Korisnički login

Osvrt na hodočašće branitelja u Vukovar 2. kolovoza 2014. godine

Posjetili mjesta stradanja, a na kraju bili i u Aljmašu
Već treću godinu za redom branitelji Vukovara s područja općine Cestica, povodom Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji se obilježava 5. kolovoza, organizirali su posjet mjestima stradanja i obrane grada, a na povratku posjetili su  i svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu.
      Za hodočašće se prijavilo 59 putnika, a na put prema Vukovaru krenulo se  ujutro u 4,30 s parkirališta kod Osnovne škole Cestica. Hodočašće je realiziranu uz duhovnu pratnju vlč. Zorislava Šafrana, križovljanskog župnika, a po dolasku u Vukovar, u 9,30, hodočasnici su prvo posjetili Muzej u Vukovarskoj bolnici, a potom u u 11 sati bili u crkvi sv. Bone i Franejvačkom samostanu.
O hodočašću je Boris Veselnik rekao: -  U znak sjećanja na nestalog hrvatskog branitelja Marijana Vučaka i sve vukovarske branitelje koji su do 18. studenog 1991. godine branili Vukovar od srbočetničke JNA, kada su radi zaštite civila malobrojni branitelji položili oružje, srpski agresor izveo je iz ratne bolnice Vukovar 200-tinjak branitelja ranjenika koje su nemilosrdno nakon mučenja pogubili izvan grada, stoga je u vukovarskoj bolnici odana počast nedužnim ranjenicima i civilima.
        Na obali Dunava posjećen je kompleks franjevačkog samostana i crkva svetih Filipa  i Jakova koji je u toku domovinskog rata od strane JNA-a u potpunosti uništen i opljačkan. Hodočasnike je primio fra. Ivica Jagodića župnik crkve sv. Filipa i Jakova. Prvo je prikazan kratki film o stradanju Vukovara, crkve i samostana, a nakon toga razgledana je crkva. .
      Potom su kod spomen križa na Dunavu, podignutog u znak sjećanja na sve branitelje Vukovara zapaljene svijeće, a molitvu je predvodio vlč. Zorislav Šafran.
      U popodnevnim satima (14 sati) kod spomen križa na Memorijalnom groblju vijenac su položili Mirko i Sašo, otac sin nestalog branitelja Marijana Vučaka, a molitvi su se priključili svi hodočasnici.
Uslijedila je posjeta grobištu Ovčara gdje su pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga  poubijali ranjenike, branitelje i civile koje su na stratište dovedeni nakon mučenja u jednom hangaru u koji je danas smješten muzej „Spomen dom Ovčara“.
 Nakon obilaska lokaliteta Ovčara, na putu prema Aljamšu hodočasnici su se zaustavili i na Trpinjskoj cesti, a posjetili su i ostatke tvornice Borovo gdje su kod spomen ploče poginulim braniteljima iz PU Varaždinske zapalili svijeće.
      Obranu Borovog Naselja u kolovozu 1991 god. formirao je Blago Zadro uz pripadnike PU Varaždinske. Položaji Lička ulica, Staro banijska, Slon i Trpinjska cesta nisu probijeni niti su napušteni do samog pada Vukovara i povlačenja u tvornicu obuće Borovo. Kod spomen ploče poginulim i nestalim braniteljima uz molitvu zapaljene su svijeće, a posjećen je i Memorijalni muzej obrane Borovog Naselja. – rekao je Boris.
U tvornici Borovo  na mjestu pogibije zapovjednika zasebne postrojbe PU Varaždinske Vjekoslava Cerovečki zapaljene su svijeće koje su kao i sve ostale dar obitelji Kokot iz Malog Gradišća.
         Došavši u mjesto Aljmaš, u 17,30 obavljena je pobožnost križnog puta na „aljmaškoj kalvariji“, a potom je u svetištu Gospe od Utočišta, u 18,30 bila sv. Misa koju su prikazali, vlč. Ante Markić, aljmaški župnik i vlč. Zorislava Šafrana iz župe Križovljan.
     Postaje križnog puta u Aljmašu postavljene su uz trasu s koje se pruža prekrasni pogled na ušće Drave u Dunav, dvije rijeke koje su povezale branitelje s područja općine Cestica i branitelje Vukovara.
        Kao zanimljivost ovogodišnjeg hodočašća Boris Veselnik je izdvoji da je najstariju hodočasnicu Tereziju Talan (84) iz Križovljana pratilo šest unuka, a put je realiziran zahvaljujući pomoći Općine Cestica na čemu hodočasnici ostaju zahvalni.
         S područja općine Cestica u obrani grada Vukovara  i Borovog Naselja u Domovinskom ratu sudjelovali su Marijan Vuččak iz Babinca koji se i danas vodi kao nestali, dok su kataklizmu srpskih koncetracijskih logora prošli Josip Lazar iz Križovljana Radovečkog, Stanko Vincetić iz Otok Virja i Goran Trančar iz Velikog Lovrečana koji su nakon zarobljavanja završili u koncentracijskim logorima na području Srbije. U obrani grada Vukovara ka i u proboju prema gradu Vukovaru sudjelovali su i Boris Veselnik iz Kolarovca, Stanko Furjan i Mladen Kunštek iz Brezja Davskog, Zvonimir Varga iz Cestice, Tomislav Juričinec iz Radovca, Darko Leskovar iz Gornjeg Vratna i pokojni Silvestar Kunštnik iz Velikog Lovrečana.
 
U nastavku nekoliko fotografija s hodočašća u Vukovar i Aljmaš (snimio Antonio Kišić)
1. zajednička fotografija svih hodočasnika kod spomen križa na Memorijalnom groblju
2.  i 3. Posjet Muzeju u bolnici
4. Crkva sv. Filipa i Jakova
5. kod spomen križa na obali Dunava
6. Polaganje vijenca na Memorijalnom groblju
7. Kod spomen obilježja na grobištu Ovčara
8. molitva na mjestu grobišta
9. Aljmaš – križni put
10. Pogled na Dunav i crkvu podignutu na mjestu srušene crkve u Aljmašu
 
 
 
 

19_120722_67_1-Memorijalno_groblje_Vukovar-_IMG_3567.jpg 19_120733_54_2-vukovarska_bolnica_IMG_3500.jpg 19_120745_73_3-vukovarska_bolnica_-IMG_3489.jpg 19_120756_38_4-crkva_sv._Bone_-_franjvacka_-_IMG_3524.jpg 19_120813_12_5-vukovarski_kriz_-_IMG_3540.jpg 19_120825_10_6-IMG_3558.JPG 19_120841_87_7-grobiste_Ovcara_-_IMG_3575.jpg 19_120900_59_8-Ovcara_-_IMG_3586.jpg 19_120918_35_9-krizni_put_Aljmas_-_IMG_3612.jpg