, direktorica turističke zajednice Varaždinske županije, Josipa Boraka, predsjednika upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja, energetskog sektora i investicija, a tu su bili i svećenici vlč Zorislav Šafran, križovljanski župnik, vlč. Mario Filipović, župnik župe Sv. Barbara Natkrižovljan i vlč. Ivan Košić, umirovljeni križovljanski župnik, ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, a pozdravne riječi upućene su i svim djelatnicima škole, predstavnicima policijske uprave, poslovnim partnerima i poduzetnicima te ostalim gostima i žiteljima Općine među kojima je bila i najmlađa četveromjesečna Linda Strelec, kći Mirjane i Dejana  iz Natkrižovljana.
 
U nastavku nekoliko fotografija snimljenih na svečanoj sjednici
1. Pogled s pozornice na dupkom ispunjeni šator
2. Pogled na sudionike sjednice s istočne strane
3. pogled na sudionike sjednice sa suprotne strane
4. svečanu sjednicu otvorio je Tomislav Lazar, predsjednik Vijeća
5. O aktivnostima Općine Cestica u proteklom razdoblju izvješće je pročitala Karmen Majhen
6. Prigodnim riječima sudionicama sjednice obratio se načelnik Mirko Korotaj
7. Čestitke na ostvarenim rezultatima uputio je i Anđelko Stričak, potpredsjednik skupštine Varaždinske županije
8. Prigodnim riječima obratio se župan Predrag Štromar
9. Čestitke povodom dana općine uputio je i Dubravko Bilić, saborski zastupnik
10. Podršku razvojnim planovima Općine dao je i Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva.
11. U uvodnom dijelu Zbor Sancta Crux župe Uzvišenja Svetog Križa -  Križovljan otpjevao je himnu
12. U pratnji roditelja svečanosti je prisustvovala i mala, četveromjesečna Linda Strelec
 

25_081255_03_1-1-IMG_9359.jpg 25_081307_32_2-IMG_9341.JPG 25_081354_85_3-IMG_9328.JPG 25_082202_63_4-IMG_9336.JPG 25_082246_19_5-IMG_9356.JPG 25_082256_36_6-IMG_9388.JPG 25_082304_08_7-IMG_9398.JPG 25_082312_92_8-IMG_9402.JPG 25_082321_74_9-IMG_9418.JPG 25_082331_26_10-IMG_9420.JPG 25_082340_72_11-P1090855.JPG 25_082351_43_12-IMG_9355.JPG