Korisnički login

U župi Sveta Barbara, 14. veljače 2014. proslavili Valentinovo

Na Dan zaljubljenih procvjetali zvončići
U općini Cestica sjedište je župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan i svete Barbare Natrižovljan, a tu su uz te dvije župne crkve i tri kapele. U župi Križovljan to je sv. Lovro u Lovrečanu i blaženi Alojzije Stepinac u Otok Virju, a u Natrkižovljanu je kapela Majke Božje u Križanču.
    U kalendarskoj godini prvo je proštenje na dan sv. Antuna opata, 17. siječnja u župi Križovljan. Tog dana je u križovljanskoj župi klečanje, a ove godine koncelebriranu misu u 11 sati predvodio je i održao prigodnu propovijed vlč Alojzije Pakrac, margečanski župnik. U koncelebraciji je sudjelovalo i ostalih jedanaest svećenika među kojima su bili i „naši“ domaći svećenici, vlč Vlado Borak, župnik iz sv. Đurđa i Vjekoslav Pavlović, župnik iz Stupnika kod Zagreba, vlč. Ivan Košić, umirovljeni križovljanski župnik i sadašnji župnik vlč Zorislav Šafran, upravitelj župe Križovljan od 25. kolovoza 2013. godine, koji je na kraju mise zahvalio svim svećenicima i vjernicima na dolasku. Od ove godine na najbližu nedjelju spomendanu na hrvatskog blaženika slavi se i Stepinčevo, a misu je u nedjelju 9. veljače predvodio vlč Zorislav Šafran, križovljanski župnik. „Zimska“ proštenja završavaju u župi sveta Barbara, proslavom blagdana sv. Valentina, 14. veljače.
      Ove godine blagdan svetog Valentina bio je u petak, a koncelebriranu poldanju misu u 11 sati predvodio je i održao propovijed, vlč. Mario Križanac, župnik na župi  Presvetog Trojstva, sa sjedištem u naselju Reka u Koprivničkom dekanatu. Zajedno s vlč. Mariom kod oltara je bilo desetak svećenika iz susjednih župa, a na proštenju su uz domaće vjernike bili i brojni hodočasnici iz susjedne križovljanske i okolnih župa, kao i „vikendaši“ i vlasnici vinograda. Pod misom pjevanje je predvodio i na orguljama pratio orguljaš Marijan Hutinski, a pred kraj mise svećenicima i vjernicima na dolasku zahvalio je župnik, vlč Janko Bunić, i pozvao ih da i nakon mise ostanu jedno vrijeme u crkvi na  molitv.
   Sveti Valentin iz Ternija bio je svećenik u Rimu. Živio je u trećem stoljeću, a slavi se kao zaštitnik zaljubljenih i oboljelih od epilepsije. Odlikovao se  mudrošću i kreposnim životom zbog čega  je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Mučeništvo je podnio za vrijeme rimskog cara Klaudija Drugog. Bio je predan sucu Asteriju koji je Valentina trebao odvratiti od kršćanstva. Prema zapisima o posljednjima danima života sudac je svetog Valentina odveo u svoj dom u kojem je s njim živjela i slijepa kćer. Kako se Valentin nije htio odreći kršćanstva sudac mu je rekao: “Ako tvoj Krist može ozdraviti moju kćerku koja je pred dvije godine oslijepila, prihvatit ću i ja kršćanstvo!” Valentin je položio ruke na slijepu djevojku i prizvao Krista u pomoć i djevojka je progledala! Asterije se odmah dao krstiti te uskoro skupa sa svojom obitelji umre mučeničkom smrću. Gradski je upravitelj Valentina dao izmlatiti toljagama, a zatim naredio da mu odrube glavu. Bilo je to godine 269. na Flaminijskoj cesti. Papa Galezije ga je godine 496. proglasio svetim , a 14. veljača slavi se kao dan sv. Valentina.     Na jednom mjestu zapisano je (http://www.nadbiskupija-split.com/katehetski/kateheze/radni_list...) kako je u gradu Rimu živio mudar i čestit svećenik po imenu Valentin. Kad nije obavljao svoje svećeničke dužnosti radio je u svom vrtu. Jednog dana dođe mu neka djevojčica i zamoli ga da joj da ružu za bolesnog dječaka. Vrativši se nakon nekoliko dana, ispripovjedi mu, kako je dječak bio sretan što je dobio ružu i zamoli ga da joj da još jednu. Valentin joj je dao i drugu ružu da je ponese svom prijatelju, a sam odluči pohoditi siromašne, bolesne i osamljene, noseći im ruže i druge sitnice da ih obraduje. Pročulo se o njegovoj ljubaznosti prema bližnjima. Svetog su Valentina zazivali u davna vremena za zdravlje, a posebno za ozdravljenje od epilepsije jer je sveti svećenik izliječio jednog padavičara, kao i za zdravlje očiju i ozdravljenje od zaraznih bolesti. Ime Valentin, Valentina, Zdravko i Zdravka poznata su imena koja nose i brojni stanovnici općine Cestica.
        Župna crkva sv. Valentina postoji u baranjskom mjestu Batina, u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji, a u crkvi sv. Barbare u Natrkižovljanu oltar sv. Valentina je na istočnoj strani. Kip sv. Valentina nalazi se i u lađi križovljanske crkve, uz zid istočne strane oltara svetih Ivana i Pavla, a prema sredini lađe na istom oltaru je kip sv. Blaža koji se slavi 3. veljače.  
     Proštenja su mjesta gdje se sastaju ljudi, hodočasnici i domaći vjernici, a obično je i prilika da se nešto kupi na štandovima. Proteklih godina znalo je biti i štandova s cvijećem, a ove godine vanjski proštenjarski ugođaj „spasio“ je tek jedan štand, koji je bio postavljen na platou, zapadno od tornja crkve. Uz licitarska srca različitih veličina i natpisa mogli su se nabaviti i medenjaci i licitarski konjići. Na proštenje svetom Valentinu došla je četverogodišnja Lana Gunzi iz Natkrižovljana, a s bakom Ivkom došla je i Ema Kokot iz Hrašćice.
        Od 6. veljače jutarnje temperature bile su uglavnom iznad nule, a preko dana temperatura se znala popeti i do + 12 °C. Na sam blagdan sv. Valentina ujutro nebo su prekrivali oblaci, u sedam sati temperatura je bila + 4 °C, a vrijeme se pojavom sunca proljepšalo i zatoplilo te se u 16 sati temperatura popela iznad deset stupnjeva. Toplo vrijeme probudilo je prirodu, a procvjetali drijen, zapadno od župnog dvora u Natkrižovljanu naviješta da je proljeće sve bliže. Visibabe su već skoro i ocvale, a mirisni cvjetovi zvončića počeli su otvarati latice. Na sunčanim stranama procvali su jaglaci, a i livade polako dobivaju proljetno zelenu boju.
 
 
U nastavku nekoliko fotografija s prvih cestičkih proštenja
 
1. Misu u crkvi sv. Barbare 14. veljače predvodio je vlč. Mario Križanac
2.vjernici u  zapadnoj lađi crkve
3. na misi u istočnoj lađi – ispred oltara sv. Valentina
4. Vlč. Janko Bunić
5.Molitva pred oltarom svete Barbare
6.Gužva pred jedinim štandom na proštenju
7.Lana Gunzi iz Natkrižovljana bila je najmlađi sudionik proštenja
8. Ema Kokot došla je na proštenje u društvu bake
9. proljetno cvijeće – zvončići
10. procvale su i tratičice
11. jaglaci su procvali na sunčanim padinama livada
12. misa na antunovskom proštenju u Križovljanu- 17. siječnja 2014. godine
 

25_155601_20_1-IMG_2510.JPG 25_155611_47_2-IMG_2511.JPG 25_155621_87_3-IMG_2512.JPG 25_155631_47_4-IMG_2531.JPG 25_155643_55_5a-IMG_2545.jpg 25_155658_63_6a-IMG_2551.JPG 25_155713_55_6b-_IMG_2559-Lana_Gonzi_4_god_Natkrizovljan.JPG 25_155726_64_6c-IMG_2561.JPG 25_155756_59_7-IMG_2610.JPG 25_155809_34_8-IMG_2625.JPG 25_155820_58_9-IMG_2766.JPG 25_155834_13_10-prostenje_-_Antunovo_2014.jpg