Korisnički login

Humanitarni rad Udruge mladih „Hiperaktivni“ Cestica

Za bolesnog Nikolu prikupili preko pet tisuća kuna
        Grupa cestičkih srednjoškolaca i studenata odlučila je početkom prošle godine osnovati vlastiti udrugu, a jedan od ciljeva je stvaralačke potencijale mladih usmjere za dobrobit zajednice i druženja. Osnivačku skupštinu održali su 12. lipnja 2013. godine. Za predsjednika je izabran Nikola Milec, dopredsjednik je Dejan Mihin, a za tajnicu je izabrana Ana Kutnjak. Uz izabrano rukovodstvo članovi Vijeća su još Monika Tot, Oliver Maraćić, Goran  Klasić i Luka Kutnjak. Zahvaljujući razumijevanju Općine i Osnovne škole mladi su za druženja i sastanka na raspolaganje dobili prostorije „atomskog skloništa“, a iste su potom počeli i sami uređivati. Tu planiraju urediti i opremiti jednu višefunkcionalnu sobu koja će poslužiti kao sala za sastanke, druženja i prezentacije, a s vremenom će se urediti i kao čitaonica te prostor za učenje. Krečenje zidova mladi su sami obavili, a u jednoj od prostorija nalazi se i stolni tenis.
Akcija „Zajedno možemo sve“ -  
       O dosadašnjim aktivnostima predsjednik Nikola Milec je rekao: - Od samog početka djelovanja surađujemo s OŠ Cestica u kojoj dio članova volontira pomažući učenicima, a uključili smo se i u organizaciju humanitarnog Božićnog druženja održanog 13. prosinca 2013. godine. Organizirali su radionicu na kojoj su tjedan dana izrađivali božićne ukrase koji su se prodavali na „Božićnom sajmu“, a sva prikupljena sredstva bila su za djecu slabijeg imovinskog stanja Osnovne škole Cestica.
Prvu samostalnu akciju „Hipeaktivni“ su organizirali od 17. do 23. ožujka, u kojoj su pod motom „Zajedno možemo sve“ u tjedan dana prikupljali dječje igračke, odjeću i obuću, a po održanoj akciji donirane stvari uručene su potrebnima na području cestičke općine. Prikupilo se više od tisuću raznovrsnih korisnih predmeta, a doprinosom samih članova omogućena je i kupnja prehrambenih proizvoda koji su također podijeljeni potrebnima. Dio prikupljenog uručen je i preko udruge "Mama" iz Zelendvora, a pomoć je dodijeljena i jednoj obitelji iz okolice Ivanca. Također mladi su pomogli i djeci u sirotištu Mali dom u Keniji.
Akcija „Dobro se dobrim vraća“
      Na vijest da je Nikola Sudec iz Virja Križovljanskoga, učenik osmog razreda OŠ Cestica teško obolio odlučili su i tu pomoći. Organizirali su akciju prikupljanja novčane pomoći koja je održana na Cvjetnu nedjelju 13. travnja 2014. godine, a tog popodneva prikupili su 3315 kuna koje su uručene majci. – Akcija prikupljanja pomoći održana je u „skloništu“, a da bi se što više ljudi upoznalo i moglo pomoći po svim oglasnim pločama izvjesili su obavijesti pod nazivom „Dobro se dobrim vraća“. Na obavijesti je pisalo, da je Nikola zbog bolesti, koja se iznenada pojavila, u prvom polugodištu proveo više vremena u bolnicama u Varaždinu i Zagrebu, na liječenju i raznim pretragama. Ustanovljeno je da boluje od autoimunog hepatitisa. Stanje mu se početkom siječnja naglo pogoršalo i od tada je bio stalno u bolnici u Zagrebu. U ožujku mu je operacijskim zahvatom transplantirana jetra. Nikola živi u Virju Križovljanskom sa samohranom majkom Spomenkom i starijom sestrom koja je srednjoškolka. Majka je zaposlena, ali sa vrlo skromnim primanjima te im je svaka pa i najmanja financijska pomoć dobrodošla pa pozivam sve koji su u mogućnosti da mu pomognu. Na dnu obavijesti je pisalo „Čovjek je bogat točno onoliko koliko je drugima poklonio“. Tijekom proteklih tjedana članove Udruge mladih prikupili su još preko dvije tisuće kuna koje će se uručiti obitelji bolesnog učenika škole. U akciju su se uključile i članice Udruge ručnih radova „Vezilje“ koje su u subotu, 12. travnja upriličile prodaju svojih ručnih radova, a za bolesnog kolegu priloge su prikupili i učenici Osnovne škole Cestica.
      Angažiranje udruge mladih na pomoći bližnjima ogleda se i u volontiranju članova u OŠ Cestica, a predsjednik se osobno angažirao na instruiranju dvojice učenika iz matematike i tehničkog odgoja. 
Iako je većina članova Udruge zauzeta svojim srednjoškolskim i studentskim obvezama većinu slobodnog vremena provode u pomaganju bližnjima, a posljednji vikend u travnju planirali su održati radnu akciju čišćenja okoliša. Kako vremenske prilike to nisu dozvolile predviđeno vrijeme iskoristili su za uređenje „skloništa“ i druženje u prostorijama koje su sami uredili, a želja im je i započeti čišćenje parka u Križovljangradu.
       Pa eto, ako ste mladi, priključite se, a ako pak se već ne ubrajate u tu kategoriju slobodno pomognete savjetom i na koji drugi način. Također prostorije je potrebno i namjestiti, pa ako postoji kakva ideja, ili komad namještaja koji bi mogao poslužiti slobodno se obratite kojem od članova Udruge. Možda nije na odmet još jednom ponoviti geslo pod kojim je održana posljednja humanitarna akcija: - Dobro se dobrim vraća, a i onaj zadnji dio  - Čovjek je bogat točno onoliko koliko je spreman drugome dati i pomoći.
 
U nastavku nekoliko fotografija         
 1. grupa članova Udruge mladih „Hiperaktivni“ okupljenih u subotu 26. travnja
2.  Vlastitim radom mladi su uredili dio „skloništa“ za druženja i okupljanja, a dok se ne snađu za namještaj  dobro dođu i palete  
3. Nakon „radne akcije“ Zelena čistka“, 2. svibnja 2014.  učenici OŠ zaigrali su i stolni tenis u prostorijama koji su uredili mladi
4. Humanitarnoj akciji priključile su se i ove godine članice Udruge Vezilje -   
 

02_162707_73_1-P4266659.JPG 02_162719_82_2-P4136390.JPG 02_162734_08_3-P1010046.jpg 02_162748_91_4-IMG_7774.JPG