Korisnički login

U nedjelju, 8. lipnja 2014. održana komemoracija u Otok Virju

Vijenac položilo izaslanstvo Općine Cestica, a biskup Mrzljak predvodio misu
      Pod pokroviteljstvom općine Cestica održana je u nedjelju, 8. lipnja 2014. godine s početkom u 16,30,  komemoracija i misa zadušnica za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća na grobištu Pancerica u Otok Virju. Odavanje počasti započelo je hrvatskom himnom Lijepa naša koju je kod spomen križa izveo mješoviti zbor župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, a potom je Franjo Talan, u ime organizatora, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava,  prisutne podsjetio da su žrtve grobišta Pancerica na ovo stratište početkom lipnja 1945. dovožene iz smjera Varaždina i tu poubijane i u protutenkovski rov pobacane i tankim slojem zemlje zagrnute.  Dva groba nalaze se na predjelu Pancerice[1] i isti su zahvaljujući pomoći Općine Cestica križevima obilježeni, a jednu grupu nesretnika poratne vlasti su poubijale na mjestu bivšeg bunkera.
      Spomen križ žrtvama grobišta Pancerica 1. studenoga 1994. godini podigli su lovci LD Sveti Hubert Cestica, a slijedeće godine, o pedesetoj obljetnici na drugu nedjelju mjeseca lipnja misu je predvodio don Anto Baković. Od te godine komemoracije se redovito održavaju te nedjelje, a 2000. sagrađena je u spomen na stradale kapela koju je blagoslovio mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup. Doprinos za izgradnju dala su sva naselja općine, a podršku izgradnji dala je i Općina Cestica.  Veliki doprinos za izgradnju kapele i održavanje spomena na stradale dali su i mještani Otok Virja, a od samog početka to su bili i danas pokojni Ivan Borak, Marijan Petek, Ivan Golubić i Josip Šipek.
        Kod spomen križa vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Općine Cestica, vijećnik Darko Majhen, Tomislav Lazar, predsjednik Vijeća i Žarko Rodeš, zamjenik načelnika, a u ime mještana i Društva to su učinili Štefica Juršić, Dragica Markan iz Kotoribe i Boris Veselnik. Paljenjem svijeća kod spomen križa počast žrtvama odali su predstavnici udruge Hrvatski domobran iz V. Toplica i ogranka Varaždin-Čakovec, a svijeće su zapalili i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba i gosti iz Bjelovara, predstavnici Županijskog odbora za podizanje spomen obilježja prešućivanim žrtvama II svj. rata Bjelovarsko – bilogorske županije. Počast žrtvama odali su i članovi Društva za obilježavanje grobišta žrtava komunizma iz Čakovca i udruge branitelja Mijo Modrić, a tu su bili i članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Petrijanec i lovci LD Sveti Hubert Cestica.
            Zbog spriječenosti dolaska Prof. dr. Zvonimira Šeparovića prisutne je u ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva pozdravio Ante Beljo, a u svom govoru istaknuo je da je vrijeme da konačno istina izađe na vidjelo.Na komemoraciji je istaknuto da je s područja Općine Cestica život u Drugom svjetskom ratu i poraću izgubilo preko 180 ljudi. Na području Varaždinske biskupije nalazi se stotinjak grobišta i stratišta iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, a evidentirano je preko 8000 tisuća žrtava. Prikupljene podatke potrebno je nadopuniti.
      Molitvu kod spomen  križa predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, a potom smo se svi uputili do dvorišta spomen kapele gdje su mještani Otok Virja porazmjestili tridesetak klupa. Oltar je bio postavljen pred ulazom u kapelu, a zbog velike vrućine (oko 32º C) dio vjernika smjestio se u hladovinu kapele. Drugi su bili u hladu u sjeni crkvice, a mi ostali porazmjestili smo se ispred kapele . Desno od kapele bio je zbor koji je na orguljama pratio Marijan Županić, a zajedno s biskupom u koncelebraciji je bio vlč. Ivan Košić, preč. Slavko Gabud iz Sračinca i križovljanski župnik, vlč. Zorislav Šafran. Misnom slavlju prisustvovao je i bogoslov Nikola Tomašević iz Koprivnice, a na kraju mise biskupu Mrzljaku i svima koji su došli prisustvovati misi zadušnici zahvalio je vlč Zorislav Šafran, križovljanski župnik.
    Nakon mise za sve goste i sudionike komemoracije mještani Otok Virja i lovci pripremili su u društvenom domu domjenak, a u znak zahvale za dolazak Nenad Golubić je u ime mještana poklonio biskupu Mrzljaku flašu šljivovice. Doprinos pripremi domjenka dali su brojni mještani i donatori. Lovački gulaš pripremile su Marija Dobrotić i Terezija Zebec, a vrijednim radom u kuhinji društvenog doma u Otok Virju i ova puta su se istaknule Štefica Juršić, Jožica Golubić, Terezija Petek i Marica Vinter. Brojne domaćice ispekle su kolače, a u serviranju pića pomogli su Peter Juršić i Zoran Mustedanagić.  
        Zahvaljujući Općini Cestica na spomen području Pancerica postavljena je nova hrvatska zastava i obnovljena spomen ploča kod križa na kojoj piše: U spomen pogubljenima na križnom putu 1945.. Neka Vam je laka hrvatska zemlja – Lovci LD Sv. Hubert Cestica i Općina Cestica, a Nenad Golubić, soboslikar iz Otok Virja po smrti oca Ivana nastavio je s uređenjem spomen križa kojeg je kao i postolje svježom bijelom bojom obojio. Mještani su uredili okoliš kapelice i spomen križa, a pokošena je i trava u parku kod društvenog doma, kao i u cijelom naselju. Zahvaljujući Evici Lazar iz Babinca u kapelici je novi oltarnjak, na kojem su rukom izvezene riječi "U tvoje ruke Gospodine predajem duh svoj", a na tkanini ispod kipa blaženog Alojzija Stepinca izvezeno je mladomisničko geslo, od komunističke vlast proganjanog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, "U tebe se gospodine uzdam".  
      
 
U nastavku nekoliko fotografija s održane komemoracije u Otok Virju, na Duhove, 8. lipnja 2014.
 
1. Zajednička fotografija  snimljena nakon mise – ispred kapele
2. Odavanje počasti žrtvama grobišta Pancerica započelo je Lijepom našom
3. Kod spomen križa vijena je položilo izaslanstvo Općine Cestica
4. Vijenac su položili i predstavnici Društva i Mjesnog odbora Otok Virje
5. Odavanje počasti lovaca LD Sveti Hubert Cestica
6. Misu je biskup Mrzljak predvodio ispred kapele
7. Oltar je bio postavljen pred ulazom u kapelu
8. Nakon mise gosti i domaći okupili su se u društvenom domu
9. Šljivovica kao dar biskupu Mrzljaku
10. Pogled na dio gostiju smještenih uz sjeverni zid  doma
11. Pred domo je snimljena i zajednička fotografija, lovci, gosti iz Bjelovara….
12. Na kraju je trebalo i suđe pospremiti i oprati 
 

 


[1] - Žrtve su nekoliko dana i noći u lipnju 1945. dovoženi iz pravca Varaždina  i likvidirane. Na Pancerici je tijekom više dana i noći likvidirano 160 ljudi, a jedne noći na okuci ubijeno ih je 12.
 

10_161955_62_1-IMG_2181.jpg 10_162013_06_2-IMG_2101.jpg 10_162032_19_3-IMG_2109.jpg 10_162046_21_4-IMG_2116.JPG 10_162058_52_5-IMG_2137-_LD_sv_Hubert_Cestica.jpg 10_162116_32_6-IMG_2161.jpg 10_162130_03_7-IMG_2158-misa.jpg 10_162142_44_8-IMG_2191-_u_drustvenom_domu.jpg 10_162157_41_9-IMG_2199-poklon_biskupu.jpg 10_162211_37_10-IMG_2193-sjeverna_strana_doma.jpg 10_162224_74_11-P1040059-_lovci-_biskup_itd.jpg 10_162237_61_12-P1040068-kuharice.jpg