Korisnički login

U srijedu 10. rujna 2014. predstavljena knjiga o cestičkim vatrogascima

Od 1920. u vatrogasnim društvima evidentirano preko 1200 vatrogasaca
       Povodom dvadesete obljetnice formiranja Vatrogasne zajednice općine Cestica izdana je knjiga o povijesti vatrogasnih društava koja djeluju na području cestičke općine. Sama knjiga obuhvaća 246 stranica, a uz pregled aktivnosti po pojedinim društvima i Zajednici u knjizi je po vatrogasnim društvima naveden i popis svih članova koji su od 1920. godine djelovali u nekom od vatrogasnih društava. Predstavljanje knjige održano je s početkom u 19 sati, u srijedu 10. rujna 2014. godine, u obnovljenoj dvorani DVD-a Križovljan Cestica, a uz predstavnike domaćih  vatrogasnih društava promociji su prisustvovali i vatrogasci iz susjednih Zajednica Hrvatske i Slovenije, te čelnici Općine Cestica i mještani koji drže do pisane riječi i očuvanju uspomene na pretke i žitelje koji su dio svog života ugradili u razvoj vatrogastva i napredak rodnog kraja. 
     Zahvaljujući pomoći Općine Cestica knjiga je tiskana u Tiskari Zelina. Istu je lektorirala a Katica Obadić, a na promociji je između ostalog rekla: - Čast mi je biti danas u ovom prostoru, na ovoj svečanosti važnoj ne samo za Vatrogasnu zajednicu naše općine, već za sve stanovnike i čitav naš kraj. Radeći na tekstovima koji se nalaze u ovoj zaista lijepoj, reprezentativnoj knjizi, kojom se naša Vatrogasna zajednica može dičiti, imala sam priliku upoznati jedan dio prošlosti i sadašnjosti našega kraja. Društvena povezanost ljudi u nekoj zajednici ogleda se u različitim segmentima i što je više pojedinaca uključeno u neku aktivnost, ona dobiva na značenju. Vatrogastvo u našem kraju ima duboke korijene, ali i sigurnu budućnost, to jamči mladost koju ova društva okupljaju i daju im smisao sudjelovanja.
      Za vrijeme programa na video platnu izmjenjivale su se fotografije objavljene u knjizi, a koje su autor i članovi uređivačkog odbora vrijedno prikupljali proteklih godina. Prisutnima se potom obratio i autor Franjo Talan, koji je u uvodnom dijelu zahvalio svima koji su pomogli na izdavanju knjige. Za izdavanje knjige posebno bih zahvalio kompletnom uređivačkom odboru na čelu s predsjednikom Zajednice Darkom Majhenom, a i ostalim članovima uređivačkog odbora. To su:  Mladen Ščuric, Ivan Kralj, Marijan Vočanec, Marijan Horvatić,Teodor Vočanec, Franc Težak, Miro Mikec, Sanja Hohnjec-Lazar, Davor Kutnjak, Antun Knezoci, Danijel Korotaj i Ivan Bednjanić Bunić.
       Red je da zahvalim i onima koji su mi pomagali na direktnim prijepisima tih tekstova i uređivanju, a to su Sanja Majhen i Mario Kolmačić. Jedno veliko hvala Katici Obadić, koja mi stalno uskače i pomaže konkretnim prijedlozima tako da na kraju sve dobro ispadne, kako bi se reklo, kako Bog zapovijeda.
Knjigu je tiskala Tiskara Zelina, rekao je urednik, a potom  nastavio: - Kao što je već spomenuto u knjizi se nalazi preko 280 fotografija, pa moram zahvaliti svima koju su posudili fotografije za uvrštenje u knjigu, a i osobama koje su pomogle u prepoznavanju ljudi. Zahvalu upućujem i obitelji Puklavec i Petek iz Hardeka, a moram zahvaliti i kolegama iz PGD-a Zavrč, Antonu Bratuši i Branku Skoku. Kod nas se samo pričalo da se za vrijeme Drugog svjetskog rata u vatrogastvu nije ništa događalo. No iz dokumenata iz toga doba predočenih u ovoj knjizi vidi se da su naša društva bila itekako aktivna u pomaganju ljudima. Red je da zahvalim svima koji su se za ovu knjigu napisali par riječi – predgovor. Načelniku Mirku Korotaju, kojem ujedno i zahvaljujem što je izdavanje knjige uvrstio  u program Općine, kao i gospodinu Tomislavu Lazaru, predsjedniku Vijeća. Veći dio ove knjige bio je gotov u svibnju 2013. godine, a kasnije je nadopunjen novim podacima. Za predgovor zahvaljujem i  gospodinu Zvonku Biškupu i ujedno koristim priliku da mu čestitam na dobivenoj nagradi za životno djelo koje mu je dodijelila Varaždinska županija. Predgovor je napisao i Stjepan Kovaček, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, koji je morao službeno u Englesku, pa danas nije s nama. Zahvaljujem i njemu.
      U ime Vatrogasne zajednice Varaždinske županije prisutne je pozdravio Zvonko Biškup, počasni predsjednik koji je rekao: - Od prvog dana znam za knjigu koja je vrlo vrijedna i sama dokazuje što znači biti zajedno, što znači zajednički nastupiti i što znači imati u sebi emocija da se napravi nešto takvo za svoj kraj, za svoje mjesto ali i za sve one koji vole vatrogasce ali i one koji ne vole vatrogasce, dakle i za jedne i druge. Neki ne voli vatrogasce, ali i jedni i drugi ih trebaju. Pa upravo ova knjiga će biti poticaj za sve vaše mještane da dokaže da je vatrogastvo potrebno u Hrvatskoj, jer ona je ipak organizacija koja najviše daje za svoje mještane, za svoje građane. Pratim rad vatrogasnih društava od 1964. godine, kada sam počeo sa prvim predavanjima. Moram reći da ste najviše napredovali od svih općina iz bivše Općine Varaždin, na tome vam čestitam i želim vam da imate još puno uspjeha u radu i da dalje nastavite sa dobrim radom, a vama puno zdravlja i puno sreće.
U ime vatrogasaca Podravske regije Ptuj, Gasilske zveze Ptuj i Gasilske zveze Ormož na knjizi je čestitao i pozdravio prisutne Zvonko Glažar, zamjenik zapovjednika Vatrogasne saveza Slovenije, a potom je prisutne pozdravio i načelnik Mirko Korotaj.
      Jako mi je drago i ponosan sam da imamo takvo vatrogastvo na području općine Cestica, ne samo danas. Za mojih 16 godina uvijek sam znao biti ponosan na vatrogastvo i uvijek smo mogli računati na naše vatrogasce. Od dobre organiziranosti, osposobljenosti bili su uvijek spremni kada je trebalo i uvijek smo dobro surađivali na svim poljima. Ovaj iskorak i ova pohvala gospodina Zvonka Biškup da je vatrogastvo na području općine Cestica jedno od najbolje organiziranih u Varaždinskoj županiji sigurno je ponos i zadovoljstvo i mene kao načelnika. Jako je bitno da imate pravog partnera s druge strane. Ova knjiga neka vam bude poticaj, a i svim daljnjim generacijama kako se treba i u buduće organizirati. Vatrogastvo u općini Cestica sigurno je dokazalo da samo zajednički možemo napredovati na našim prostorima. Hvala svima koji su sudjelovali u izradi ove knjige, a svim vatrogascima želim puno uspjeha u daljem radu. Hvala!
U kulturno umjetničkom programu s nekoliko pjesama predstavila se Ženska klapa Angeluš i Muški vokalni ansambl župe Križivljan, a u uvodnom dijelu zajedno su otpjevali i hrvatsku himnu Liješa naša domovina.
 
Gosti na predstavljanju knjige Povijest vatrogastva općine Cestica
     Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Tomislav Lazar, a kasnije se priključio i zamjenik načelnika Žarko Rodeš. Iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije bio je Zvonko Biškup, počasni predsjednik, a s njim u društvu bio je i Mirko Svetec, predsjednik DVD-a Varaždin, najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva u Republici Hrvatskoj i predsjednik Odbora za istraživanje povijesti hrvatskog vatrogastva. Promociji je prisustvovao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a tu je bila i Nataša Šincek predsjednica VZO općine Petrijanec, te predstavnici VZO Vinica, predsjednik Robert Kovačić i zapovjednik Miro Kelemenić.
      Od predstavnika slovenskih vatrogasnih društava i saveza bili su prisutni: Zvonko Glažar  i Janez Liponik iz Območne gasilske zveze Ptuj, iz Gasilske zveze Ormož, bio je predsjednik Dejan Jurkovič, a  tu je bila i Tatjana Mohorko. Iz PGD-a Hardek bio je zapovjednik Mirko Kosi, te potomci Franje Bobmbeka, prvog predsjednika DVD-a Virje Križovljansko, kćerka Vida Puklavec i unuci, članovi PGD-a Hardek,  Martina Puklavec Petek i brat joj Božidar.
     Od vatrogasaca VZO Cestica bili su predstavnici svih vatrogasnih društava te Antun Knezoci i Slavko Talan, prvi predsjednik i zapovjednik Zajednice osnovane 1993. godine, a bio je i sadašnji zapovjednik Milenko Biškup i njegov zamjenik Zvezdan Korotaj.
    Pozivu se se odazvali i svećenici, vlč. Zorislava Šafrana, sadašnji križovljanski župnik,  umirovljeni svećenik vlč. Ivan Košić, kao i vlč. Mario Filipović, novi župnik na župi Sveta Barbara Natkrižovljan.
Tu su bi li i predstavnici ostalih cestičkih udruga, a pozivu su se odazvali i vijećnici Snježana Juričinec, Gordana Kos Kolar i Miro Mikec kao i ostali zainteresirani.
 
Sadržaj knjige Povijest vatrogastva općine Cestica
Uvodni dio,  do 18 strane (uvodni tekst, predgovori….)  
Vatrogasna zajednica općine Cestica – str 19-80
Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Vratno – str 81-108
Dobrovoljno vatrogasno društvo Križovljan Cestica – str 109-144
Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje Križovljansko – str 145-162
Dobrovoljno vatrogasno društvo Lovrečan Dubrava – str 163-200
Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradišće – str 201-216
Dobrovoljno vatrogasno društvo Babinec – str 212-238
Završni dio – literatura, o autoru, sadržaj .. 239-247
 
 
U nastavku nekoliko fotografija koje su snimili: Tatjana Mohorko, Antonio Kišić i Darijan Vinter
1. Pozdravnu riječ održao je Darko Majhen, predsjednik VZO Cestica, a o knjizi je govorila i Katica Obadić i Franjo Talan
 

19_150807_78_1-P1090717.JPG 22_103149_23_2-P1090712.JPG 22_103201_02_3-P1090710.JPG 22_103210_16_4-_P1090704.JPG 22_103229_74_7-knjiga_gasilciCestica_(16).JPG 22_103242_42_6-P1090736.jpg 22_103254_05_8-knjiga_gasilciCestica_(6).JPG 22_103311_61_9-P1090719.JPG 22_103328_58_10-P1090726.jpg 22_103406_46_11-P1090724.JPG 22_103455_92_12-P1090721.JPG 22_103514_53_13-P1090761.JPG 22_103541_36_15-P1090716.JPG 22_103633_07_15-P1090716_(2).JPG